U rujnu se obilježavaju Svjetski dan i mjesec Alzheimerove bolesti.
 Getty Images/iStockphoto

Dani otvorenih vrata za oboljele od Alzheimera i drugih demencija u bolnici 'Sveti Ivan'

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo tijekom rujna organizira javnozdravstvenu akciju "Dani demencije".

Dan otvorenih vrata organiziran je od 12 do 17 sati kad će se svi zainteresirani moći infromirati o programu za pamćenje (PAM) i o radu dnevne bolnice koja je otvorena u lipnju 2015. i prva je takvog tipa u Hrvatskoj, piše Hina.

Dnevna bolnica za oboljele od demencija PB ''Sveti Ivan'' osnovana je radi poboljšanja kvalitete života pacijenata i njihovih obitelji. Aktivnosti koje se provode pomažu usporavanju bolesti, očuvanju kognitivnih, socijalnih i tjelesnih aktivnosti pacijenata te smanjenju obiteljskog stresa.


Život nakon dijagnoze se mijenja

"Praktičan pristup Alzheimerovoj bolesti počinje njenim kliničkim prepoznavanjem i ranim dijagnosticiranjem, pravovremenim i kontinuiranim liječenjem, osiguravanjem kvalitetne zdravstvene i socijalne skrbi. Cilj je pravovremenog liječenja zaustaviti ili usporiti napredovanje bolesti jer gubitak neovisnosti, inicijative i sudjelovanja u društvenim aktivnostima smanjuje znatno kvalitetu života oboljelog i njegove obitelji. Život nakon dijagnoze se mijenja u odnosu na ranije za oboljelu osobu i za obitelj", ističe se u priopćenju.

U radu Dnevne bolnice za oboljele od demencija sudjeluje multidisciplinarni tim - liječnici, medicinske sestre, radni terapeuti, psiholozi, socijalni radnici, duhovnik. Provode se i psihosocijalne intervencije, suport, edukacija i savjetovanje s ciljem smanjenja subjektivnog i objektivnog stresa oboljelih i njegovatelja. Na taj način i bolesnik i njegovatelj dulje ostaju integrirani u društvenu sredinu čime se smanjuje osjećaj usamljenosti, nerazumijevanja i napuštenosti koji su nerijetko prisutni i često temeljeni na realitetnoj osnovi.


To nije sve

Tijekom rujna, zagrebački Gradski ured za zdravstvo organizirat će azličite aktivnosti među kojima je i globalna kampanja obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti, kao i Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 21. rujna.

Te aktivnosti doprinos su Grada Zagreba projektnim aktivnostima EU projekta Improving Dementia Care in the Danube Region (INDEED).


IZVOR: Hina

Linker
19. travanj 2024 06:17