CROPIX
Dosta odugovlačenja

Dan odluke: sve više građana priključuje se inicijativi #nestozbiljavazno, ministarstvo pronašlo 15 milijuna kuna

Zakonski prijedlog u koji je njihove zahtjeve prenio SDP-ov Bauk u saborskoj je proceduri od studenog, a na raspravu stiže zahvaljujući prikupljenim potpisima zastupnika.

Nakon što se proteklog vikenda u trajektnoj luci u Supetru na otoku Braču okupilo oko 300 građana na prosvjedu pod nazivom "Nešto zbilja važno", tražeći žurno uvođenje besplatnog trajektnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka koji idu na terapiju na kopno, za danas je najavljeno kako će o tom prijedlogu raspravljati i Hrvatski sabor.

Prema najavama, raspravljat će se o šest točaka, među kojima i o izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim SDP-ov zastupnik Arsen Bauk traži besplatni trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju.

Udruga Brački pupoljci prosvjedom na Braču je prije nekoliko dana upozorila da već deset godina traži da se djeci s teškoćama u razvoju omogući besplatni trajektni prijevoz kad idu na terapije u Split, jer to financijski značajno opterećuje roditelje te djece.

Zakonski prijedlog u koji je njihove zahtjeve prenio SDP-ov Bauk u saborskoj je proceduri od studenog, a na raspravu stiže zahvaljujući prikupljenim potpisima zastupnika.


To traje i traje...

Prije samog Sabora, o prijedlogu je raspravljao njegov Odbor za zdravstvo, članovi Odbora iz redova većine zauzeli su se za cjelovito rješenje na kojem radi Vlada, no Bauk se protivi čekanju.

"Izbjegavanje parlamentarne većine da riješi ovaj problem s izgovorom da će Vlada jednom predložiti cjelovit zakon moglo je držati vodu neko vrijeme, ali došli smo već na sedam mjeseci", kaže zastupnik.

HDZ pak Bauka proziva da jeftino politizira na osjetljivoj temi. Cjelovit zakon neće se dugo čekati, kažu Ivan Čelić i Ljubica Lukačić.

"Tražit ćemo od predsjednika Vlade hitni postupak, da se objedini prvo i drugo čitanje, prijedlog će već u rujnu biti na našim klupama i vjerujem na zadovoljstvo svih osoba s invaliditetom", poručuju.


Rješenje nam treba sad i odmah

I dok HDZ uvjerava da će to od jeseni biti cjelovito rješenje za sve, Bauk traži da za ovo ljeto to Vlada riješi uredbom.

"Borimo se već deset godina za pravo na besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, koji odlaze na terapiju na kopno", rekla je predsjednica Udruge "Brački pupoljci" Maja Bonačić-Proti. Dodala je kako su već puno puta čuli obećanja "poput ovoga ministra Olega Butkovića" da će se cjelovitom izmjenom Zakona osigurati ovo pravo.

"U međuvremenu se gomilaju ogromni financijski troškovi. Dosta je bilo čekanja, tražimo da se hitnom procedurom izmjeni taj članak 47. koji će nam osigurati ne samo ovo pravo, već i dostojanstven život", poručila je.


Ipak pronašli novac

U izjavi za novinare nakon predstavljanja budućega sustava naplate cestarine na autocestama, Butković je najavio da će od sutra u javnom savjetovanju biti izmjene zakona o obalnom i linijskom prijevozu. Njima bi se, kako je rekao, riješili ne samo troškovi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima, nego i svih osoba s invalidnošću, bez obzira na stupanj invaliditeta.

Butković očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na Vladi biti u rujnu, a u Saboru u listopadu i to u hitnoj proceduri. Dodao je kako je pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih invalidnih osoba, te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski prijevoz.

Nova zakonska rješenja se po njegovim riječima predlažu u suradnji s udrugama osoba s invalidnošću, piše Hina.

INSTAGRAM/#nestozbiljavazno

Inicijativa građana i poznatih

U međuvremenu, na društvenim se mrežama oglasilo sve više poznatih osoba i anonimnih građana koji svojim fotografijama, koje označavaju hastagom #nestozbiljavazno, žele apelirati na vladajuće da ne odugovlače s odlukom koja bi obiteljima djece s invaliditetom s naših otoka donekle pomogla u smanjenju troškova.

Trenutno su se tako inicijativi priključili, između ostalih - pjevači Toni Cetinski, Damir Kedžo i Marko Kutlić, glazbeni par Antonia i Aljoša Šerić, grupa Detour, voditelj Saša Lozar, pjevačice Franka Batelić te Mia Dimšić čiji ćemo status uz objavu i podijeliti kao poziv svima vama koji se želite priključiti ovoj inicijativi.

"... podržite borbu udruge #bračkipupoljci za besplatan trajektni prijevoz za svu otočku djecu! Vrijeme je da društvene mreže ispunimo nečim stvarno važnim i izborimo se za ono što su naša djeca bez pogovora i izlike zaslužila imati!!! Šeraj, ovo je #nestozbiljavazno! ♥"


Dirljiv status uputila je i naša poznata komičarka Marina Orsag, koja je napisala:

"Kad imaš teškoće u razvoju, ne trebaju ti dodatne teškoće u životu. Pomozite da im olakšamo život i osvijestimo narod i Vladu o ovom ozbiljnom problemu. To je mali trošak za Hrvatsku Vladu, a veliki za pojedinačne otočke obitelji. Dajmo im besplatan trajekt!!!"


Na kraju, poslušajte što je rekao i Toni Cetinski.


Linker
24. travanj 2024 13:45