Jednom kad krenete s planiranjem, imat ćete i više vremena za stvari koje vas usrećuju.
 Foto: iStock
Planiranje za totalne početnike

Da smo ranije znali... Na ovaj način je najlakše riješiti se 'kradljivaca' energije

Svi smo mi više ili manje svjesni kako bismo se trebali bolje organizirati i pozabaviti prioritetima, a već idući tren pomislimo kako ni za to nemamo vremena. Je li uistinu tako? I zašto bi baš za tu vještinu vrijeme trebali pronaći čim prije?

Planiranje je temelj baš svakog organiziranja, ali nažalost mnogi ovu dragocjenu vještinu zanemaruju. Spadate li i vi među one koji nemaju naviku planiranja ili vam svaki novi pokušaj savladavanja ove vještine neslavno završi, ovi bi vas savjeti mogli zanimati.

Plan je po definiciji detaljno razrađen nacrt postizanja nekog cilja. Detalji se odnose na tri mjerljive komponente koje čine svaki cilj, a to su izvršitelj te način i rok izvršenja. Drugim riječima, imate li i najveću želju da nešto obavite ili postignete, to će i dalje ostati tek vaša želja ako ne odredite tko, kako i kada će ju ostvariti.

PREDUVJETI ZA DOBRO PLANIRANJE

ZNATI ŠTO TOČNO ŽELITE

Koliko god banalno zvučalo, ovo je najčešći razlog loših ili nikakvih planova, ali i problema oko fokusa i motivacije velikog broja ljudi. Kako ćete si postaviti bilo kakav cilj u životu, ako ne znate što točno želite? Od obitelji, posla, braka, preko odnosa s prijateljima do vlastitih hobija ili osobnog razvoja, neophodno je znati zašto nešto radite i što točno želite postići. Tko ima jasnu želju, plan mu je bolji, a fokus i motivacija jači.

ZNATI ODREDITI PRIORITETE

Znati što želite nažalost nije dovoljno, jer u današnjem načinu života sve je više iznenadnih okolnosti, zahtjevnih rokova, ljudi i događaja koji vas ometaju u vašim planovima. Zato je sposobnost kategoriziranja obaveza prema važnosti presudna za uspješnu realizaciju bilo kakvog plana. Iza vaše svake preduge dnevne liste stoji barem jedna od ovih grešaka koje ponavljate: ne znate procijeniti trajanje posla, ne znate ili ne želite delegirati, ostavljate teže zadatke za kasnije, ne znate reagirati na iznenadne prekide u radu, ne znate reći ne ljudima i sl.

ZAŠTO BISTE TREBALI NAUČITI PLANIRATI

1. BOLJE DONOŠENJE ODLUKA

Velik dio stresa proizlazi iz donošenja odluka i djelovanja u zadnji čas ili pod pritiskom više aktivnosti istovremeno (zloglasni multitasking). Planiranjem se stvari predviđaju i rješavaju unaprijed po principu jedan vremenski blok za jedan zadatak, pa je vjerojatnije da će tek manji dio posla biti prekinut nekim izvanrednim okolnostima.

2. VEĆA DNEVNA UČINKOVITOST

Jasne želje i ciljevi vode ka dobrom mjesečnom i tjednom planiranju, a to je preduvjet za objektivne i izvedive dnevne “to do” liste. Činjenica o prosječno tri najvažnije stvari u danu još uvijek je neprihvatljiva za sve one koji misle da je tih stvari desetak iz dana u dan. No, tu se vraćamo na prioritete i pitanje da li ste skloni razmišljati “sve je važno” ili “nije sve jednako važno”.

3. KVALITETNIJI ŽIVOT I BOLJE ZDRAVLJE

Krug počinje i završava s pitanjem stresa, pa ako želite svoj stres konačno eliminirati ili barem smanjiti, razmislite ozbiljno o stjecanju navike dobrog planiranja. Imati svoju svakodnevicu pod kontrolom, a većinu vremena strukturiranu u skladu sa svojim životnim vrijednostima i ciljevima garancija je za mentalni mir, dobro zdravlje i zadovoljstvo životom. Pitanje je samo smatrate li da se oko tih stvari vrijedi malo pomučiti.

Trebate li savjet ili profesionalno organiziranje stvari, prostora i/ili vlastitog vremena, slobodno mi se javite.

- Tamara

Linker
26. travanj 2024 20:30