Žene vide više boja, imaju bolji njuh, bolje su u čitanju izraza lica...
 Getty Images
pa ti vidi

Činjenice zbog kojih su žene doista posebnije od muškaraca

Donosimo devet neobičnih činjenica o ženama koje su potpuno istinite. Barem ako je vjerovati znanstvenicima...

Znate li koliko kilograma ruža žene pojedu tijekom života i zašto žive dulje od muškaraca. Psiholozi i znanstvenici su si još jednom zadali truda i otkrili nekoliko iznenađujućih stvari o ženama. Toliko ih ima, ali mi smo probrali one najzanimljivije :)


Žene vide više boja i imaju bolji njuh

Jeste li ikad s prijateljicom vodili raspravu oko toga je li neka majica bež ili krem? Naime, žene u prosjeku vide 20 posto više razlika u bojama i oblicima. Također imaju izraženiji osjet mirisa.


Žensko tijelo ima manju otpornost na alkohol

Vjerovali ili ne, alkohol je opasniji za žene jer su sklonije bolestima jetre kao što je hepatitis (upala jetre). Žene imaju i veće šanse da pate od oštećenja mozga uzrokovano alkoholom kao što je gubitak mentalnih funkcija i smanjenje veličine mozga. Znanstvenici tvrde da manja tjelesna masa nije jedini razlog zašto žene trpe veće posljedice od ispijanja alkohola nego muškarci.

Otkrili su da žensko tijelo proizvodi manju količinu tzv. alkohol dehidrogenaze (ADH) tj. enzima koji se stvara u jetri i učinkovito razgrađuje alkohol Uz to, masti zadržavaju alkohol, a voda ga raspršuje. Žensko tijelo tipično sadrži više masti nego vode što uzrokuje značajno veći utjecaj alkohola.


Zrelost je privlačna

Razne studije pokazale su da je žena atraktivnija što plodnije izgleda. Muškarce privlači i ženski miris i ton glasa.


Prosječna žena će tijekom života pojesti gotovo 2 kile ruže

Kada uzmete u obzir broj ruževa kupljenih tijekom života i njihovu prosječnu nosivost, ispostavit će se da žene poližu ili pojedu s hranom gotovo 2 kilograma ruža tijekom života. To je 533,76 ruževa. Naravno, za neke žene je ovaj broj mnogo veći ili mnogo manji, ali ovo je prosječna brojka.


Mrze riskirati

Možda ste primijetili da žene ne vole baš riskirati i za to postoji znanstveni razlog. Prednji cingularni korteks, dio mozga koji je ključan u donošenju odluka je veći kod žena nego kod muškaraca. Neki smatraju da je ovo bio način da kroz evoluciju žene sačuvaju pleme prilikom skupljanja hrane i organiziranja društvenog života.


Biraju stil prije udobnosti

Ova činjenica nema znanstveno objašnjenje, više je društvenog karaktera. Društvo i mediji već desetljećima pritišću žene da se drže određenog standarda. Sve je to dovelo do toga da žene više pridaju pažnju izgledu nego udobnosti.


Bolje su u čitanju izraza lica

Žene su od davnina bile bolje u čitanju lica, gesti, tona glasa, zbog čega su superiorni sugovornici.


Žive duže

Ponekad razlika u životu muškaraca i žena može iznositi i čitavo desetljeće ali je u prosjeku 2-3 godine širom svijeta. U Hrvatskoj žene žive otprilike sedam godina dulje od muškaraca. Neke studije to povezuju s Y kromosomom koji imaju samo muškarci i daju im muške osobine te većoj stopi smrtnosti od raka.

Druge teorije dulji vijek žena povezuju s lošijim načinom na koji se muškarci nose sa stresom, a razlog je i to što žene kasnije počinju patiti od srčanih bolesti. Uz to, žene se više brinu o svom zdravlju i češće odlaze na preglede.


Brbljanje im pruža zadovoljstvo

Dobro je poznato da žene pričaju 3 puta više od muškaraca. Tijekom dana izgovore oko 20.000 riječi, dok ih muškarci izgovore oko 7000. Istraživanja kažu da razlog tome nije samo ljubav prema tračanju, već, pazite ovo - žene obožavaju slušati svoj glas i to im pruža zadovoljstvo… Svašta!

Knjiga "Ženski mozak" psihijatrice Louann Brizendine, kaže kako ženski mozak ima više ćelija odgovornih za funkciju govora. To je razlog zašto nešto tako jednostavno poput govora dovodi do oslobađanja hormona koji izazivaju istu euforiju kakvu osjeti osoba koja konačno dočeka svoj desert.

Linker
19. travanj 2024 23:43