pravi hit

Božić kod Zimogroznih - mjuzikl za pamćenje

Ovo je svojevrsna priča o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti. Ovo je priča o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet.

 

Božić kod Zimogroznih autorice i redateljice Petre Radin, skladatelja Dubravka Palanovića, u izvedbi Zagrebačke filharmonije pod vodstvoom maestra Dinka Appelta i vrhunskih glumaca – Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Dražen Bratulić i Lora Simikić/Tia Mikić, ostavila je bez daha i one najizbirljivije.

Koncertna predstava Božić kod Zimogroznih drugi je projekt MINIMINI ciklusa koji je pokrenut od rujna sa Ježevom Kućicom s ciljem da se djeci omogući poseban glazbeni doživljaj kako bi mogla izgraditi svoj glazbeni ukus.

 

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog tada postaje prostor ispunjen harmonijom raznovrsnih instrumenata i njihova zvuka sa likovima iz bajke koje utjelovljuju jedni od najboljih hrvatskih glumaca.

Premijera održana 11.12. u 12 h i unatoč radnom danu, bila je rasprodana.


O predstavi:

Zima i Grozni su likovi koji nikako ne vole sve te pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germknedle. S druge strane, tu su otac i kći koji, od kada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život i kako se ponašati, a u božićno vrijeme zajedništva to postaje nekako osobito teško.

Djevojčica Maria piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kao što je bio prije, kada je mama bila tu. Igrom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama – Groznog i tu počinje ledeni zaplet. Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo – zid neispunjenih želja – otvara posljednje Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu, koja se čvrsto drži za kovertu i ne da da je zalijepi na zid. Zima i Grozni, nakon što pročitaju njeno pismo i shvate da djevojčica nema razmažene želje kao većina, već da želi samo da tata ispoha piceka kao što je to radila njena mama i da ukrase jelku kao nekad, prisjete se svog djetinjstva i raznježe. Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića.

U ovoj našoj priči Božić je u našem srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama koje su važne karike u životu. Božić je ljubav i dobrota, mir i radost.

 

Originalnu glazbu, kao i aranžmane tradicionalnih hrvatskih pjesama potpisuje član Zagrebačke filharmonije i skladatelj Dubravko Palanović, u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije pod vodstvom dirigenta Dinka Appelta te znanih glumaca – Hane Hegedušić, Jana Kerekeša, Dražena Bratulića i djevojčica Tie Mikić i Lore Simikić, koje smo pronašli zahvaljujući školi Husar & Tomčić. Scenografiju i kostime potpisuje Sara Lovrić Caparin, rekvizite Dunja Niemčić, a video projekcije Leonardo Losciale, udaraljkaš Zagrebačke filharmonije, koreografiju Tihana Strmečki, a sve to uz umjetničko vodstvo pijanista Filipa Faka i režiju Petre Radin koja potpisuje i tekst, a pod budnim okom ravnatelja Mirka Bocha.

Ovo je svojevrsna priča o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti. Ovo je priča o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet.

11.12.2019., Zagreb - Mala dvorana Vatroslav Lisinski. Premijera predstave: Bozic kod zimogroznih. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL
 


Još stignete

Ostale izvedbe, ako ste propustili premijeru, su na rasporedu 18.12. u 10:00 i 12:00 sati te 19.12. u 10:00 i 12:00 sati.

A kako bismo najbolje ispratili 2019. godinu, za njen kraj, točnije 30. prosinca ne propustite tradicionalni Filharmonijski bal Zagrebačke filharmonije kojim simbolično zaokružujemo kalendarsku godinu na način na koji to najbolje znamo – melodijama plesnog karaktera koje nas tako snažno i prepoznatljivo „uvlače“ u novogodišnju atmosferu.


 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo