Žena vrijedna divljenja

Bolest je nije spriječila: Unatoč multipli, osvojila je najviše vrhove svijeta

Kad je primila dijagnozu, Lori Schneider je mislila da više nikad neće stajati na vrhu planine. No, nakon prvotnog šoka i poricanja, odlučila je da je bolest neće slomiti. Dokazala je sebi i cijelom svijetu koliko je jaka!

 
Uvijek morate vjerovati u sebe. Govorili su mi da se neću moći popeti na Mount Everest, jer sam žena. Govorili su mi da nisam dovoljno jaka i da sam prestara. Nije me to diralo, jer sam samo htjela pokušati. Naučila sam da ako se jako trudiš, da ponekad i možeš uspjeti, rekla je Lori Schneider (61).

Ova internacionalna govornica, priznata autorica, predavačica više od dvadeset godina je prva žena s multiplom sklerozom koja je osvojila sedam vrhova svijeta (grupu najviših planina na svakom od 7 kontinenata). Također je zagovaračica za sve one koji žive s neurološkim poremećajima i invaliditetom. Njena priča prevedena je na više od dvadeset jezika, a Lori koja danas, 31. svibnja povodom Svjetskog dana multiple skleroze gostuje u Zagrebu, svakodnevno daje nadu i inspiraciju ljudima diljem svijeta.

Lori i njena organizacija Empowerment Through Adventure inspiriraju ostale da se okrenu prema nadi, da prijeđu životne planine i prepreke te da se popnu iznad svojih unaprijed stvorenih ograničenja.

 

 

Pogrešne dijagnoze

Ova vječna avanturistica, pustolovni duh otkrila je već s 15 godina. Putovala je u najudaljenije kutke naše planete u potrazi za zanimljivim kulturama, ljudima, izazovima. Svoja iskustva prenosila je svojim učenicima. Uvijek nasmijana, pozitivnog duha i nepresušne energije, opisuju je prijatelji.

 

Godine 1999. za Lori se sve promijenilo. U dobi od 43 godine, više od 50 posto tijela joj je utrnulo. Liječnici su joj prvotno govorili da je možda riječ o lupusu, moždanom udaru, lajmskoj bolesti… U roku dva mjeseca utrnulost se proširila cijelom tijelom. Otišla je kod drugog doktora i dijagnoza je uskoro došla - 'Imate multiplu sklerozu.'

 

- Kad sam prvi put čula te dvije riječi, bila sam prestravljena. Imala sam osjećaj da propadam, da to nije moja stvarnost. Vjerovala sam da nema drugog izlaza i da ću odmah izgubiti mobilnost. Svoje planine, sve… Za mene je to bilo zastrašujuće, jer sam cijeli život bila jako aktivna - govori Lori.

Prvih šest mjesec nikome nije rekla da ima multiplu. U to vrijeme je trenirala za penjanje na Aconcaguu, najviši vrh Južne Amerike. Trebala je ići s ocem.

- Jedan od razloga zašto im nisam rekla je taj što sam znala da će biti slomljeni i htjet će da otkažem put. No, da prihvatim bolest, putovanje mi je trebalo. Morala sam dokazati sebi da se još uvijek mogu kretati i da imam moć živjeti život koji želim - rekla je.

Lori je 23. svibnja 2009., postala prva osoba s multiplom sklerozom koja je osvojila vrh Mount Everesta, a osvojila je i ostale naviše vrhove svijeta (Kilimandžaro, Elbrus, McKinley (Denali), Aconcagua, Vinson Massif i Kosciuszko).

 

 

Pucala sam od ponosa

- Trebalo mi je vremena da shvatim što mi se događa, no kad sam bila na Everestu, pucala sam od ponosa. Tih 10 minuta dok sam bila gore, izvadila sam zastavu Svjetskog dana multiple. To je za mene bio moćan trenutak. Činilo me se kao nevjerojatan san - rekla je.

Dodaje da je penjanje smatrala svojom pobjedom. To joj je trebalo da strah od bolesti utiša.

- Vratila mi se moć - rekla je. Nakon toga odlučila je s drugima podijeliti svoje iskustvo.

- Ako sam dovoljno jaka da stojim na vrhu svijeta, onda sam jaka i da pričam ljudima o multiploj sklerozi. Više me nije brinulo što će drugi misliti - govori Lori. Njen moto je 'život je prekratak da stojiš na mjestu i da ništa ne pokušaš.'

- Vjerujte u svoje mogućnosti, jer ste jači nego što mislite - zaključuje ova hrabra žena.

 

Podizanje svijesti

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se kao globalna kampanja koja djeluje na podizanju svijesti o MS-u, kako bi se javnosti pružile informacije o MS-u, ali i o tome kako MS utječe na živote više od dva milijuna ljudi diljem svijeta.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo