Zdravlje nema cijenu, a štetu često ne možemo popraviti. Nemojte riskirati.
 Foto: Caroline Hernandez/Unsplash
Ne pokušavajte kod kuće!

Beskorisni kućni 'lijekovi' koji zapravo mogu biti i vrlo opasni

U današnje vrijeme postoji lijek gotovo za sve. Unatoč tome, ljudi se sve više okreću alternativi i narodnim recepturama. Istina, neki od njih djeluju, no tu i tamo se nađe i pokoji koji vam može donijeti više štete nego koristi. Ovo su neki od njih.

Što dalje od maslaca kod opeklina

Svi smo već čuli kako je na opeklinu poželjno isti tren staviti komadić maslaca ili nekoliko kapi ulja. Međutim, stavljanje maslaca ili ulja na opekline može napraviti više štete nego koristi. Kad "zaradite" opekline, čak i ako izvor nije bio u direktnom kontaktu s vašom kožom, oštećenja kože napreduju još neko vrijeme, sve dok se koža ne ohladi, a dodavanje spomenutih masnoća znači samo da će se opečena koža još neko vrijeme "pržiti".
Zato je puno bolja ideja, umjesto tog starog "recepta", opečenu površinu ohladiti pod mlazom vode, a potom na nju nanijeti deblji sloj hidratantne ili masne kreme (nevenova mast ili kantarionovo ulje su odličan izbor).

Pasta za zube nije za prištiće i herpes

Ako ćemo iskreno, svi smo to vjerojatno nekad isprobali. Moguće je čak i da je soda bikarbona u pasi za zube pomogla isušiti prištić ili obuzdati herpes, međutim problem su drugi sastojci koji se nalaze u njoj. Alkohol, mentol, i vodikov peroksid mogu dodatno iziritirati kožu i dovesti do još većeg pada imuniteta. Stoga izbjegavajte pastu za zube u rješavanju ovih problema, pogotovo na licu i oko usana i očiju. Zna se čemu ona služi, pa je i koristite isključivo za to.

Vodica za osvježenje daha ne liječi prehladu

Ne znamo za vas, ali nama grgljanje vodice za osvježenje daha kao lijek za prehladu čak ni ne zvuči efikasno. Umjesto toga posegnite za medom, biljnim čajem - najbolje onim od kadulje, te izbjegavajte cigarete i alkohol. Kada osjećate bol i grebanje u grlu to znači da je posrijedi upala. No, to znači i da će vam vodica za osvježenje daha dodatno iziritirati grlo zbog svog sastava, pa je preporučljivo da je u vrijeme upale grla i ne koristite.

Ne uzimajte ionsko koloidno srebro na svoju ruku!

Iako smo već pošteno zakoračili u 21. stoljeće, alternativna medicina često savjetuje primjenu ionskog koloidnog srebra. Ono se, kažu, može špricati na kožu, a može se i piti. Iskustva su "šarena" - jedni tvrde da im je pomoglo u liječenju nekih kroničnih bolesti (prije svega kožnih upala poput HS-a), dok drugi upozoravaju kako je neefikasno u liječenju većine bolesti te da je zapravo opasno. Njegova dugoročna primjena kožu može obojiti u plavo.

Ne prilazite bradavicama priborom za manikuru i pedikuru

Svi mi poznajemo onu jednu osobu koja misli da o zdravlju i bolesti zna bolje od bilo kojeg liječnika, pa stvari redovito "uzima u svoje ruke". Ako je pritom riječ o uklanjanju bradavica na tijelu, tada doista nema pojma, jer to vrlo vjerojatno ne čini sterilnim medicinskim skalpelom, već vrlo vjerojatno "alatom" iz pribora za manikuru i pedikuru.
Osim što je moguće da dobijete infekciju, moguće je i da rasplodite bradavice i na ostale dijelove tijela, ali i da ih prenesete na druge članove kućanstva, s kojima dijelite te stvari. Ako vam se već ne ide liječniku na skidanje bradavica, tada je mlijeko svježe smokve puno bolje rješenje od škarica, pincete i/li nožića.

Rakija neće riješiti zubobolju

Istina je da će grgljanje rakije na bolnom zubu učiniti da tupa bol privremeno nestane, no zub će i dalje ostati bolan, a kad popusti djelovanje rakije, vratit će se i pulsiranje u cijeloj glavi. Stoga - da, ako je gluho doba noći, a radije biste svom stomatologu, nego na hitnu - rakija može poslužiti, no to ne znači da ćete tako i riješiti problem. Nećete! Zub boli jer je šupalj, trul i zahtijeva medicinsku pomoć, a ne rakiju. To ostavite da nazdravite kad sredite situaciju u ustima...

Ricinusovo ulje neće ubrzati porođaj

Nećemo okolišati - ricinusovo ulje neće pomoći da ubrzate porođaj, ali će zasigurno pomoći da očistite crijeva kako niste već neko vrijeme... Dakle, ne vjerujte bapskim pričama ako niste planirali trčati na wc školjku i nekoliko puta dnevno. Bolje je da se više krećete, ako vam je dozvoljeno, te da izvodite trudničke vježbe na pilates lopti.

Nije svaki vosak dobar za uši

Posljednjih godina ispiranje ušiju kod liječnika postalo je manje popularno. Razlog tomu je, kažu neki, u popularizaciji tuljaca od voska koji se gurnu u uho i zapale te pritom tope masnoću prikupljenu u uhu. No, ne bi ni to bilo toliko loše da se neki ne odvaže sami "sklepati" tuljce od voska (jer zašto bi kupovali već gotove kad to mogu napraviti i sami...). Pritom zaboravljaju na moguću opasnost, a to su, ističu liječnici, porast oštećenja ušnih kanala uslijed curenja vrućeg voska u uši. Vjerujemo kako je svaki komentar suvišan.

Neka ostane u prošlosti...

Sjećate li se priča vaših predaka kako su se u njihovoj mladosti borili protiv najezde ušiju!? Bilo je tu svega - benzina, kerozina, pesticida... Iako bismo pomislili kako je ta praksa ostala desetljećima iza nas, iznenađuje činjenica da neki to još uvijek to tako rade. Kao da nisu čuli da postoji češalj, pa čak i električni, te posebni šamponi za pranje kose u koju su se nagnijezdile uši. Ako vam se dogodi da u očaju razmišljate i o ovoj metodi, odmah se zaustavite. Utrljati kerozin, benzin ili pesticid u kosu, pa još kod svojih mališana, nikako nije dobra ideja.
Iako nije štetno i opasno kao prethodno spomenuta metoda, ništa nećete postići ni ako se ušiju poželite riješiti maslinovim uljem ili vazelinom. Prošetajte do ljekarne i kupite provjereni proizvod za ove male napasti.

Linker
16. travanj 2024 12:26