Cijela zajednica uključila se u humanitarnu akciju kojom je Leo lani dobio specijalnu hodalicu. No, da bi prohodao, treba mu posebna rehabilitacija.
 Foto: otoci.net
Svaka kuna je dobrodošla

Apel roditelja: 'Želimo da nam sin prohoda, ali mi to ne možemo platiti...'

Leo je naime te 2012. godine skokom u more zadobio tešku povredu vratne kralježnice i utopio se. Samo brzom intervencijom helikoptera i hitne pomoći vraćen je među žive.

Trebao je to biti još jedan lijepi ljetni dan. Sunce je bilo visoko na horizontu, milovalo svojim toplim zrakama, a tatin poziv za odlazak barkom na obližnji otok Susak činio se kao dobra ideja.

Po dolasku s Lošinja na ovaj pješčani otok, mladi Leo Manzoni, tada 22-godišnjak, odlučio je osvježenje pronaći u moru. Da će to biti njegov posljednji skok... baš nitko nije slutio.

Leo je naime te 2012. godine skokom u more zadobio tešku povredu vratne kralježnice i utopio se. Samo brzom intervencijom helikoptera i hitne pomoći vraćen je među žive. No, tog trenutka, na inače idiličnom otočiću u lošinjskom arhipelagu, njegov se život, kao i život njegove obitelji u potpunosti promijenio.

Totalno nepokretan

"Dijagnoza je - totalna nepokretnost tijela ispod mjesta povrede", govori njegova mama Darinka koja je istog trena ostavila posao ne bi li se posvetila sinu.

Ova tragedija, međutim, nije ostavila samo traga na životima ove četveročlane obitelji, već je ostavila i veliku financijsku "ranu" u njihovu kućnu budžetu, jer je Leovo stanje zahtjevalo hitnu adaptaciju pristupa stanu, kupaonici... Bio je potreban i poseban krevet, kao i invalidska kolica, ali i masa sitnog, potrošnog materijala koji njegovi roditelji više i ne mogu pobrojati.

Nakon mjeseci provedenih u bolnici, Leo svoju životnu borbu započinje ponovno učeći disati, sjediti u kolicima, koristiti svoje ruke i vraćati mišić po mišić svoga tijela. Nakon puno truda i odricanja te velike želje za što normalnijim životom, Lea poliklinika Glavić prima na terapiju hodanja pomoću robota, tzv. robotskom neurorehabilitacijom.

Leo ima veliku volju za životom, no da bi živio bar približno kao što je
nekad, trebamo mu svi mi.
[FOTO: Facebook/Darinka Manzoni]


Potrebno im je najmanje 153 tisuće kuna

Tom terapijom pruža mu se prilika puno kvalitetnijeg života, a možda i samostalnog hodanja. I u tome mu treba naša pomoć.

Naime, terapija traje 12 tjedana. Cijena jednog tjedna terapije je 12.750 kn, što znači da obitelj Manzoni treba prikupiti ukupno 153.000 tisuće kuna u koje nisu uključeni troškovi privatnog smještaja koji su nužni kako bi Leo bio blizu klinike.

Kako većinu terapija roditelji Lea Manzonija plaćaju sami, nažalost, više nisu u financijskoj moći da pokriju troškove.

"I kuna može pomoći, pa molimo sve one koji mogu pomoći da naš sin ponovno stane na noge i olakšano živi, da nam izađu u susret." kaže Darinka Manzoni.

Također dodaje kako vjeruje u učinkovitost ove terapije jer se i specijalna hodalica koju je Leo lani dobio na dar od lokalne zajednice, o čemu je pisao lokalni portal otoci.net, pokazala kao dobar alat s kojim je Leo napravio određene pomake u hodu. No, tu je za sada, unatoč redovnoj vježbi i svim njegovim naporima, sve i stalo...

KAKO POMOĆI

1. Uplatom na humanitarni račun Centra za zdravo odrastanje otvoren u OTP banci:
HR5924070001500316324 s napomenom "ZA LEA"

ili

2. Uplatom na devizni-račun, koji glasi na ime Darinka Manzoni otvoren u Erste banci:
HR9024020063201777318 s napomenom "ZA LEA"

Cijena tjedne terapije već ostavlja bez teksta... [FOTO: Facebook/Darinka Manzoni]


Linker
25. travanj 2024 16:59