'Jednom sam zaboravio na godišnjicu... Slušao sam o tome i mjesecima poslije.' A jadan...
 Foto: iStock
Bome ih ima

A nije bilo od jabuke... Razgovori koji izluđuju muškarce

Nekoliko bračnih terapeuta otkrilo je kojih se to razgovora u četiri zida muškarci užasavaju i kako stvari mogu biti puno jednostavnije. Samo ako to želimo. Nije u prigovaranju sve...

Jeste li ikad razmišljali kojih se razgovara vaš partner užasava? Dobro, užasava je možda preteška riječ, ali znate one razgovore koje bi on najradije izbjegao. A ne može... Nekoliko bračnih terapeuta je za Huffington Post otkrilo na što im se najčešće muškarci žale.

Znam da je kasno, ali trebamo razgovarati...

Sljedeći put kad želite raspraviti o nečem ozbiljnom, radije pričekajte jutro, savjetuje psihoterapeutkinja Elisabet J. LaMotte. Dodaje da nam navečer zna pasti koncentracija, te da se razgovor nerijetko pretvori u svađu. Ujutro ćete, kaže, biti odmorniji, a razgovor će biti konstruktivniji.

Prigovaranje oko odjeće

Kao što žene ne vole šale na račun svoje frizure ili komada odjeće, tako i muškarca živcira kolutanje očima kad odjene nešto što nije po vašem guštu, govori terapeut. Na savjetovanje mu je, kaže, dolazio jedan bračni par, a tijekom seanse od sat vremena, ona je svom suprugu pet puta prošla kroz kosu i namještala je.

- Koliko god to možda banalno zvučalo, na duge staze ovo ponašanje postaje toliko iritirajuće da rezultira svađom. Jedno je savjetovati svog muškarca, a drugo je bacanje otrovnih komentara na sve što odjene ili kakvu frizuru nosi - govori.

Svađe oko poklona

Muškarci i pokloni. Pokloni i muškarci. Nekad pogode, nekad baš i ne. No, stvar je u namjeri, stvar je u tome da vas je htio iznenaditi, razveseliti. Pa što ako nije pogodio broj, pa što ako je 'fulao' parfem?

- Mnogi muškarci su se žalili na reakciju partnerice kad su im dali neki poklon. Kad su potrošili malo više, supruga je prigovarala da je mogao uzeti samo cvijeće. Kad je uzeo 'samo' cvijeće, govorila bi mu 'baš si se isprsio' ili 'a čokolade u dućanu nije bilo' - govori terapeut i savjetuje da je jedno iskreno 'hvala', sasvim dovoljno.

Dodaje da prigovaranjem nećete ništa postići, već ćete se samo zaplesti u bespotrebne svađe koje ne vode nikuda. Odnosno vode tome da odete iznervirani u krevet.

Foto: iStock
Izvlačiti na površinu stvari koje su se dogodile prije nekoliko godina, zaista nema smisla.

Moj bivši to nikad ne bi učinio

Uspoređivanje sadašnjeg dečka ili supruga s bivšim samo će dovesti do prezira, govori terapeut Kurt Smith. Dodaje da je vaš bivši vjerojatno bivši s razlogom i da zato nema smisla govoriti partneru 'on to nikad ne bi napravio', 'on ovo', 'on ono'.

Uspoređivanje partnera s bivšim partnerom ili partnerom vaše nabolje prijateljice nije pravedno i osoba pored vas će se osjećati nevoljeno. Zar to zaista želite?

Samo želiš seks

Da, seks je vrlo bitna stavka u vezi, no vrijeđate svog partnera ako ga na svaku divnu gestu, napadate i govorite mu da to radi samo u nadi da ćete se poseksati, govori terapeut. Dodaje da muškarci vole i žele seks, no da mrze kad se trude učiniti nešto lijepo za svoje supruge, a one misle da imaju skriveni motiv.

Da, ali...

Mnogi muškarci su mi se žalili na ono 'ali'. Supruga se složila s njim i mislio da je razgovor završio, a onda je došao 'ali' i sve je to poništio, rekao je terapeut. Savjetuje partnerima da nekad moraju popustiti i da pobjednik nije uvijek onaj koji je u pravu. I što je najbitnije nema natjecanja, vi ste tim.

Sjećaš se onog što si napravio, prije nekih sedam godina?

Možda je prije nekoliko godina zaboravio vašu godišnjicu, možda je ostao van cijelu noć, a nije vam javio... Ako ste mu tada oprostili, učinite uslugu vašoj vezi i nemojte to više izvlačiti na površinu.

- Mnogi muškarci imaju osjećaj da svojoj prošlosti ne mogu pobjeći, jer njihove partnerice nikad ne zaboravljaju njihove pogreške. I slušaju o njima svaki put kad nešto drugo zeznu. Stvarnost je da kad muškarac osjeti da ga se više ne cijeni zbog stvari koje radi, da će se polako udaljiti - zaključuje terapeut.

Linker
20. travanj 2024 05:52