Algoritam ove aplikacije može detektirati sličnosti između fotografije vašeg madeža sa sumnjivim znakovima koji su prisutni kod najčešćih oblika raka kože.
 Getty Images
sjajno

A MOŽE I VAMA Kako je 31-godišnjem muškarcu 'obična' aplikacija spasila život

Mobitel ga je upozorio da bi mali madež na njegovoj nadlaktici mogao biti opasan, a pregled je pokazao da se radi o smrtonosnom melanomu. Srećom, bio je otkriven u 1A stadiju kad je još izlječiv

Jasonu Sheridanu iz Liverpoola niti jednom nije palo napamet da bi mali madež, promjera 1 cm, koji mu se 2018. pojavio na ruci mogao biti opasan. No, 12 mjeseci kasnije taj ga je madež počeo brinuti zato što je promijenio boju. Tada ga je odlučio pregledati pomoću aplikacije SkinVision. Ta aplikacija služi za kontrolu madeža koji bi mogli biti sumnjivi i kad je 31-godišnjeg Jasona upozorila na potencijalnu opasnost, odlučio je otići liječniku.

Liječnici su otkrili da se radi o melanomu koji može biti fatalan ako se otkrije prekasno. Nakon toga madež mu je kirurški odstranjen i sada je ponovo zdrava osoba. Jason, koji tvrdi da nikada nije izlazio na sunce bez zaštitne kreme te da nikada nije odlazio u solarij, vjeruje da mu je ta aplikacija, o kojoj je slučajno čitao u nekom časopisu, spasila život.


Odgađao je odlazak liječniku

Algoritam ove aplikacije može detektirati sličnosti između fotografije vašeg madeža sa sumnjivim znakovima koji su prisutni kod najčešćih oblika raka kože. Među tim znakovima su i nepravilan oblik, promjena boje, asimetrija i nepravilni rubovi. Jason Sheridan, koji danas živi u Londonu, prvi put je primijetio taj madež u ožujku 2018. No, kaže da nikada nije pomišljao na rak kože zato što je otkad zna za sebe svjestan da ima rizičan fototip i osjetljiv je na sunce te je oduvijek koristio zaštitne kreme i bio oprezan s izlaganjem jakom suncu. Ipak, madež se s vremenom počeo mijenjati i od tamne polako prešao na svijetlu ružičastu boju.

- Tada sam pomislio da bih morao otići na pregled, ali nisam bio toliko zabrinut da bih to odmah napravio, a u to sam vrijeme ionako bio prezauzet poslom. Nakon što sam preuzeo aplikaciju SkinVision i slikao madež, ona me gotovo odmah obavijestila o potencijalnom visokom riziku te upozorila da što prije odem liječniku - prisjeća se Jason dodajući da je zanijemio od šoka kad mu je liječnik rekao da ima melanom u prvom stadiju.

- Mislio sam da se meni to ne može dogoditi i, da nije bilo te aplikacije, zanemario bih taj madež jer mi nije stvarao ikakve probleme te bih melanomu dao dovoljno vremena da se razvije u smrtonosan oblik. Tko zna što bi se dogodilo da sam čekao. Presretan sam što mi je otkriven u tako ranoj fazi dok je još potpuno izlječiv -kaže Sheridan.

Algoritam ove aplikacije koristi kameru pametnog telefona za snimanje madeža i drugih sumnjivih pojava na koži i zatim ih analizira kako bi provjerio postoji li rizik za razvoj raka. Aplikacija provjerava veličinu i oblik madeža, ali i ostale karakteristike te ih prema njima kategorizira kao madeže s niskim, srednjim ili visokim rizikom. Zdravi madeži su obično simetričnog oblika te imaju jasne i pravilne rubove za razliku od melanoma koji često imaju nepravilne ili čak nazubljene rubove. Nekancerozni madeži su obično jednobojni dok melanom može imati nekoliko različitih nijansi i boja. Ako korisnik aplikacije dobije upozorenje da se radi o madežu visokog rizika, tijekom idućih 48 sati automatski prima savjet dermatologa. Upravo to je bilo ono što je trgnulo Jasona Sheridana i navelo ga da odmah zakaže termin za pregled.


Ožiljak kao podsjetnik

Njegov liječnik primarne zdravstvene zaštite ga je uputio kod dermatologa i dva tjedna kasnije madež mu je već bio uklonjen 40-minutnim kirurškim zahvatom. Sheridan se čak ni tada nije previše zabrinuo jer je već prije uklanjao jedan madež s lica koji se poslije na analizi pokazao bezopasnim. No, ovaj put nije bilo tako - biopsija je pokazala da se radi o melanomu u stadiju 1A te mu je rečeno da je potrebno obaviti još jednu biopsiju kako bi se provjerilo je li se melanom već raširio.

Kaže da mu je taj period čekanja na nalaze bio najgori jer nije mogao učiniti ništa da ubrza stvar. Srećom, druga biopsija je pokazala da se melanom nije proširio na ostatak tijela pa je danas jedini podsjetnik na tu smrtonosnu bolest veliki ožiljak na njegovoj nadlaktici. Iako je madež bio malen, ožiljak je vrlo velik, no to ga ne smeta. Naprotiv, drago mu je da mu u budućnosti služi kao podsjetnik da na vrijeme ode liječniku ako primijeti nešto sumnjivo na svojoj koži.


ČITAJTE I: Na vrijeme prepoznajte prve simptome melanoma

Linker
21. travanj 2024 02:28