Za male, ali i velike

9 super ideja: Nikad nisi previše star da se pridružiš dječjoj igri i zabaviš

Igra je proces stvaranja i kao takva je lišena nekog krajnjeg cilja. Ona je spontana i dobrovoljna aktivnost tj. igrajte se kad želite, koliko želite bez nekog posebnog cilja i pritom uživajte!

 

Piše: dr.sc. Maja Petković, magistrica rehabilitacijske edukacije svjesno-roditeljstvo.com


Bilo je to prošlo ljeto. Moje dvije prijateljice i ja bile smo na otoku Cresu i igrale se - znate kako? Skupljale smo grane, brali kadulju, penjali se po stablima... iako smo već odrasle žene igra u nama živi i danas... i u tome nismo ništa drugačiji od djece.

 

Došlo je to doba godine kada uživamo biti vani. Često čujem od roditelja djece s teškoćama s kojima radim da je ljeto uvijek vrijeme razvojnog skoka za dijete. Možda je jedan od razloga tome da djeca tada nisu opterećena obvezama, dobar dio vremena su na zraku i same igre koje su zastupljene poput trčanja, skakanja, plivanja, vožnja bicikle značajno utječu na razvoj motorike cijelog tijela, regulaciju stanja budnosti, a posljedično i na pažnju. Odnosno cijelo tijelo se kreće i pritom osluškuje, gleda, održava ravnotežu i pažnju, odnosno uči čineći.

U nastavku slijedi pregled nekih igara na otvorenom za predškolarce (Bošnjak, 2004.) koji na jednostavan, brz i jeftin način možete iskoristiti za igru, učenje i zabavu sa svojim djetetom tijekom ljeta.

 

Igre za razgibavanje

Bacači i letači - svaki "bacač" spoji dlanove (u tzv. lopovske stube). "Letač" mu jednom nogom stane na dlanove, a drugom se odbaci i izvede skok uz pomoć "bacača". Skokovi se mogu izvoditi na razne načine sa što većim pljuskom vode.

Vrući balon - igra se može igrati u manjoj grupi. Dok traje glazba igrači si dobacuju vodeni balon. Igrač kod kojeg ostane vodeni balon trenutku kad glazba završi ispada iz igre.

Mokra štafeta - igra se može igrati u paru ili u grupi. Ekipe su na startu u kolonama, a prvi u svakoj ekipi dobiva šalicu. Na znak za početak, prvi igrači trče sa starta, prelaze određene prepreke te na zadanom mjestu šalicom zagrabe  vodu, zatim nastavljaju trčanje i svladavanje prepreka, te na cilju vodu pažljivo utoče u pripremljenu staklenu bocu. Vraćaju se natrag trčeći mimo prepreka i predaju šalicu drugom igraču u ekipi, te staju na začelje. Igra je završena, kad ekipa napuni bocu, a zadnji igrač stane na začelje svoje kolone.

 

Igre zapažanja i koordinacije

Crna kraljica - jedan igrač broji okrenut leđima i izgovara Crna kraljica je’n, dva, tri!, ostali se igrači to vrijeme pomiču, ali moraju ostati nepomični u trenutku kada se Crna kraljica okrene. Ako se netko pomakne, Crna ga kraljica zaledi. Prvi igrač koji dotakne Crnu kraljicu je pobjednik.

Glazbene stolice - glazba svira, a igrači plešu ili šeću oko stolaca posloženih u krug s naslonom prema sredini kruga. Stolaca ima za jednu manje od broja sudionika u igri. Kad prestane svirati glazba, igrači brzo sjednu na stolce, a onaj igrač koji je ostalo bez stolca ispada iz igre.

Potraga za blagom - u najjednostavnijoj varijanti igra se sastoji od kretanja po putnim znakovima, te pronalaženja "zakopanog blaga" prema skici karte koju su igrači dobili prije početka potrage.

 

Igre kreacije i izražavanja

Mural - crtanje s bojama u bocama s raspršivačima po asfaltu, arak papirima, zidu, pvc bijelim stolnjacima.

Glazbene čaše - za igru je potrebno do 5 čaša posloženih jedna do druge i ispuni ih se s različitim količinama vode. Prva bi trebala imati jako malo vode, a posljednja bi trebala biti skoro puna, a one između njih bi trebale uvijek imati nešto više vode od one prethodne. Zvuk se istražuje udaranjem od čašu.

Drama u pijesku - potaknite dijete da u igri s pijeskom izgradi cijeli svijet. Možete koristiti čaše, posude, različite okolne prirodne materijale. Uzmite sa sobom figurice ljudi, životinja, prometnih sredstava i promatrajte svijet djeteta koji će se otvoriti pred vama, a zatim postanite i vi dio tog svijeta.

 

I za kraj nemojte zaboraviti da je igra proces stvaranja i kao takva je lišena nekog krajnjeg cilja. Ona je spontana i dobrovoljna aktivnost tj. igrajte se kad želite, koliko želite bez nekog posebnog cilja i pritom uživajte!

 


Izvor:
Bošnjak, b. (2004): 200 igara - drugi dio: igre na otvorenom, Mala izviđačka biblioteka

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo