Žalovanje počinje izolacijom i poricanjem...
 Foto: iStock
Faze žalovanja

Pet stvari koje morate znati kada se suočite sa smrću u svojoj okolini

Umiranje je tema o kojoj nitko ne želi razgovarati i malo tko je spreman za nju.

O smrti svi razmišljamo, no teško ju verbaliziramo; zbog praznovjerja ili neugodnih osjećaja s kojima je taj konačan odlazak opterećen.

Psihologinja Maria Baratta kaže da su je mnogi na terapijama pitali što je normalno kada je smrt i žalovanje posrijedi, piše Moje Vrijeme. Sastavila je popis od pet točaka koje morate znati kada se suočite sa smrću u svojoj okolini.


1. Normalno je da osjećate strašnu bol, a ona dolazi u valovima

Nisam mogao ni zamisliti da boli tako jako. Mislim da neću preživjeti ovu bol. Te su tvrdnje izrekli mnogi. Osjećaj je to koji dolazi nasumično, u valovima. Po gubitku voljene osobe, ovi valovi će biti česti i s vremenom će biti rjeđi pa i manje intenzivni.


2. Izgubljenost je normalna

Ne možete se koncentrirati, a čak i ne pamtite sve što vam se dogodilo na početku bolnog perioda. Ta 'izgubljenost u magli' može potrajati, ali se s vremenom i ona izgubi.


3. Možda ćete previše razmišljati

Možda bi stvari bile drugačije da ste napravili ovo. Da ste mu rekli ono, možda bi bio živ. Da ste samo potražili boljeg liječnika, bolnicu, stručnjaka, iscjelitelja…

Ove misli koje vas opsjedaju dio su normalnog procesa žalovanja. To je način na koji se suočavamo sa smrću. Pokušavamo si dokazati da možemo kontrolirati situaciju, čak i kada ne možemo.


4. Upoznajte faze žaljenja

Važno je znati gdje se nalazite. Žalovanje počinje izolacijom i poricanjem; ne možete vjerovati da se to dogodilo. Druga faza je bijes; jednostavno ste bijesni zbog gubitka.

U trećoj fazi koju zovemo cjenkanjem preispitujete sve što ste mogli učiniti da spriječite smrt. U četvrtoj fazi depresije osjećate tugu i potištenost. To je potpuno normalno i uzmite dovoljno vremena za odraditi ovu fazu. I konačna peta faza jest prihvaćanje. Došli ste do točke u kojoj prihvaćate gubitak i nastavak života bez voljene osobe.


5. S vremenom će biti bolje

Prihvatit ćete nove okolnosti i naučiti živjeti u njima. Posebno je važno dobro se brinuti o sebi tijekom ovog vremena; jedite dobro, spavajte dobro i potražite potporu u drugim ljudima ili organizacijama.

Ponekad će vam obitelj i prijatelji ići na živce sa svojim pokušajima da vam pomognu i izraze sućut. Važno je znati da su im namjere najbolje, iako ne mogu promijeniti noćnu moru u kojoj ste se našli. Njihova ljubav i prisutnost važan su dio vašeg oporavka.

Linker
18. travanj 2024 19:56