Narcisi nastupaju s ogromnim samopouzdanjem te ne podnose ni najmanju kritiku.
 Foto: nicholas green/unsplash
sliku svoju ljubim

10 znakova koji pokazuju da ste narcisoidna osoba

U narcisoidnom svjetonazoru postoje pobjednici i gubitnici i narcis treba pobijediti u gotovo svakoj domeni - na teniskom terenu, u uredu, svađi…

U današnjem svijetu pojam 'narcis' znači malo više od čiste površnosti. Narcizam je daleko složeniji od toga. Dolazi u mnogim nijansama uz kontinuum od ekstra zdravih ega do patološke grandioznosti.

Ako ste se ikad zapitali ili se možda brinete da je vaše samopouzdanje prešlo granicu, donosimo 10 uobičajenih znakova narcisoidnosti.

1. Volite biti u centru pažnje (uvijek)

Narcisi vole biti u centru pažnje. Imaju stalnu potrebu pričati o sebi, a svoja postignuća vole 'nabrijavati'. Vole o sebi pričati u superlativima. Nerijetko govore da ih šef najviše voli, da su najfleksibilniji na jogi, da su najpopularniji u svojoj zgradi i slično. Koriste se bijelim lažima kako bi njihove priče bile spektakularnije.

2. Volite davati savjete (a nitko vas nije ništa pitao)

Naravno, želite preporučiti najbolji restoran u gradu ili podijeliti mudrost majčinstva, ali također iskorištavate priliku da pokažete svoje vrhunsko znanje.

Narcisoidne osobe uvijek znaju 'malo više' i čini se da imaju sve informacije o svemu.

3. Prezirete stajanje u redu

Ili ste frustrirani kad vam netko odmah ne odgovori na poruku. Na neki način, vjerujete da zaslužujete posebni tretman, bilo u društvu prijatelja ili dok čekate osobnu. Narcisoidne osobe očekuju da se svijet vrti oko njih.

4. Vaša ambicija ne poznaje granice

Jedna je stvar pucati visoko i raditi k'o konj kako biste došli do cilja. Ali je nešto sasvim drugo vjerovati da ste predodređeni za nešto VELIKO. Ta vrsta grandiozne pretpostavke je klasičan simptom narcisoidne osobe.

Oni vole vjerovati da su prirodno posebni te da su dio elitne klase koja zaslužuje samo najbolje. Fantaziraju o tome koliko će biti moćniji, ljepši, bogatiji.

Nerijetko su opsjednuti statusnim simbolima (od cipela do bebinih kolica), a čak i vole omalovažavati svakoga za koga misle da nisu dio tog 'ekskluzivnog kluba'.

5. Ne znate prihvatiti kritiku

Vaše veze idu brzim tokom, divlje su, poput vrtoglavih romantičnih priča. S lakoćom postižete to da se druga osoba pored vas osjeća važnom. No, svo to divljenje ide uz prešutni dogovor. Od druge strane, naime, očekujete isto i u trenutku kad primite i najbanalniju kritiku, tu osobu mičete s pijedestala.

6. Natjecateljski ste tip

U narcisoidnom svjetonazoru postoje pobjednici i gubitnici i narcis treba pobijediti u gotovo svakoj domeni - na teniskom terenu, u uredu, svađi… Oni su, kažu psiholozi, u neumornoj potrazi za dokazivanjem svoje dominacije. Protivnik može biti stranac ili netko koga vole.

7. Veliko ste zlopamtilo

Na van djelujte kao osoba puna samopouzdanja, kao netko koga boli briga što drugi misle. No, za narcisa ovo ne može biti dalje od istine. Duboko se brinu o održavanju idealizirane slike o sebi i ne toleriraju bilo kakvo neodobravanje ili uvredu. Bez obzira na to koliko je mala kritika. Za njih je to 'ozbiljan i osobni napad', i jedan koji vjerojatno neće zaboraviti. Umjesto da riješe potencijalni problem, oni se ljute i traže osvetu.

8. Nikad niste krivi ni za što

Priznajte li kad krivicu? Ispričavate li se za to i pokušavate li popraviti stvari? Ili često izgovarate rečenice tipa: 'To sam napravila jer si me tretirao ovako, onako…', 'vi ste me natjerali na to…'

Narcisoidne osobe odbijaju odgovornost za svoje pogreške i loše ponašanje, a umjesto toga prebacuju krivnju na nekog drugog. Čak i unutar svojih bliskih osobnih odnosa, oni vjeruju da uvijek postoji pobjednik i gubitnik, a oni će učiniti sve što je potrebno kako bi došli do pobjede.

9. Iskorištavate ljude

Razlog? Nedostatak empatije, kažu psiholozi. Narcisi očekuju da se drugi okreću oko njihovih potreba, ali oni odbijaju učiniti isto za bilo koga drugoga.

10. Stalno manipulirate

Ne bojite se manipulirati, a sve samo s jednim ciljem - da biste dobili što želite. Ne obazirući se pritom na tuđe osjećaje i potrebe.

Linker
19. travanj 2024 03:40