a opet ih ponavljaju

10 pogrešaka zbog kojih većina roditelja najviše žali

Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude što sretnije moguće, i svatko ima svoje metode odgoja. No, ono što je zajedničko gotovo svim roditeljima je to, kažu stručnjaci, da žale zbog nekih postupaka koje su napravili i voljeli bi da ih mogu ispraviti.

 

1. Nisu dovoljno uživali u komunikaciji sa svojim djetetom

Naravno, većina roditelja nema previše slobodnog vremena i sasvim je normalno da roditelji obavljaju nešto drugo dok se dijete igra. No, ako vam se ovo pretvorilo u naviku, u jednom trenutku biste mogli shvatiti da vam je dijete odraslo...

 

2. Nisu dovoljno grlili svoju djecu

Znanstvenici su dokazali važnost zagrljaja za psihičko i fizičko zdravlje, ali istina je da čak i kada sve to zanemarite jednostavno uživate u osjećaju grljenja vlastitog djeteta. Ponekad roditelji ovo ne rade, iz razno raznih razloga. No, vaše će dijete uskoro odrasti i neće vam baš dati da ga grlite kad god poželite…

 

3. Nisu dovoljno fotografirali i snimali videa

Naravno, ništa se loše neće dogoditi ako nemate na tonu fotografija.

No, lako je moguće da će vam u budućnosti biti žao što niste zabilježili neke sretne trenutke. Mnogi roditelji zaista žale što su bili lijeni i što nisu snimali više videa sa svojom djecom.

Nemojte biti lijeni, razvijte te fotografije i posložite ih u albume.

 

4. Nisu zapisali njihove prve riječi

Ovo je jednostavno lijepa uspomena (a koju biste lako, s vremenom, mogli zaboraviti).

 

5. Nisu igrali dovoljno kreativnih igara

Ne kažemo da ako igrate kreativne igre sa svojom djecom, da će oni definitivno postati veliki umjetnici ili glazbenici. Ali postoji šansa. Prvo, ako uključite svoje dijete u mnogo različitih aktivnosti, možete saznati što ih zanima i u čemu su dobri. I kasnije to mogu razvijati.

Drugo, svaka vrsta aktivnosti, na primjer, čitanje na glas ili igranje s plastelinom i igračkama razvija njihovu inteligenciju, maštu i povećava vokabular. Naposljetku, jača je veza između vas i vašeg djeteta, a to je dovoljan razlog da nešto radite zajedno.

 

6. Bili su prestrogi

Postoji popularan mit da što ste stroži prema svojoj djeci i što su vam očekivanja veća, ona će postati uspješnija. U stvarnosti biste mogli dobiti potpuno suprotan učinak, a jedan od njih sasvim sigurno je i potencijalno loš odnos s djecom u budućnosti. Treba naći granicu.

 

7. Mišljenje djeteta nisu uzimali u obzir

Koliko god djeca bila mala, činjenica je da im je teško čudi fraze poput 'Ti si premali da odlučuješ' ili 'Odrasli znaju bolje'. Stručnjaci tvrde da djeca, čija se mišljenja uvijek zanemaruju, u budućnosti postaju dosta nesigurna.

Pustite dijete da izrazi svoje mišljenje i nemojte uvijek odbacivati njegove ideje.

 

8. Nisu učinili svoje dijete dovoljno sretnim

Lijepe uspomene iz našeg djetinjstva su najvrjednije stvari koje nam nitko ne može oduzeti. Osim toga, mali izleti se mogu pretvoriti u veća postignuća kasnije: ako dijete raste u zdravoj atmosferi i ima mnogo novih iskustava, to znači da se aktivno razvija. Osim toga, sretna djeca lakše se prilagođavaju odrastanju…

I roditelji su također često nostalgični prema vremenu koje su proveli zajedno. Uživajte i razmislite o tome kako učiniti vaš život zanimljivijim. Pobrinite se da vaše dijete ima što više sretnih trenutaka u životu.

 

9. Često su slušali tuđe savjete

Postoje oni koji naprosto uživaju u dijeljenju savjeta, čak i ako su neprikladni. I mnogi roditelji ih slušaju… Kad vidite te 'stručnjake', čut ćete mnogo informacija o tome kako da oblačite, hranite i obrazujete svoje dijete. Istina je da vi kao roditelj najbolje od svih znate što je dobro, a što nije za vaše dijete.

 

10. Nisu bili tu za svoju djecu u najvažnijim trenucima njihovih života

Neke stvari nama možda ne djeluju toliko bitne, ali djeci itekako jesu.

Čak i ako imate zaista jako dobar razlog zašto ste propustili priredbu svog djeteta, potrudite se to ne raditi u budućnosti. 

Jednoga dana će vam biti žao što niste bili tu u djetetovim bitnim trenucima, a vrijeme ne možete vratiti.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo