Kupus ili zelje jedna je od onih povrtnica koje svi dobro znamo, a zbog svoje hranjivosti i dobrobiti za zdravlje nužna je namirnica u svakoj kuhinji. Kupus sadrži obilje vitamina C, vitamina A, folne kiseline, magnezija, željeza i mnogih drugih nutrijenata. Očuvanje nutrijenata i sve dobrobiti koje nam kupus donosi osigurava kvalitetan i brižan, organski uzgoj poput onog na eko imanju Zrno:
„Proces uzgoja počinje još u proljeće sjetvom 40 000 biljaka u kontejnere za presad. Početkom svibnja, presad se sadi na uzdignute gredice zaštićene dvoslojnom folijom kako bi se suzbili korovi. Česte kultivacije i dovoljna količina vode, ključni su za uspjeh“ – David Pejić, direktor eko imanja Zrno.
Domaći eko kupus idealan je za pripremu različitih salata i kao dodatak sendvičima, a budući da ova sorta Zrno kupusa daje plosnato-okrugle glavice, idealan je za preradu poput kiseljenja.
Sada je vrijeme da se opskrbite zdravim kupusom bez GMO-a, pesticida i ostalih toksina jer organsko i lokalno najbolja je kombinacija! Domaći eko kupus, kao i ostalo svježe povrće iz organskog uzgoja sa Zrno eko imanja potražite u bio&bio trgovinama.
Recepti:
Hrskav i mirisan kupus
Za 4 osobe
Sastojci:
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 manja glava kupusa (500g)
- korica od jedne naranče
- 2 prstohvata soli
- 1 prstohvat muškatnog orašćića
Priprema:
Na tanko narežite ili naribajte kupus. Na zagrijanom ulju propirjajte kupus prevrćući ga te posolite. Nakon 3-4 minute umiješajte muškatni orašćić i koricu naranče.
Recept preuzet iz Planetopijine kuharice Ljeto, autorice Jadranke Boban Pejić, foto: Dag Šola Oršić.
Zeleni tonik
Sastojci:
- 2 šalice sitno nasjeckanog kupusa
- 1 jušna žlica peršina
- 1 komadić oguljenog đumbira
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte. Prema potrebi dodajte malo vode.
Recept preuzet iz Planetopijine kuharice Supernapitci, autorice Jadranke Boban Pejić, foto: Maja Danica Pečanić