Siva mrena je jedna od najčešćih bolesti oka, ali se vrlo lako može riješiti. Evo što biste trebali napraviti

 Optical Express

Siva mrena je jedna od najčešćih bolesti oka, ali se vrlo lako može riješiti. Evo što biste trebali napraviti

Primijetili ste da baš i ne vidite pročitati nešto što je malo dalje od vas? Pogled kao da nije oštar? I naravno, zaključili ste da to i nije tako strašno. Bez brige, zapravo se ponašate kao i većina ljudi kad primijeti probleme s vidom. No čekanje na oftalmološki pregled na kojem će liječnici ustanoviti imate li problema, zapravo bi vam mogao znatno olakšati život. Jedna od najčešćih bolesti oka je siva mrena ili katarakta, uglavnom se javlja kod starijih ljudi, ali nisu od nje izuzeti ni mlađi. Dobra vijest je da je operacija vrlo jednostavna, brza i s njom se postižu iznimno dobri rezultati. Kad je vrijeme za pregled, kako izgleda operacija i što je uopće siva mrena, odgovara dr. med Dražen Grgić iz Optical Expressa, poliklinike čiji profesionalizam i iskustvo cijene pacijenti diljem Europe već tri desetljeća.

image
dr. med Dražen Grgić

Što je to katarakta ili siva mrena?

Katarakta ili siva mrena je zamućenje očne leće koje ometa našu normalnu funkciju vida. Najčešće se povezuje s dobi pacijenta (senilna katarakta). Poveznica zamućenja očne leće može biti i bolest kao što je dijabetes. Katarakta ili siva mrena je također moguća kod djece, ali i kod sportaša ako prilikom sportske aktivnosti dođe do ozljede (traumatska katarakta).

Koji su simptomi sive mrene?

Glavni simptom sive mrene je slabija kvaliteta i oštrina vida. Obično pacijenti to primijete na daljinu, gdje ne vide više oštro i jasno kao prije. Siva mrena može dovesti i do promjene u osjetu boja koje prepoznajemo.

image
Optical Express

Može li se siva mrena liječiti odnosno može li se zaustaviti otkrije li se dovoljno rano?

Siva mrena se, nažalost, ne može liječiti na način da se naša prirodna leća u oku ponovno vrati u prvobitnu funkciju. Jedina metoda je operativno liječenje, točnije, zamjena naše prirodne leće umjetnom lećom.

Postoji li pravo vrijeme za operaciju sive mrene?

Prvo vrijeme je kada pacijent ima veće smetnje i kada nije zadovoljan kvalitetom vida. Sve ovisi o vrsti mrene i dobi pacijenta. U određenim situacijama liječnik može odgoditi operativni zahvat zamjene očne leće, ali isto tako liječnik može zatražiti od pacijenta da zamjenu očne leće napravi ranije.

Što se događa prije operacije, dobiva li se anestetik ili sredstvo za smirenje?

Prije operacije sive mrene, potrebno je napraviti kompletan oftalmološki pregled i savjetovati se s liječnikom. Priprema za zahvat je detaljna analiza općeg zdravlja pacijenta. Sam zahvat operacije sive mrene je ambulantni zahvat, što znači da ne zahtijeva posebnu pripremu.

Kako izgleda operacija sive mrene?

Pacijent nakon operacije može najnormalnije kući jer se ovdje radi o ambulantnom zahvatu. To također znači da se zahvat odvija bez opće anestezije te je pacijent potpuno budan i svjestan operacije. Liječnik prije zahvata mora biti upoznat s kompletnim općim zdravljem svog pacijenta. Operater putem sonde ulazi u jezgru leće dok je pacijent u ležećem položaju. Prirodna leća se lomi te se radi izmjena s umjetnom lećom. Zahvat nije bolan i dan nakon operacije pacijent dolazi na kontrolu te koristi kapi koje mu prepisuje liječnik.

Što se događa nakon operacije i kontrole, kakav je oporavak i koliko traje?

Već prvog dana nakon operacije sive mrene pacijent može očekivati vrlo dobar vid i rezultate. Potpuni oporavak je nešto duži i liječnik će dati detaljnu procjenu zdravlja pacijenta nakon više odrađenih kontrola.

Boli li operacija sive mrene?

Operacija je bezbolna i vrlo jednostavna te brza.

Može li se siva mrena vratiti?

Siva mrena se ne može vratiti ili ponoviti, ali je moguće da pacijent osjeti minimalne smetnje nakon operacije. Takvo stanje se naziva ''sekundarna katarakta' i može se jednostavno ukloniti te traje svega nekoliko minuta.

Koji pregled je potrebno obaviti kako bi otkrili sivu mrenu i kako taj pregled izgleda?

Kako bi ustanovili sivu mrenu kod pacijenta, potreban je detaljan pregled i analiza zdravlja pacijenta. Oftalmološki pregled sadrži mjerenje očnog tlaka, pregled stanja staklovine, vidnog živca i rožnice te leće oka. Pregled može potrajati do sat vremena. Naša preporuka je da pregled ne odgađate jer je samo pregledom moguće otkriti rane simptome i promjene na oku i na taj način pravovremeno reagirati.

image
Optical Express

Više na www.opticalexpress.hr ili broj telefona 01 56 25 450.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18