Saznajte sve o Diver’s mouth sindromu

Ronite sigurno i opremite se za ronjenje uz popust

Jeste li znali da vas loše oralno zdravlje može dovesti u veliku opasnost ako ronite? Razlog tome je niz promjena koje se događaju u tijelu prilikom ronjenja na velikim dubinama. Organi i sustavi u našem tijelu se uglavnom uspješno prilagođavaju promjenama okruženja i tlaka, no to nije slučaj za zube i usnu šupljinu kod kojih se javlja povećani rizik. Diver's mouth sindrom niz je simptoma koji se javljaju kod ronioca jer su ronjenje i oralno zdravlje usko povezani. Do ovog sindroma dolazi jer se tlak ronjenjem i spuštanjem u velike dubine povećava. Dok se većina organa prilagođava promjenama, kritični su uho, sinusi i zubi koji su posebno osjetljivi i kod koji može doći do boli i problema. Smetnje koje nastaju zbog promjene tlaka nazivaju se barotrauma. Ronioci najčešće osjećaju bol (barodontalgija) koja ponekad bude tako jaka te izaziva vrtoglavicu ili čak gubitak svijesti što je po život opasno pri ronjenju.

Ako imate velike karijese, rubne pukotine ispuna, neadekvatno endodontski tretirane korijene zuba, zube u procesu liječenja, bolesti zubnog mesa ili apscese, iznimno je važno prije ronjenja posjetiti doktora dentalne medicine jer svi ovi rizici mogu dovesti do većih problema. U slučaju frakture oštećenog zuba ili ispuna, moguće je gutanje ili gušenje odlomljenim dijelom. Zbog raznih patoloških promjena ili stanja na sluznici, može doći do krvarenja zubnog mesa. Iz niza razloga važno je posjetiti doktora stomatologa i riješiti sve potencijalne opasnosti za zdravlje prije ronjenja.


Polikliniku ARENA posjetili su ronioci Bruno i Dražen iz specijalizirane trgovine opremom za ronjenje Dragor Lux kako bi bili spremni na svoj sljedeći zaron. Doktor dentalne medicine napravio je pacijentima detaljan klinički pregled, test vitaliteta i rendgensku snimku zubi, koji su ključni u provjeri stanja oralnog zdravlja ronioca. Osim toga, posebna pažnja bila je usmjerena na stanje karijesa, starih ispuna i krunica, endodontske obrade korijena zuba, stanje sluznice i cjelokupno stanje oralnog zdravlja i oralne higijene. Posljednje je ujedno i najvažniji korak u prevenciji problema s oralnim zdravljem. Dobra oralna higijena preporuka je svim pacijentima Poliklinike ARENA kako bi se minimizirali problemi i osigurao prekrasan, zdrav osmijeh i svjež dah. Pranje zubi 2 puta dnevno, interdentalno čišćenje zubi, redovne kontrole barem jednom godišnje i profesionalno odstranjivanje kamenca na godišnjoj razini, dio su redovne oralne higijene koja pomažu sačuvati zdravlje zubi.

Nakon pregleda u Poliklinici ARENA, zahvaljujući Dragor Luxu možete nabaviti sve što je potrebno za ronjenje svjetski poznatih proizvođača uz popust od 15%. Svima koji se prijave na pregled putem kontakt forme u nastavku Dragor Lux je pripremio poklon bon s 15% popusta koji vrijedi do 31.8.2019.

Stomatološka poliklinika ARENA
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb
Tel: 01/6542-655
Web: http://www.arenapoliklinika.hr
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/

Linker
25. travanj 2024 04:18