promo
ORONAZOL

Perut vam zagorčava život? Riješite je se uz ove trikove

Bijele pahulje na vlasištu nisu nešto što volite vidjeti, osim ako se radi o ukrasnim šljokicama za Novogodišnju proslavu. Gotovo svi smo se u nekom trenutku susreli s peruti, a kad se jednom pojavi, ne možete je se riješiti pa skrivate tjeme i pazite da se perut ne vidi na ramenima i kosi.  

Simptomi i uzroci peruti

Simptome peruti jednostavno ne možete ne zamijetiti. Čine ju bijele, masne pahuljice koje se obično nakupljaju na kosi i ramenima, a često su praćeni svrbežom i ljuskastim vlasištem.

Razlog zbog kojeg imate perut nije jedinstven, može biti riječ o različitim stanjima, kao što su:

  • nadražena i masna koža – stanje poznato kao seboroični dermatitis, tzv. teži oblik peruti
  • gljivica pod imenom Malassezia furfur – svi ju imamo na vlasištu, ali ako se previše namnoži uzrokuje porast broja stanica kože i nastanak peruti
  • reakcija na određene proizvode – razni preparati mogu uzrokovati kontaktni dermatitis, čiji je simptom svrbež, crvenilo i osip
  • ne ispirete dobro kosu – što dovodi do akumulacije mrtvih stanica kože i pojave svrbeži i peruti

Važno je da znate da neke stvari mogu učiniti perut još gorom, ali postoje i trikovi koji će vam pomoći da se riješiti peruti i održavate vlasište zdravim i lijepim. Primjenjujte ove trikove i počnite brinuti o svom vlasištu pa će perut zasigurno nestati i zaboravit ćete da ste ju ikad imali.

Riješite se peruti uz ove trikove

Doza vitamina

Unos namirnica koje su bogate vitaminima A, B i C ojačat će imunitet, što će vam pomoći da uklonite peruti, održite tjeme zdravim i osigurate pravilan rast stanica i rad srca. Dnevnu dozu vitamina najjednostavnije je unositi putem namirnica, svježeg sezonskog voća i povrća, a ako vam se ne da razmišljati što ćete svaki dan kuhati, napravite smoothie od jagode, marelice i lisnatog povrća i zadovoljite dnevni unos vitamina u jednoj čaši.

Ne češljajte tjeme

Perut se najviše skuplja na tjemenu, a kad redovito češljate kosu od tjemena do vrhova, perut se još više skuplja. Pokušajte ne češljati tjeme i suhe dijelove vlasišta, a ako primijetite rane na vlasištu, obavezno prestanite s korištenjem svih preparata i šampona i izbjegavajte češljanje pri tjemenu.

Redovito čistite četku

Da, dobro ste pročitali. Možda vam nikad ne bi palo na pamet prati četku za kosu, ali ako malo razmislite – čistite i četke za šminku ili četkicu za zube, a u nekim slučajevima čista četka može smanjiti pojavu peruti. Uklonite sve dlake i namočite četku u mješavinu alkoholnog octa i vode. Zatim operite četku sapunom ili laganim dječjim šamponom, a postupak ponovite svakih 2 tjedna.

Upoznajte svoje vlasište

Nije svako tjeme isto, a na različitim vlasištima javljaju se različite vrste peruti. Postoje dvije vrste peruti, a ovisno o tipu vlasišta, možete imati masnu ili suhu perut. Kod osoba koje imaju masno tjeme dolazi do prekomjerne proizvodnje sebuma i može biti riječ o nekom hormonalnom poremećaju, što svakako treba provjeriti s liječnikom. Suha perut često se posljedica stresa, nepravilne prehrane, a ponekad i loše higijene te zahtijeva tretman posebnim šamponima i preparatima.

Pažljivo odaberite šampon

Odabir šampona je najvažnija stvar u borbi s peruti. Na tržištu postoje različiti preparati, neki od njih sadrže cink, selen ili druge minerale, a drugi imaju antibakterijsko djelovanje i uklanjaju mrtve stanice kože. Pitate se koji odabrati? Onog koji uklanja sve već navedene razloge zbog kojih se perut može pojaviti, a to su, podsjećamo: gljivica Malassezia furfur, seboroični dermatitis, iritacija tjemena i nečisto vlasište.

Oronazol šampon

Oronazol je jedini lijek u obliku šampona za suzbijanje peruti i seboroičnog dermatitisa. Njegov učinak je dugoročan i održiv, gotovo nema iritacije vlasišta i kože, ima visoki stupanj učinkovitosti i ne postoji rizik od razvoja rezistencije.

Oronazol šampon protiv peruti sadrži djelatnu tvar ketokonazol (20 mg/g) koji klinički dokazano suzbija rast gljivica Malassezia furfur. Najčešći uzrok peruti i seboroičnog dermatitisa je Malassezia furfur, gljivica koja je normalni stanovnik ljudskog vlasišta. Problem nastaje ako se ona prekomjerno namnoži. Normalno vlasište sadrži do 46% stanica Malassezie, perut se pojavljuje kada se Malassezia namnoži do 74%, dok seboroični dermatitis nastaje kada stanice nabujaju do 83%.

Oronazol šampon protiv peruti se kod liječenja koristi dva puta tjedno tijekom dva do četiri tjedna, dok je za prevenciju dovoljno koristiti ga jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Uz njega je moguće upotrebljavati i druge šampone, a potrebno je nanijeti samo malu količinu proizvoda na vlasište i ostaviti da djeluje tri do pet minuta prije ispiranja.

promo

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

ORON-AD-010-19052020

Plaćeni oglas o lijeku

Izvori:

1. Borda LJ and Wikramanayake TC. Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol 2015;3(2). 2. Hay RJ. Malassezia, dandruff and seborrhoeic dermatitis: an overview. Br J Dermatol 2011;165(Suppl 2):2-8. 3. Schwartz JR et al. Dandruff and seborrheic dermatitis. Textbook of Cosmetic Dermatology. Springer-Verlag 2014;230-241. 4. Piérard-Franchimont C et al. Effect of Ketoconazole 1% and 2% Shampoos on Severe Dandruff and Seborrhoeic Dermatitis: Clinical, Squamometric and Mycological Assessments. Dermatology 2001; 202:171-176. 5. De Doncker P et al. A Decade of Clinical Experience With Ketoconazole Shampoo. Poster presentation. 6. Sažetak opisa svojstava lijeka Oronazol. 7. https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp

Linker
24. travanj 2024 09:57