MASTI IZ PRIRODE: Proljeće otkriva nepravilnosti na vašoj koži, ali i biljke koje čuvaju njen obrambeni mehanizam!

Kosa, nokti i koža su vrlo često vanjski pokazatelji našeg unutarnjeg stanja. Također, njihovo zdravlje djeluje na naše samopouzdanje, zato je bitno da bude najbolje moguće.

Svakodnevno ispadanje kose nakon pranja ili tuširanja je normalna pojava, ali kada nam s glave počnu ispadati cijeli pramenovi kose, stvar postaje ozbiljna. Preventiva je u tom slučaju od velike važnosti, a pravilna prehrana, masaža glave i bolja njega kose svakako pomažu. S druge strane, problemi s kožom (posebice) nisu nimalo zabavni. U proljeće koža često može biti ili previše masna ili previše suha, može vas svrbjeti ili biti podložna gljivičnim infekcijama. Ono što vam je u tom trenutku potrebno jest nešto što će biti dobro i korisno za vašu kožu, ono što će ju zdravom održavati te popraviti njenu strukturu i poduprijeti njenu sposobnost regeneracije. Ove tri biljke iz prirode čuvaju obrambeni mehanizam vaše kože i održavaju je zdravom.

Jedna inozemna biljka koju biste trebali ''udomaćiti'' u vašoj kućnoj biljnoj ljekarni je crni kim. Prije nego nabavite proizvode na bazi crnog kima, potrebno je znati razlikovati kim, kumin i crni kim. Kumin se najčešće koristi u svrhu začinjavanja jela i to u indijskoj kuhinji, kim se smatra najstarijim začinom jer se koristi dulje od 5000 godina, ali se koristi i u izradi eteričnih ulja. Crni kim je biljka podrijetlom iz zapadnih dijelova Azije, a njegova stabljika može dosegnuti visinu i od 40 centimetara. Od ove se biljke najčešće rade ulje i mast. U ulju crnog kima dominiraju esencijalna linolna masna kiselina s prosječnih 50% i oleinska masna kiselina s oko 20%. Ulje crnog kima hrani i štiti kosu, kožu i nokte te olakšava probleme s kožom. Ulje također blagotvorno djeluje na suhu kožu te zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina pospješuje ravnotežu među lipidima koji se u koži nalaze. Mast crnog kima smiruje nadraženu kožu te popravlja njenu strukturu, a najčešće se koristi za njegu popucale, napete i suhe kože.

Vjerojatno ne postoji osoba koja na plaži uz šum valova nije zaspala na suncu i nakon samo par minuta se probudila s crvenilom na koži. Mame i bake su uvijek imale rješenje za takvu vrstu kožnih problema, a njihov SOS pripravak naziva se nevenova mast. Ljekoviti neven je zapravo jednogodišnja ili rjeđe dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, a izraste između 30 i 50 centimetara. Stabljika je obično dosta razgranata, uspravna i dlakava, listovi su također dlakavi i duguljasti, dok glavica nevena varira od tamnožute do narančaste boje. Primjena nevena u terapijske svrhe poznata je još od vremena Starog Egipta, odakle se njegova primjena proširila u Europu, a o čemu svjedoče brojni povijesni zapisi. Poznata je nevenova ljekovita uporaba, a listovi nevena su bogati raznim vitaminima i mineralima, te su po sastavu dosta slični maslačku. Neven se često naziva i ''biljkom kože'', a koristi se za njegu crvene i osjetjive kože čije je stanje uzrokovano različitim vremenskim uvjetima, smiruje nadraženost kože te popravlja njenu strukturu.

Oni koji pak često znaju ''odraditi'' jutarnji ''jogging'' bi na svom noćnom ormariću trebali imati gavezovu mast. Od svibnja do kolovoza raste zeljasta trajnica pozntaija kao gavez. Ljekovita svojstva ove biljke znaju se još od srednjeg vijeka, pa stoga ne čudi da se gavez još zove: crni gavez, klinjak, konjski rep, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volovi jezik... Gavez se najčešće može pronaći uz vlažna mjesta, u blizini potoka, rijeka i livada, a naraste čak i do 120 centimetara. Stabljika mu je dlakava i izdužena, kao i listovi. Cvjetovi su zvonoliki, najčešće ružičasto-ljubičasti. Međutim, ne koriste se cvjetovi za izradu ljekovitih pripravaka, nego listovi, a ponajviše njegov crni korijen. Gavez se prije uglavnom koristio u obliku obloga, a danas sve češće korisit kao mast. Gavezova mast koži pruža vlagu, a može poslužiti i kao gel protiv bolova kod ozljeda poput iščašenja zglobova budući da pruža umirujući efekt u istima.

Sve biljne suplemente i dodatke prehrani najbolje je uzimati preventivno. Također, važno je pripaziti da kupujete proizvod poznate marke koja se nalazi na europskoj listi odobrenih sastojaka kako biste bili sigurni da se radi o kvalitetnom i učinkovitom sastojku te pripravke koji sadrže samo one sastojke čija je djelotvornost klinički dokazana.

Linker
23. travanj 2024 13:45