ŽIVJETI ZDRAVO KOD KUĆE

Koliko nam je potrebno vremena da u svom domu održavamo dovoljnu razinu tjelesne aktivnosti?

Unazad nekoliko tjedana, naša se svakodnevica u mnogočemu promijenila. Smanjili smo socijalne kontakte i izlaske iz kuće, a povećali broj sati provedenih sjedeći i ležeći ispred računala ili malih ekrana.

No, usprkos svemu, ne smijemo zaboraviti neizmjernu važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti koja čuva i poboljšava naše zdravlje, prevenira kronične bolesti, pomaže kod održavanja tjelesne mase te povećanja kvalitete života.

Tim projekta Živjeti zdravo, čiji rad možete pratiti i na njihovoj službenoj stranici www.zivjetizdravo.eu brzo je reagirao na cjelokupnu situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa, pa je tako svoje aktivnosti usmjerio na promicanje zdravog načina života kod kuće pod sloganom ''Živjeti zdravo kod kuće''. Osim toga, od 1. travnja, svakog drugog dana u 13:50, možete slušati i savjete HZJZ-ovih stručnjaka u posebnoj emisiji „Živjeti zdravo uz Radio 101“.

PROMO
 

Pogledajte koje vježbe možete svakodnevno provoditi s cijelom obitelji

U ovom ćemo se tekstu detaljnije posvetiti tjelesnoj aktivnosti.

„Kretanje je, uz potrebu za vodom, hranom, snom i kisikom, jedna od osnovnih ljudskih biotičkih potreba. Kako je ljudsko tijelo građeno za kretanje,redovita tjelesna aktivnost nam je neophodna za optimalno funkcioniranje i razvoj. Kako bismo građanima pomogli u novonastaloj situaciji i prvom koraku prema usvajanju zdravih životnih navika, pripremili smo kompleks desetminutnih pripremnih vježbi koje se vrlo lako mogu provoditi i kod kuće“, kazao je dr.sc. Slaven Krtalić, voditelj Odsjeka za tjelesnu aktivnost, u Službi za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i voditelj elementa Zdravlje i tjelesna aktivnost u sklopu projekta "Živjeti zdravo".

Dodao je i kako je, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, svakodnevno za zdravlje potrebno izdvojiti najmanje:

  • 180 minuta za tjelesne aktivnosti različitog intenziteta za djecu do šest godina kako bi spriječili dugotrajne periode sjedilačkih aktivnosti,
  • 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za djecu i mlade u dobi od šest do 18 godina, te
  • 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za odrasle

 

U videima u nastavku pronađite vježbe za vrat, ruke i rameni pojas, trup i ruke te noge i zdjelični pojas. Jedan je video namijenjen odraslim osobama, a drugi je namijenjen djeci.

Vježbe za djecu:

 

Vježbe za odrasle:

 

 

#ŽivjetiZdravo #ŽivjetiZdravoKodKuće #ostanidoma

Projekt „Živjeti zdravo“ pratite na službenoj stranici, Facebooku, Instagramu te YouTubeu.

 

O projektu „Živjeti zdravo“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i trajati će od 2016.-2022. godine. Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

 

„Zajedno do fondova EU“

PROMO
 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo