Dobrobiti kimchija za probavu odražavaju se i na imunosni sustav.
 Getty Images/iStockphoto
puno je probiotika

Jelo koje morate probati: uspješno snižava razinu lošeg kolesterola, štiti srce i crijeva, a odlično je za mršavljenje i ravniji trbuh

Tradicionalno korejsko nacionalno jelo pripremljeno od fermentiranog sezonskog povrća (najzastupljeniji je kineski kupus) i drugih sastojaka, kao što su češnjak i chili.

Sezona je kiselog kupusa, ali tko kaže da se moramo zadržati samo na toj tradicionalnoj fermentiranoj namirnici? Možemo pogledati i malo u daljinu, skroz do Koreje (ili do prve azijske trgovine) i odabrati kimchi ili gimči, pikantno tradicionalno korejsko nacionalno jelo pripremljeno od fermentiranog sezonskog povrća (najzastupljeniji je kineski kupus) i drugih sastojaka, kao što su češnjak, chili itd.

Unatoč razlikama u sastojcima i okusu, i naš kiseli kupus i kimchi imaju jednaku ulogu u prehrani – fermentirana jela imaju vrlo malo kalorija, osiguravaju nam unos povrća i zimi i pružaju nam toliko potrebne korisne bakterije - probiotike. Više je razloga zbog kojih bismo ga trebali jesti, a mi smo izdvojili njih sedam.


1. Dobar je za probavu

Kao i ostalo fermentirano povrće, kimchi je bogat probioticima, što znači da njegovom konzumacijom možemo poboljšati bakterijsku ravnotežu u crijevima te tako unaprijediti zdravlje probavnih organa.


2. Može ojačati imunitet

Dobrobiti kimchija za probavu odražavaju se i na imunosni sustav, jer većina imunosnih funkcija počinje u probavnom sustavu. Kad je vaša probava dobro, imunosni sistem će vjerojatnije optimalno funkcionirati.


3. Pomaže sniziti kolesterol

Premda točna povezanost između jedenja kimchija i razine kolesterola nije sasvim jasna, nekoliko je istraživanja pokazalo da su osobe koje ga redovito jedu sklonije nižim razinama “lošeg” (LDL) kolesterola. No, znanstvenici ne znaju koji su sastojci za to zaslužni. Kupus, chili papričice, češnjak, poriluk, đumbir i bakterije mliječne kiseline - što su uobičajeni sastojci kimchija - svi mogu pružiti određene zdravstvene dobrobiti.


4. Poboljšava srčano zdravlje

Osim što podržava zdrave razine kolesterola, kimchi čini dobro srcu. Pruža nam velike količine antioksidanata, a oni pomažu popraviti oštećenja na stanicama koja mogu ubrzati obolijevanje od različitih bolesti. Njihove visoke razine pomažu zaštititi nas od kroničnih stanja, kao što su bolesti srca.


5. Koristan i protiv upala

Konzumiranje kimchija može imati protuupalni učinak u crijevima. Štoviše, jedna studija na životinjama, objavljena u publikaciji Journal of Microbiology, pokazala je da jedan probiotski soj iz kimchija snižava razine nekoliko upalnih markera u crijevima.


6. Podrška mozgu

Korist od dobre probave odražava se i na rad mozga, jer živčani sistem u trbuhu komunicira s mozgom. Ta veza crijeva-mozak zahtijeva zdravu probavu kako bi pravilno funkcionirala.


7. Može pomoći i u mršavljenju

Kimchi nije čarobna namirnica koja će otopiti kilograme, ali svakako je zdrav niskokaloričan izbor i koristan dodatak zdravom životnom stilu. Obogatite li njime svoje obroke, dodat ćete im puno okusa, kvalitetnije ćete jesti i smanjit ćete žudnju za drugom hranom. Kimchi će ubrzati metabolizam, ali i otopiti masne naslage oko trbuha.


Postoji li netko kome ne odgovara?

Tradicionalni kimchi je pikantan, pa ako niste ljubitelj ljutoga potražite varijantu s manje začina. Njegova ljutina može i potaknuti žgaravicu kod osoba sa želučanim refluksom, a drugi mogu osjetiti napuhnutost poslije konzumacije (a i kupus sam po sebi nadima). Imajte na umu i da kupovni kimchi sadrži veliku količinu soli.


Kako ga pripremiti kod kuće?

Postoji mnoštvo recepata, a onaj standardni kaže da su vam potrebni kineski kupus, sol, voda, češnjak, đumbir, šećer, riblji umak, sušene mljevene crvene papričice, bijela rotkva i ljutika. Nasjeckajte kupus, dodajte mu ostale sastojke, stavite smjesu u staklenku, dobro zatvorite i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Nakon toga, čuvajte ga u hladnjaku.

Kimchi je svestrana namirnica koju možete dodavati mnogim jelima. Preporuka je dodavati ga salatama i jelima od povrća, kao i pečenim jelima. Dodat će delikatesan okus juhama, žitaricama i jajima. Uostalom, možete njime oplemeniti hamburger, a nitko vam ne brani ni da ga jedete izravno iz staklenke.

Linker
15. travanj 2024 19:01