SANOFI

Cijepljenje u svakoj fazi života

Cjepiva spašavaju živote svaki dan. Gotovo da ne možemo zamisliti suvremeni život kakav poznajemo kad ne bi bilo cjepiva koja nam pružaju zaštitu od zaraznih bolesti, a time i osjećaj sigurnosti.

[Epidemija korona virusa za koji još ne postoji cjepivo u kratkom nam je vremenu pokazala kako izgleda život u kojem ne postoji ta vrsta sigurne zaštite od zaraze, a to je ujedno i dobar trenutak za podsjetiti se od čega nas cjepiva štite od djetinjstva pa do duboke starosti.

promo

Imunizacija počinje u dojenačkoj dobi kako bi djetetu osigurala zdrav početak života [1].


U većini razvijenih zemalja, bebe do dvije godine starosti cjepivima će tako steći imunitet za obranu od tuberkuloze, haemophilus influenzae tipa B, difterije, tetanusa, pertusisa, ospica, zaušnjaka, dječje paralize i hepatitisa B. [2]

promo


Kako dijete raste, u sve je češćem kontaktu s drugom djecom u vrtiću i školi, pa je imunizacija važna ne samo za njegovo zdravlje, nego i za zaustavljanje širenja zaraznih bolesti na obitelj i prijatelje. Cijepljenje se tako ponavlja i kroz osnovnoškolsku dob djeteta, kako bi se osigurala učinkovitost zaštite od navedenih bolesti.

U tinejdžerskoj dobi, školsko okruženje, velika društvena okupljanja i bliski kontakt s prijateljima izlažu tinejdžere zarazama poput menigokokne infekcije, a cijepljenje protiv HPV-a trebalo bi smanjiti broj oboljelih od raka grlića maternice za čak do 80% u narednih 25 godina [3].


promo

U odrasloj dobi mnogi od nas zaboravljaju na cjepiva i njihovu važnost, upravo zato što smo u djetinjstvu dobivenim cjepivima stekli čvrst imunitet. No, to ne znači da smo otporni na bolesti koje nas mogu dočekati na dalekim putovanjima – zbog čega su tu putnička cjepiva.

promo

Starost sa sobom često nosi određene kronične bolesti ili barem povećanu osjetljivost organizma, a time i moguće ozbiljne komplikacije uslijed gripe [4].


Cijepljenje protiv gripe potrebno je obaviti svake godine, a osim starijim osobama i kroničnim bolesnicima, preporuča se i djeci i odraslima, kako bi spriječili širenje i zaštitili svoje voljene.

Pratite nas Facebook stranici Zdravionica gdje redovno objavljujemo zanimljive i korisne stvari vezane uz zdrav život.

[1] WHO. Global Vaccine Action Plan 2011-2020. [Online] 2011., [Cited: 22 December 2017.]

[2] Kalendar kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj u 2020. godini, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

[3] Smith M, Canfell K. Projected impact of HPV vaccination and primary HPV screening on cervical adenocarcinoma: Example from Australia. Papillomavirus Research, 2017, Vol. 3, pp. 134-141.

[4] Toumi M, and Ricciardi W. The economic value of vaccination. Journal of Market Access and Health Policy, 2015, Vol. 3, p. 3402.


Linker
27. travanj 2024 05:08