BUDUĆNOST JE TU

Povijesni rezultat: dvonožni autonomni robot pretrčao 5 kilometra za 53 minute

Kreatori robota vjeruju kako ćemo robote ubrzo svakodnevno sretati na ulicama, dok nam pomažu pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti
Ilustracija
 Kittipong Jirasukhanont/Alamy/Alamy/Profimedia

Dvonožni robot Cassie, kreacija znanstvenika sa Sveučilišta Oregon State, ostvario je povijesni uspjeh postavši prvi autonomni robot koji je na otvorenom pretrčao pet kilometara. Cassie je prešao rutu bez da se zaustavi kako bi napunio baterije, a da prijeđe tih pet kilometra trebalo mu je 53 minute, što odgovara rezultatu rekreativca početnika. Cassie je i pao dva puta. Jednom kada je ušao u oštar zavoj, a drugi puta jer se računalo pregrijalo, što mu je uzelo ukupno šest minuta.

Ovaj autonomni robot javnosti je prvi puta predstavljen 2017.,u međuvremenu je usavršen, a stvaranje robota s milijun dolara potpomogla je DARPA, agencija Ministarstva obrane SAD-a, odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku te države. Jonathan Hurst, profesor na sveučilištu Oregon, i jedan od glavnih ljudi zaslužnih za nastanak robota, siguran je kako ćemo ovakve i slične robote vrlo brzo svakodnevno sretati na ulicama, dok nam pomažu pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Europski parlament 2019. usvojio je izvješće o umjetnoj inteligenciji i robotici kojim potiče države članice da podižu osviještenost o prednostima upotrebe robota u svakodnevnom životu, ali upozorava i da je njihova primjena nužna u skladu s etičkim načelima kako se ne bi narušilo pravo građana na privatnost i kako se njihovi osobni podatci ne bi koristili bez prethodnog odobrenja. Izvješće napominje da se umjetna inteligencija može primijeniti u različitim sektorima u kojima je standardizacija od velike važnosti, kao što su pametna proizvodnja, robotika, autonomna vozila, virtualna stvarnost, analiza podataka te u sektoru zdravstva i pružanju skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:27