Nova mama

Neće se to dogoditi baš odmah

Oduvijek sam željela posjetiti New York, ali nikako nije bio pravi trenutak. Mislila sam, ako sad ne odem, a planiram trudnoću, onda neću moći ići sigurno idućih deset godina. I taman kad sam odlučila da više nema odgađanja, beba nas je ugodno iznenadila.
Svi su nam govorili da je normalno ako ćemo morati pokušavati i godinu dana dok ne zatrudnim. Ipak smo oboje blizu četrdesete.
 Foto: iStock

Bilo je to negdje iza Nove godine. Pošteno smo ju dočekali i taman se oporavili od dočeka. Ušli smo u 2016. s čvrstom odlukom da će od sada sve biti bolje. I s načelnom odlukom da smo spremni imati bebu. Ali ostalo je još nešto što sam htjela napraviti prije tako važnog koraka.

Prijateljica me već godinama zove k sebi u New York. Oduvijek sam željela posjetiti 'glavni grad svijeta' ali znate kako je: ili nemaš novca, ili nemaš vremena, a najčešće nemaš ni novca ni vremena. Ali ako sad ne odem – a planiram imati bebu – onda neću moći ići sigurno idućih deset godine. Idem sad, pa kud puklo da puklo!

Kupit ću nekako kartu na 6 rata, tamo ću ionako biti kod prijateljice pa neću trošiti na smještaj, a malo šopinga obavit ćemo na kartice. Okej, idem! Karta je kupljena i krećem u ožujku.

Prijateljica živi u New Yorku već par godina. Udala se za Amerikanca i imaju malog dječaka od dvije godine. Dugo se već poznajemo. Većinu dvadesetih protulumarile smo zajedno i neopisivo mi je falila kad se odselila. Naravno, njoj sam prvoj rekla da smo se Krešo i ja dogovorili da je kucnuo čas.

Odlučili smo da nema čekanja

- Joj super! Jako mi je drago! – rekla mi je. – Ali, znaš, to ti se ne dogodi odmah. Budi spremna na to. Ponekad prođe i nekoliko mjeseci, tako da znaš i da se ne uplašiš.

Kažu da je, ukoliko ste oboje zdravi, potrebno oko godinu dana prije nego ostaneš trudna.

Godinu dana? Pa sad imam 38, za godinu dana ću imati 39, a rodit ću s 40? I to samo ako sve bude u najboljem redu?

- Krešo, moramo razgovarati!

I tako smo se dogovorili da nećemo čekati da se ja vratim iz Amerike, već počinjemo s aktivnostima odmah, pa kad se ulovi – ulovi. Uostalom, da se 'potrefi' odmah sad, to bi baš bilo zgodno jer Krešo tijekom ljeta radi kao surf instruktor i moći ćemo ići na more i ove godine s bebom u trbuhu, a i iduće s malom bebom u rukama.

Ali što ako se ne 'potrefi'? Svi kažu: 'Ma nemoj se bojati, to je normalno!' Ali kako ćeš ostati miran u toj situaciji?
Otprije sam znala kako se računaju plodni i neplodni dani, no sad je to postalo jako važno. Pomislila sam kako je to nešto što bi se trebalo učiti u višim razredima srednje školi, ali, koliko se sjećam, ne uči se. Ili me to tad uopće nije zanimalo pa se ne sjećam.

Opustite se i uživajte

Dakle, svaka žena bi MORALA znati koliko joj traje ciklus. To može biti otprilike 28, 29 ili 30 dana. Menstruacija traje 5-7 dana, nakon toga je oko 5 neplodnih dana i onda oko 5 plodnih. Potom ponovno slijede neplodni dani sve do novog ciklusa. Na internetu postoje vrlo korisni kalkulatori koji će vam točno u dan izračunati kad su vam plodni dani, no njih možete koristiti samo ako vam je menstruacija uredna. Ako nije, najbolje je otići ginekologu koji vam može pomoći.

Jedan od načina kako ustabiliti ciklus je uzimanje hormonskih pilula za kontracepciju. No ako želite zatrudnjeti, to rješenje neće vam odgovarati. U svakom slučaju, liječnik je osoba s kojom želite razgovarati i čije mišljenje želite čuti. Internet je tu samo usput.

Svi izvori do kojih sam mogla doći ponavljali su jedno te isto: ako se ne dogodi da zatrudnite odmah iz prvog pokušaja, nemojte se brinuti, to je posve normalno.

Opustite se, uživajte i dogodit će se. Ako ne bude rezultata ni nakon godinu dana, tek tada potražite pomoć.

Baš taj dio 'opustite se' naročito je važan. Jednoj mojoj prijateljici koja je silno željela dijete, liječnik je jednostavno preporučio vikend u nekom wellnessu.
- Pa zar tamo imaju ljekovitu vodu? – pitala je.
- Nemaju.
- Pa zašto nas onda šaljete tamo?
- Ma možete ići tamo ili negdje drugdje, svejedno je. Ali važno je da se opustite. Ovako 'našpanani' teško ćete zatrudnjeti.

Tuđa beba budi majčinske hormone

A onda tu su i godine. Svi upozoravaju da nakon 35. šanse za začećem počnu naglo opadati za što su podjednako 'krivi' i muškarci i žene. No kako se sve više parova odlučuje za prvo dijete kasnije u životu, provodi se i više istraživanja na tu temu pa suvremena medicina može puno pomoći ako kasnije odlučite postati roditelji.

- Znaš da Iman i David Bowie jako dugo nisu mogli imati djece – kaže mi prijateljica.
- Ma daj? I što su napravili?

- Ima taj neki običaj iz Etiopije koji navodno pomaže. 'Posudila' je jednu malu bebu od neke rođakinje, par dana ju pazila i mazila, to joj je probudilo hormone i ostala je trudna.

Možda je to ipak samo praznovjerje, možda su bapske priče ili autosugestija. Ali ima tu i neke logike.

Foto: iStock
Test je pokazao da sam trudna. A što sad??

Uglavnom, jeste li ili niste trudni moći ćete doznati već par dana prije iduće očekivane mjesečnice. Možete se testirati na tri načina... Otiđete li ginekologu, on će vam napraviti analizu krvi iz vene gdje će tražiti razinu hormonskog korionskog gonadotropina (HCG-a), odnosno jedne od bjelančevina koja uslijed trudnoće dospijeva u krv, a čija proizvodnja počinje otprilike 5 do 12 dana nakon oplodnje jajne stanice. Krvni test vrlo je pouzdan, no za njega morate ići k liječniku. HCG je prisutan i u mokraći pa ga detektira i kućni test za trudnoću. No, da bi HCG dospio u urin, proći će još nekoiko dana, pa s kućnim testom morate još malo pričekati.

Treća opcija je ultrazvuk koji će otkriti i eventualnu izvanmateričnu trudnoću. No za takav test potrebno je pričekati još par dana i također posjetiti ginekologa. Većina žena zato napravi kućni test.

Od prve? Od prve!

Odbrojavala sam dane kad mogu napraviti test i kad je napokon svanulo to jutro, važno sam otišla u apoteku. Kad sam se vratila kući, rekla sam Kreši:

- Čuj, ja sad idem nekaj obavit, a ti tu malo pričekaj.
- Može.
Prošlo je desetak minuta.
- Pozitivan je! Čestitam, postat ćemo roditelji!

- Od prve?
- Od prve!
- Aaaaaaa! Što ćemo sad?
- Ne znam!

Izgrlili smo se i izljubili i počeli hodati u krug po stanu. I naša labradorica Hila unezvjereno je trčkarala uokolo za nama.
- Ne mogu vjerovati! I što ćemo sad?
- Ne znam. Pa morali bi malo pospremiti po kući.
- Pa da. Ne može nam biti tako neuredno, a dobit ćemo bebu! Ajde ti usisivač, a ja ću prašinu.
- Može!
Za sat vremena kuća je blistala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:47