Kristina (32)

‘Bila sam u kasnim dvadesetima i posao mi je uvijek bio na prvom mjestu, a onda je uslijedio šok...‘

Tri majke s nama su podijelile na koje su sve načine uspjele prebroditi izazove majčinstva i tko im je u tome najviše pomogao
 Vojko Basic/Cropix

Trudnoća je jedan od najljepših razdoblja u životu žene. Donosi radost, iščekivanje i novu vrstu ljubavi roditelja prema djetetu. Tijekom trudnoće i nakon poroda se ne događaju samo velike tjelesne promjene, već i mentalne te se stvara velika emocionalna povezanost između mame, tate i novog člana obitelji.

Naravno, s trudnoćom dolaze i mnogi izazovi, no mamama su ti dani posebno ispunjeni radošću i srećom. Jedan od ključnih razloga za to je podrška i ljubav koju primaju od svojih partnera i supruga. Kad su očevi aktivno uključeni u dolazak djeteta, zajedničko dijeljenje svakog trenutka postaje snaga koja još više jača vezu među supružnicima.

Baš su nam takve mame, koje su imale veliku podršku svojih partnera tijekom cijelog izazovnog razdoblja, otkrile kako su se vratile svojim hobijima, čemu su se posebno veselile i što su novo otkrile zahvaljujući ovoj posebnoj avanturi života.

Katarina (39): ‘Inzistirao je da bude na porodu, ne znam što bih bez njega‘

Kad se sjetim trenutka kada sam prvi put saznala da sam trudna, bila sam svladana emocijama i preplavljena intenzivnim osjećajem ljubavi. Moj suprug nije mogao doći k sebi od uzbuđenja te je stalno govorio: ‘Moramo kupiti krevetić, robicu… ajmeee pa i radnu sobu moramo pretvoriti u dječju!‘. Dobili smo potpuno novu perspektivu na život i u sljedećih par mjeseci trudili smo se da napravimo što više prije dolaska djeteta. Iako me mučnine i sve popratne promjene nisu zaobišle, snagu mi je davala suprugova posvećenost i podrška u svakom trenutku. Nije mi dopuštao da nosim vrećice iz trgovine, potrudio se poboljšati svoje kulinarsko umijeće da nam kuha ručak kad ja ne mogu i bez pitanja je na sebe preuzeo neke kućanske poslove. Čak i kada bi premoren došao doma s posla.

Shvatio je koliko mi je potrebno više odmora i nježnosti u tim ranim fazama trudnoće, ali i kasnije kada se približavao termin poroda. Posebno me veselilo kad smo zajedničkim snagama birali boje i detalje za bebinu sobu. Iako ga je bilo malo strah, inzistirao je da bude na porodu jer je znao da će mi tako olakšati. Sada kada je naš Lovro (11) već velik, svakodnevno mu ukazujem na to da je njegov otac pravi primjer kako bi se suprug ili partner trebao odnositi prema voljenoj ženi. Od njega to najbolje može naučiti!

Zrinka (36): ‘S našom djecom stalno radimo nove uspomene‘

Vrlo sam rano rodila prvo dijete. Imala sam samo 20 godina, ali nije mi se ‘zalomilo‘ kako su tada govorili mnogi. Imala sam sreće što sam imala stalnog partnera i što smo zaista željeli to dijete. Jer, ako pored sebe imamo nekoga tko nas podržava i pomaže nam što god treba, lakše je izdržati i fizički i psihički. Čim sam rodila sina Luku koji sada ima 15 godina, vidjela sam kako se moj partner „transformirao“ i odmah se snašao u ulozi oca.

image
Shutterstock

U sljedećih nekoliko godina dobila sam još četvero djece – troje dječaka i djevojčicu. Da, prilično je izazovno odgajati petero djece, ali sretna sam što je naša kuća uvijek ispunjena smijehom, igrama i radošću. Kako i suprug i ja volimo putovati, posebice u morske krajeve, svu našu djecu smo odmalena vodili sa sobom kako bi s njima stalno stvarali nove uspomene. Svake godine isplaniramo barem jedno veliko zajedničko putovanje, a trudimo se i svako malo ići na izlete, bilo na more ili u planine. Osim toga, putovanja su bila idealna prilika da se vratim svojem najdražem hobiju – fotografiji. U njemu me podržavaju i suprug i djeca pa mislim da ću upisati neki dodatan tečaj i početi se ozbiljnije baviti fotografijom.

Kristina (32): ‘Briga o sebi jednako je važna kao i briga o djeci‘

Kad sam u ranim dvadesetima završila fakultet, odmah sam se bacila na potragu za poslom. Iako prvi nije bio baš osobito dobro plaćen, bila sam odlučna u namjeri da dam sve od sebe i izgradim si budućnost kakvu želim. U tom periodu nisam imala stalnog partnera jer sam bila posvećena karijeri i nisam ni u snu mogla zamisliti da će mi se život u narednim par mjeseci promijeniti. Na jednom poslovnom putovanju upoznala sam sadašnjeg supruga s kojim sam kliknula na prvu i nije nam dugo trebalo da počnemo skupa živjeti. Nakon godine dana odlučili smo se vjenčati i par mjeseci poslije saznala sam da ćemo dobiti dijete.

Moram priznati da me vijest malo iznenadila jer sam taman bila u velikim projektima na poslu. Još davnih dana sam si obećala da, ako budem imala dijete, neću zanemariti karijeru jer sam za nju mnogo i marljivo radila. Naravno, nakon rođenja naše Ane (3) sve se promijenilo i nisam mogla biti sretnija. Ipak, nakon intenzivnog razmišljanja jedne večeri, rekla sam suprugu da bih se željela ranije vratiti na posao. Mislila sam da se neće složiti s tim, ali pružio mi je potpunu podršku jer i sam zna da mi je karijera jako bitno. Vrlo je važno uz sebe imati nekoga tko vas razumije i shvaća da je obitelj važna, ali i da zbog nje ne smijete izgubiti sebe. Od početka zajedničkog života pokazao je da je spreman na kompromis i dijeljenje svih obaveza, a tako je i sada kada je naša obitelj veća za jednu članicu.

image
Shutterstock

Da, Ana mi je najvažnija osoba u životu, ali to što sam majka ne znači da time gubim sebe, da moje potrebe, želje, nadanja i snovi nestaju. Naravno, postoje i vrlo izazovni trenuci u kojima malo teže balansiram posao, obitelj i brigu o Ani, no lakše ih prebrodim uz suprugovu podršku i male rituale koje svakodnevno provodim. Bilo da je to šalica jutarnje kave, pisanje dnevnika ili kratka šetnja u vlastitom društvu. Ti trenuci su samo moji i nikada ih se ne odričem. Ako sam zadovoljna i sretna, tek onda mogu biti najbolja majka, supruga, prijateljica i sve ostalo.

Biti majka nije lako, bilo da imate malu ili već odraslu djecu, stoga su mali rituali vrlo važni za uspostavljanje ravnoteže u svim aspektima života. Bilo da je to jutarnja meditacija, večernja vožnja biciklom ili čitanje knjige u hladovini. Onda kad vam ponestane energije, u redu je zastati i osjećati se onako kako želite svaki dan. Nova Cedevita vitaminska voda je tu da malo dođete k sebi. Dolazi u tri neodoljive arome, ne sadrži dodana sladila te je ukusan "poguranac" u svakom danu.

ENERGIZING vitaminska voda obogaćena je vitaminima C, D, B3 i B5, magnezijem te osvježavajućim okusom limuna i ananasa. Ima samo 90 kalorija te je idealna za trenutke kada vam treba dodatna energija.

Svi se želimo osjećati dobro, a vitaminska voda FEEL GOOD s okusom naranče i papaje namijenjena je upravo tom cilju. Bogat je izvor cinka te vitamina C, D, B6 i B7 te ima samo 95 kalorija.

A za trenutke potpune opuštenosti tu je vitaminska voda RELAXING s okusom limuna i nara, magnezijem i vitaminima D, B3, B5 i B7. Cedevita je omiljeno piće mnogih generacija, a nove vitaminske vode savršeno su osvježenje u vrućim ljetnim danima. Kako za mame, tako i za sve ostale!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Cedevite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:41