Bez ovoga ne može

Znate li ih? Tradicionalni recepti bez kojih je Uskrs nezamisliv!

Pisanice, šunka, hren, rotkvice, mladi luk, janjetina... Bez ovih je namirnica blagdanski stol na najveći kršćanski blagdan nezamisli.

 

Vrlo malo nas dijeli od najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa, svetkovine kojom završava korizmeno razdoblje i post koji su mnogi provodili. Tradicionalno, u našim krajevima tih dana domaćice imaju pune ruke posla.

Treba umjesiti gibanicu i pincu, pronaći dobru šunku i upacati domaći komad janjetine, prikupiti povrće i začine kojima će se na prirodan način bojati jaja, ubrati koju mirisnu proljetnicu, koja će krasiti vazu na uskrsnom stolu... I iskopati mladi krumpir, hren, luk i rotkvicu u vrtu (ako imate sreće da prežive ove niske temperature).

I kad sve to naprave, naše vrijedne mame, bake, sestre, tete, no sve češće i tate, djedovi, braća i stričevi nemaju vremena za odmor, jer već moraju krenuti s kuhanjem i nakuhavanjam svih tih divnih uskrsnih čudesa kojima se svi toliko radujemo.

 

Kako biste i vi dali svoj doprinos, odvažite se isprobati neki od ovih tradicionalnih uskršnjih recepata! Svi su provjereni, više puta isprobani i ne bi ih se posramili ni pravi profesionalci.

 

Krećemo s pogačom od inćuna jer se na Veliki Petak obavezno posti, odnosno provodi se mesopust, a nastavljamo sa šunkom u kruhu i orahnjačom koje obavezno služimo u uskršnje jutro. Nakon toga slijede janjetina, slatka pletenica, pinca i kroštule - jer bez tih divnih mirisnih, možemo slobodno reći - slastica, jednostavno ne može.

 

 

Bogati uskrsni stol, naravno, uvijek mami svojim mirisima i okusima, pa nije nemoguće da se prejedemo i osjetimo nadutost, grčeve, žgaravicu pa čak i bol i osjećaj težine u želucu. Jedno od rješenja koja vam brzo mogu pomoći kod navedenih simptoma jesu i lijekovi koji spadaju u skupinu antacida.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo