omiljeni jesenski plod

Znamo da je jesen bez njih nezamisliva, ali ono što ne znamo je što sve čini našem tijelu

Kupite ih ili naberite svježe i pokušajte ih sami peći ili kuhati


Piše:
Goranka Jelinčić


Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo bjelančevina ili masti i uglavnom sadrži složene ugljikohidrate. Kesteni su bogati vitaminima i mineralima. Samo 10 prženih kestena uključuje 17% onoga što vam treba za jedan dan:

  • 70 kalorija
  • 0,6 g ukupne masti
  • 15 g ugljikohidrata
  • 1,4 g dijetalnih vlakana (5%)
  • 3 g šećera
  • 0,9 g proteina
  • vitamin C 12% 
  • vitamin B6 5% 
  • bakar 7% 
  • mangan 17% 
  • kalij 4% 
  • magnezij 2% 


Složeni ugljikohidrati kojima kesteni obiluju daju energiju

Dok bademi i kikiriki sadrže proteine, kesten uglavnom sadrži složene ugljikohidrate, koje tijelo polako probavlja dobivajući stabilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složeni ugljikohidrati također imaju dobar učinak na šećer u krvi, smanjujući potencijalne skokove, navodi Harvard TH Chan School of Public Health Nutrition Source.

Kesten je na iznenađenje mnogih bogat i C vitaminom. Iako je poznatiji po jačanju imunološkog sustava, vitamin C podržava obnavljanje krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u cijelom tijelu. Antioksidans također štiti vaše stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala i pomaže u apsorpciji i skladištenju željeza.


Mnoge zdravstvene prednosti

  • Potiče imunološki sustav
  • Povećava gustoću kostiju
  • Regulira probavu
  • Poboljšava funkciju mozga
  • Kontrolira krvni tlak
  • Poboljšava zdravlje srca


Bakar pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca

Poput vitamina C, ovaj mineral u tragovima podržava zdravlje krvnih žila, živaca, imunološkog sustava i kostiju te pomaže u apsorpciji željeza, prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj knjižnici. Otprilike 10 pečenih kestena daje 21% preporučene dnevne količine potrebnih minerala i vitamina.

"Iako imaju manje masti i bjelančevina u odnosu na ostale orašaste plodove i mahunarke, kesten je jednostavan za upotrebu, a također je hranjiv s relativno malo kalorija ", kaže Jaclyn London, direktorica prehrane na Institutu za dobro domaćinstvo u Londonu. "Izvrsni su za mljevenje u brašno, za korištenje kao zamjena za prepečene kockice u salatama, u juhama, varivima ili se pak mogu jesti sami po sebi kao međuobrok."

Kupite ih ili naberite svježe i pokušajte ih sami peći ili kuhati. Osim tradicionalnih salata, nadjeva i juha, kesten se dobro slaže s gotovo svim omiljenim okusima jeseni i zime, uključujući jabuke, kupus, prokulice, puretinu, svinjetinu, kadulju, timijan i gljive.
 

Prokulice sa slaninom i prženim kestenima

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 6 kriški slanine
  • 1/2 kilograma prokulica
  • 1 žličica soli
  • ½ kg svježih kestena
  • 2 žlice neslanog maslaca

Priprema:

  1. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje laganoj vatri.
  2. Slaninu pirjajte dok ne postane malo hrskava.
  3. Premjestite ju na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se upije masnoća. Staviti na stranu.
  4. U istu tavu dodajte prokulice i pirjajte dok lagano ne porumene.
  5. Dodajte sol i 1 šalicu vode, poklopiti i dinstati dok sve ne omekša.
  6. Dodajte kestene i kuhajte još pola sata.
  7. Maknite s vatre i dodajte maslac miješajući dok ne postane kremasto.
  8. Bacite slaninu preko vrha i uživajte.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo