Kukuruz potječe iz Srednje Amerike, a danas je uz pšenicu i rižu najvažnija žitarica.
 Foto: iStock
Žlica zdravlja

Zlatna poslastica - smanjuje kolesterol i puni vas energijom

Kukuruz je kvalitetnija užina od kojekakvih grickalica. On može biti i prilog ili dodatak povrtnim varivima.

Ovih su ljetnih večeri gradovi i mala mjesta puni ljudi. Nakon nesnosnih dnevnih vrućina, pođemo prošetati ne bili smo se barem malo osvježili i tako bolje zaspali. A tamo sa svih strana iz šarenih osvijetljenih izloga iskaču sladoledi, pizze, ćevapi, hot-dog, pomfrit i kolači. Treba biti karakter, pa odoljeti vražjem iskušenju.

Idealno bi bilo otići u šetnju sit. Nakon večere.

Ako vas ipak u večernjoj šetnji uhvati lažna glad i oči postanu veće od guzice, neka vaš izbor bude kukuruz. Pečeni ili kuhani, svejedno.

Kukuruz potječe iz Srednje Amerike, a danas je uz pšenicu i rižu najvažnija žitarica. On može biti prilog ili dodatak povrtnim varivima. Od njegove krupice kuhamo palentu, brašno dodajemo kolačima, a ljeti obožavamo mlade kukuruzne klipove. Kukuruz obiluje škrobom. Domaćice ga koriste za zgušnjavanje jela i fine kreme. Osim ugljikohidrata, u kukuruzu je bjelančevina, masti, te nešto mineralnih tvari i vitamina topljivih u mastima i vodi.

Bjelančevine

Kvaliteta bjelančevina kukuruza nije savršena, pa ga vegetarijanci obično kombiniraju s mahunarkama. Zanimljiva su variva od graha i kukuruza, te njihove kombinacije kao nadjev za tortilje.

Masti

Sadržaj masti u kukuruzu nije zanemariv, pa se od kukuruza dobiva i ulje. Sadrži cijenjenu oleinsku kiselinu.

Kukuruz sadrži žuto-narančaste antioksidanse topljive u ulju poput karotenoida luteina, zeaksantina, beta-karotena, te vitamina E. Na seoskim se domaćinstvima kokicama nesilicama i daje kukuruz kako bi žumanjak bio poželjne narančaste boje. Nasuprot žutom, bijeli kukuruz ne sadrži karotenoide.

Vlakna

Cijela zrna kukuruza sadrže vlakna. Pokazalo se kako uzimanje vlakana kukuruza kao dodatka prehrani smanjuje koncentraciju kolesterola u krvi. Eto razloga da ovog ljeta zrna mladog kukuruza dodate varivima ili ih samo jednostavno skuhate kao prilog mesnim i povrtnim jelima.

Užina u svakoj prilici

  • Ako ste bili u Crikvenici na kupanju, morali ste primijetiti simpatičnog prodavača kuhanih kukuruza. Po plaži odjekuje njegovo Ganz heiss, pa topli kukuruz odmah požele i gladni i siti.
  • Uskoro će i nova školska godina. Svojim školarcima za užinu u školi dajte kokice koje ste sami pripremili. Kukuruz kokičar puca se u zagrijanoj emajliranoj posudi. Za nauljiti posudu, dovoljne su samo 3-4 kapi ulja.
  • Sportašima je nakon treninga i natjecanja često od koristi brza nadoknada energije. Kukuruz je idealna namirnica. Lako je probavljiv i škrob se brzo razgrađuje na glukozu iz koje dobivamo energiju. Zato ako ste sportaš, odmah nakon tjelesne aktivnosti pojedite kukuruzne pahuljice ili palentu s mlijekom ili jogurtom. Osjetit ćete instantni povrat energije.

Složit ćete se kako je kukuruz kvalitetnija užina od kojekakvih grickalica za koje po izgledu uopće ne možete odgonetnuti od čega su.

  • 400 g rajčica
  • 1.25 šalice kukuruzne krupice
  • 0.75 šalice pšeničnog brašna
  • 1 šalica jogurta
  • 0.5 šalice ulja
  • 2 jaja
  • 0.5 praška za pecivo
  • malo soli
  • ulje

Priprema:

  1. Tepsiju pouljite i na dno poredajte rajčice izrezane na deblje ploške.
  2. Pomiješajte prašak za pecivo s brašnom.
  3. Izmiješajte u jednoličnu smjesu brašno, jaja, ulje, kukuruznu krupicu, jogurt i sol.
  4. Smjesu izlijte u tepsiju i pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ᵒC.
  5. Gotov kolač izvadite iz pećnice, malo ohladite i izrežite na kocke.
  6. Slažite ih na tanjur tako da donji dio okrenite gore.

Linker
12. travanj 2024 10:12