Ovo trebate znati da se ne ponovi

Uporna, dosadna i (pre)česta: kako spriječiti i liječiti Candidu?

S obzirom na činjenicu da kandidijazu potiče nedostatan unos magnezija, selena, esencijalnih masnih kiselina, te vitamina A, B6 i folata potrebno je voditi računa o prehrani.

 

Prije nekoliko godina moja je susjeda bila pokusni kunić na tečaju manikure. Nešto je krenulo krivo pa je zahvaljujući nečistom priboru zaradila gljivice. Baš sam nekako u to doba bila na predavanju o aromatičnim biljkama i čula kako je kod kandidijaze od pomoći ulje čajevca. Možda ti ne bi bilo loše probati ulje čajevca. Raspitaj se u ljekarni kako se koristi, rekla sam joj u dobroj namjeri. Još sam pogledala nekoliko znanstvenih članaka da vidim što je s prehranom. Evo što sam pronašla.

Kandidijazu najčešće izaziva gljivica Candida albicans. Ona se inače kod zdravih ljudi nalazi na sluznici probavnog i genitourinarnog trakta. Tamo njezina mala prisutnost sprječava rast i razmnožavanje patogenih gljivica i općenito jača imunitet. Međutim, u povoljnim se uvjetima Candida širi nekontrolirano duž cijelog probavnog sustava, a uz to nerijetko nastanjuje i područja gdje normalno nije prisutna.

 

Vaginalne infekcije

Prema nekim znanstvenicima, žene od kandidijaze obolijevaju čak osam puta češće nego muškarci. Kod 75 % žena se neugodne vaginalne infekcije praćene svrbežom i peckanjem prilikom mokrenja pojave barem jedan put u životu. Rizik za njihovo javljanje veći je u slučaju uzimanja kontracepcijskih pilula, korištenja tampona, kao i dugotrajne terapije antibioticima širokog spektra. U zadnjem tromjesečju trudnoće Candida se zna proširiti i na maternicu.  

 

Cinkom protiv vaginalnih infekcija

Davno je još pokazano kako nedostatna prisutnost cinka u organizmu narušava imunitet. Štoviše, rezultati jedne znanstvene studije kazuju da niža razina cinka u krvnoj plazmi povećava rizik od učestalog razmnožavanja Candide u području rodnice. Kako bi se to spriječilo, prehranom mora sadržavati dovoljno prirodnih izvora cinka poput nemasnog crvenog mesa i mesa peradi, ribe, rakova i školjaka, mahunarki, lanenih i bučinih sjemenki, oraha i jaja. 

 

Candida oko noktiju

Candida se može proširiti područjem oko noktiju i između prstiju iako nije normalni stanovnik tih dijelova tijela. Infekcija rezultira više ili manje bolnom upalom. Češće se javlja kod žena, a među muškarcima nerijetko obolijevaju kuhari i slastičari te zaposlenici u tvornicama konzervi. Općenito su to ljudi koji na svome radnom mjestu neprekidno dolaze u kontakt s vodom što pogoduje razmnožavanju gljivica. 

 

Candida i probavni sustav

Kandidijaza se u ustima može manifestirati različito ovisno o ozbiljnosti problema. U blažim slučajevima javljaju se male bijele točkice dok u onim težima ova gljivica prekriva cijelu usnu šupljinu i ždrijelo. Češće obolijevaju ljudi narušenog imuniteta, pušači, stariji, šećerni bolesnici, osobe koje imaju zubne proteze kao i osobe na terapiji antibioticima i kemoterapiji.   

Razvoju kandidijaze u želucu i crijevima pogoduje uzimanje antibiotika, steroida, lijekova za smanjenje kiselosti u želucu i onih namijenjenih liječenju čira na dvanaesniku. Doprinosi joj još izloženost stresu, radijaciji i drugim negativnim utjecajima iz okoliša. Također je češće prisutna kod osoba koje boluju od raka, Crohnove bolesti, hipotireoze, leukemije, šećerne bolesti i sl. Javljaju se grčevi, nadutost, svrbež u području analnog otvora i dr. 

 

Prehrana; pomoć u liječenju kandidijaze

Temeljna stavka u liječenju kandidijaze je adekvatna terapija lijekovima. Međutim, bez daljnjega, prehrana doprinosi pozitivnom ishodu liječenja. 

Candida je nerijetko prisutna u probavnom sustavu kod šećernih bolesnika jer njezinom razmnožavanju pogoduje povišena koncentracija šećera u krvi.

Od nepobitne je koristi iz prehrane isključiti visokoprerađenu hranu i koncentrirane oblika šećera; bijeli kruh i rižu, kukuruzne pahuljice i druge gotove žitarice za doručak, marmeladu, džem, med, javorov sirup, bombone, gotove gazirane i negazirane sokove, kolače i sl.

S obzirom na činjenicu da kandidijazu potiče nedostatan unos magnezija, selena, esencijalnih masnih kiselina, te vitamina A, B6 i folata u prehranu je potrebno uključiti zeleno lisnato povrće; blitvu, špinat, potočarku, maslačak, kelj, tušt, raštiku, crveno povrće; mrkvu, rajčicu…, čisto crveno i bijelo meso, ribu, jaja, mahunarke, zobene pahuljice, lanene sjemenke, raž i raženi kruh, ječam, orašaste plodove i sjemenke te svježe voće. Tu su još jogurt i acidofilno mlijeko sa svojim probioticima koji jačaju imunitet i doprinose sprječavanju odnosno liječenju kandidijaze. Znanstvene studije spominju i blagodati kozjeg mlijeka čija je kaprilna kiselina učinkovita protiv Candide.

Jačanju imuniteta svakako pomaže i redovita tjelovježba kao i suzdržavanje od duhana i alkohola.    

 

Jelovnik

Doručak: posni sir, krastavac, jogurt i heljdin kruh

Užina: kivi

Ručak: piletina u umaku od luka, rajčice i mrkve, proso, salata od maslačka začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom

Užina: neoguljena jabuka

Večera: pržena riba, kuhani blitva i tušt s krumpirom začinjeni češnjakom, paprom i maslinovim uljem

Obrok pred spavanje: jogurt 

 

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo