Spremni u školu

To i tate mogu: super ideje za jednostavnu užinu za vaše klince

(Ovaj put) U ovim retcima nećemo standardno naglasiti zdravstvene razloge zbog kojih biste trebali pročitati još jedan u nizu edukativnih tekstova naše stručne suradnice, dovoljno je reći da ćete se sigurno prepoznati... i nasmijati.

 

Svanuo je i taj dan. Krenula je moja nećakinja Kate u prvi razred. Svi jedni za drugima naivno pitamo Kate dušo, triba li ti šta za školu? A mala pametna pa po cijele dane samo recitira listu turbo želja. Da se ne osramoti jedna strana rodbine pred drugom, hodočasti se tako već dobrih mjesec dana s Katom po dućanima. Jedni su kupili patike s kušinićima, drugi sjajnu pernicu na kat, treći dali pola penzije za kišobran i kabanicu na Winxice.

Prošli je vikend došao red i na baku Rosu. Šta ćemo kupit'?, velikodušno upita ponosna baki.

Triba mi jedna mala kutija za marendu, kaže unučica dočaravajući rukama veličinu sendviča i kutije koju je zamijetila neki dan u dućanu.

Ma dala bi ti ja onu svoju šesnu s pomičnim poklopcem, ali u njoj mi je sad šalša, odobravajući investiciju prokomentira brižna baka.

Sređivale se dame za šoping pola jutra. Za završni tač stavi Kate na usne Labelo sa šljokicama, a baka na kosu isprazni lak da ni bomba ne bi mogla poremetiti uređenu geometriju.

Nakon maminog poljupca i tatinog oštrog Budi dobra i slušaj baku, anđeoski da Kate ručicu svojoj novoj žrtvi i povede je u avanturu koju će dugo pamtiti.

Tako je i bilo.

Vratila se kući mala pobjedonosno s kutijom od 65 kuna.

Za te novce sam mogla kupit' dobar bokun teletine, prizna baka svoj poraz.

I tebe je nasamarila, nasmijasmo se mi ostali prisjećajući se i sami svojih doživljaja s Katom

Zahuktala se škola. Marija s malom rješava domaći, a moj brat sprema marendu za u školu. Samoinicijativno se ponudio. Vjerojatno da ispadne faca pred punicom. Snašao se lik junački prvih dana, a onda je uslijedio poziv Joker zovi. Ej, Vesna. Pošalji mi na mejl par brzinskih recepata Kati za marendu.

Dakle, svakako pripremite djeci užinu za ponijeti u školu. Od doručka do povratka kući prođe dosta vremena i dijete sigurno ogladne. Sjećam se svojih školskih dana. Tko ne bi imao užinu uvijek je molio okolo naokolo Daj griz. (Pojasnit ću. Nije se radilo o neimaštini, nego isključivo o nemaru roditelja.)

Naši osnovnoškolci ne ostaju u školi cijeli dan pa im onda nije potrebno u kutije stavljati kompletan ručak. Dovoljna je dobro pripremiti im kvalitetnu užina. (Naravno, ujutro prije škole trebaju doručkovati.)

 

Da se vratim na brata i malu Katu.

  • Djeci se može napraviti sendvič sa sirom, pršutom ili s dimljenom vratinom. U kruhu je škrob koji se razgrađuje na glukozu. Ona je neophodna za koncentraciju na satu i za energiju na tjelesnom.  
  • Dobrodošlo je različito voće - šljive, banana, jabuka, kruška… Uskoro će i mandarine. Njih djeca naprosto obožavaju. Voće je prirodan izvor vitamina i djeca ga moraju jesti svaki dan.
  • Svi volimo kokice. Obradovat će se vaši školarci spremite li im ih za užinu. Svakako su bolje od čipsa.
  • U kutiju djeci za užinu možete staviti bademe ili orahe, mali jogurt i malo integralno pecivo. 
  • Radite li kući domaće buhtle, napravite ih sa sirom. I to je odlična ideja. Nemojte štedjeti na siru. Osim kalcija, izvrstan je izvor kvalitetnih bjelančevina, magnezija i vitamin B skupine.
  • Jednostavno je napraviti i štrudlu od sira. Ništa lakše, kaže moj brat. Kupiš gotove kore, staviš svježi sir, jaje i malo soli pa zamotaš. (Izvrsna je ideja ovom nadjevu od sira dodati izrezani kuhani špinat.)  

 

Pranje ruku

Važno je od prvoga dana djecu potaknuti na pranje ruku prije užinavanja. Čistoća je bila i ostala, pola zdravlja.

I za kraj, školarcima želim uspješan početak godine, a roditeljima što manje stresa.   

  

Evo još par recepata. Brat ih je isprobao i usvojio. Napravite ih i vi. Uživajte u dobroj hrani zajedno s djecom. Nije loše ponekad vratiti se u đačko doba.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo