Uključi pećnicu!

Tko bi rekao - uz ovaj jednostavan trik i pohano može biti zdravo

Osim što je ukusno i ne zadržava suvišnu masnoću, ovako pripremljeno meso ili povrće štedi vam vrijeme i novac.

 

Evo, družimo se već tri godine. Iskreno se nadam da ste prateći ove kolumne naučili nešto korisno i dobili pokoju zanimljivu ideju za sutrašnji ručak.

Ja pak moram priznati da je u mojim jelima vidljiva promjena. Nadam se nabolje. :)

I dok sam se prije slijepo držala lovora, ružmarina, soli i papra, sada mi već gulaš bez čilija nema potrebnu pikantnost, u rižoto od piletine i povrća često dodam kurkumu, a povrtna juha s đumbirom mi je zakon. Bez lažne skromnosti mislim da dobro kuham no priznajem da ima tu još brdo prostora za poboljšanja.

Nedavno mi je šefica predložila da jedna od mojih sljedećih kolumni bude o pohanju u pećnici. Samouvjereno sam to prihvatila iako, da budem iskrena, nikada ništa nisam tako pohala. Još najbolje da to priznam. Ma nema šanse. A kako pisati o nečemu o čemu nemam dvi čiste? Ništa mi drugo nije preostalo nego promijeniti plan za nedjeljni ručak pa isprobati i to moderno pohanje.

I mogu vam reći da sam ostala paf.  Rezultat me je više nego oduševio. Dobro je da nisam kumila, kako nekad znam, za promjenu teme. Ovako sam ipak nešto novo naučila. Učimo dok smo živi. Problem je što se često držimo stare škole i bojimo izazova.       

 

Prženje i njegove karakteristike

Prženje je jedno od najstarijih načina termičke obrade namirnica. Vrlo je popularno jer je brzo i jednostavno, a pržene namirnice ukusne s finom hruskavom koricom.

Međutim, stara je preporuka izbjegavati prženje paniranih namirnica u dubokom ulju. Namirnica upije dosta ulja pa ne čudi podatak kako pržena hrana može sadržavati čak 75 % ulja. S obzirom na to da konzumiranje pržene hrane povećava zastupljenost masti u prehrani, ono kao način termičke obrade nikako nije preporučljivo onima koji trebaju ograničiti unos masti. 

Nadalje, ulje pri visokoj temperaturi degradira. Nastaju aldehidi, ketoni, oslobađaju se slobodne masne kiseline i sl. Što je ulje bogatije višestruko nezasićenim kiselinama, osjetljivije je. Podložnije nepoželjnim promjenama stoga je suncokretovo u odnosu na maslinovo ulje. Nastali štetni spojevi povećavaju rizik za pojavu ateroskleroze i različitih upalnih procesa. Tako se u koljenima osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa intenziviraju reakcije peroksidacije koje negativno utječu na pokretljivost. Među nepoželjnima su svakako i trans masne kiseline koje povećavaju rizik od pojave bolesti srca.  

Intenzitet negativnih promjena u ulju i hrani koja se prži ovise o vrsti ulja i njegovoj količini, vrsti namirnice, temperaturi, duljini prženja, materijalu posude u kojoj se hrana prži i sl. Jasno je svima da su nepoželjne promjene i stvaranje oksidiranih tvari tim izraženije što se ulje duže koristi. Dolazi i do degradacije vitamina i antioksidanasa u hrani. Znamo svi kako staro ulje valja baciti. 

     

Postoji rješenje

Srećom nije sve tako crno. Panirana hrana može se peći u pećnici.

Ako ste na redukcijskoj dijete i vama će odgovarati obrok kakav sam pripremila svojoj obitelji - pileća juhica te pileća prsa pohana u pećnici s rižom, umakom od gljiva i salatom.


 

Evo kako sam ja pekla panirana pileća prsa:

  1.  U posudu za pečenje stavite papir za pečenje.
  2.  Paniranu piletinu u tankom sloju premažite uljem s obje strane.
  3.  Poredajte ju na papir i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 ℃.
  4.  Nakon 12 minuta izvadite posudu iz pećnice i okrenite piletinu na drugu stranu.
  5.  Pecite otprilike još 12 minuta, odnosno dok piletina s obje strane ne dobije blago rumenu boju.      

 I to je to. Vrlo je jednostavno. Mora se priznati.

Savjet više! Na ovaj način možete peći sve vrste mesa, ribe i povrća, a ako još niste probali, u mješavinu za paniranje dodajte sezam ili kukuruzne pahuljice - moglo bi vam se svidjeti.

Sve u svemu, ne trebate izbaciti pohanu hranu iz svoga života. Već danas tikvice, patlidžane ili meso možete pohati u pećnici. Od sada će i meni ono češće biti na jelovniku. Skidam kapu onome tko se dosjetio ovog modernog pohanja.

 

Zašto je dobro pohati u pećnici?

  • Potroši se manje ulja što je svakako ušteda.
  • Hrana upije manje ulja i tako je prihvatljiva i za osobe koje iz različitih razloga moraju ograničiti prisutnost masti u prehrani.
  • Pohanje u pećnici je jednostavno i štedi vrijeme i trud. Ne treba stražariti iznad tave.
  • Manje se nereda napravi u kuhinji.
  • I ne manje važno; kosa i odjeća ne poprime miris pržene hrane.

 

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo