Foto: Istock
ČOVJEK UČI DOK JE ŽIV

Svinjska leđa u umaku od kupinovog vina

  • 800 g svinjski leđa bez kosti
  • 500 g svježih ili zamrznutih kupina
  • 500 ml kupinovog vina
  • 1 mladi luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2.5 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1.5 jušna žlica balzamičnog octa
  • 1 jušna žlica škroba i 1 jušna žlica tople vode (po potrebi ako se želi gušći umak)
  • sol, papar

Priprema:

  1. Izvadite meso iz hladnjaka i držite ga na sobnoj temperaturi 45 minuta. S mesa uklonite svu vidljivu mast, premažite ga s pola jušne žlice ulja te ga posolite, popaprite i pospite usitnjenim češnjakom.
  2. U lončić stavite 2 jušne žlice ulja da se zagrije. Dodaje narezani luk i blago ga popržite. Dodajte izrezani češnjak i sve još malo popržite. Dolijte vino i zakuhajte. Kuhajte dok se količina tekućine ne smanji na pola.
  3. U drugoj posudi dobro ukuhajte 250 g kupina dok ne dobijete konzistenciju poput džema. Dodajte ostatak kupina i balzamični ocat. Uz često miješanje pirjajte umak na niskoj temperaturi nekoliko minuta. Zgnječite kupine. Ako želite gušći umak, možete dodati škrob pomiješan s toplom vodom i sve još kratko propirjati.
  4. U pećnicu zagrijanu na 250 °C stavite peći meso nekoliko minuta da blago porumeni. Potom temperaturu smanjite na 180 °C, posudu prekrijte poklopcem ili aluminijskom folijom te pecite dok meso ne bude gotovo.
  5. Pečeno meso izrežite na kriške i prelijte umakom.
  6. Poslužite uz krumpir pečen u kori i sezonsku salatu.
Linker
25. travanj 2024 06:28