Bez njih ne može

Što je Uskrs bez jaja?

Jaja za pisanice bojane prirodnim bojama iz namirnica trebaju biti što bjelje ljuske.

Kao danas sjećam se sveopćeg ushićenja nas djece pred Uskrs. Nije to bilo zbog šunke, janjetine i sirnice. Nikako dočekati Veliku subotu i bojanje jaja. Kuhinja bi se pretvorila u likovnu radionicu, a baka se svake godine iznova nadala da će njezin radni inventar „bar ove godine“ ostati pošteđen. Uzaludno bismo pokušavali oprati boju sa lonaca i zdjelica. Nekima je Uskrs neminovno značio osudu na rashod.

„Dižu li kolesterol?“, „Koliko ih se smije pojesti tjedno?“, „Je li ih dobro jesti sirova?“ samo su neka od često postavljanih pitanja o jajima.
Jaje je namirnica izuzetne hranjive vrijednosti. Sadrži cijeli niz za organizam važnih tvari. Bogato je kvalitetnim lako iskoristivim bjelančevinama, koje sadrže glavne komponente za izgradnju mišića. Jaja se, zbog toga, s pravom svrstavaju u istu skupinu kao meso, riba i sir. Sadrži vitamin A koji pomaže zdravlje očiju, vitamin E koji je blagotvoran za kožu, folat; vitamin koji pomaže stvaranje novih eritrocita. Jaja sadrže selen; mineralnu tvar koja ima antioksidativna svojstva. Za zdravlje srca, važan je vitamin B12. Nema ga u namirnicama biljnog podrijetla. Pogađate. Nalazi se u jajima.

 

Kolesterol u jajima

I da se vratim na pitanje o kolesterolu. Jaja sadrže malu količinu masti, no, ruku na srce, obiluju kolesterolom. Ipak valja znati kako na koncentraciju kolesterola u krvi većim dijelom utječe kolesterol koji se stvara u tijelu. Dva ili tri jaja tjedno neće ga značajnije povisiti. Smanjenju kolesterola u krvi pomaže svakodnevno konzumiranje povrća i voća u dovoljnim količinama.

 

Jaja i imunitet

Jaja sadrže vitamin D. Osim što je neophodan za zdravlje kostiju, on potiče dobro raspoloženje i pozitivno djeluje na imunitet. Stvara se u organizmu djelovanjem sunčevih zraka određene valne duljine. Laički govoreći, tijekom jeseni i zime, sunčeve zrake nemaju dovoljnu snagu. Stoga, iako se možda redovito i, rekli bismo dovoljno, izlažemo suncu, zimi je proizvodnja ovog vitamina u našem tijelu uvelike smanjena. Manje vitamina D za sobom povlači pad imuniteta. Vjerojatno je to jedan od razloga da nas zimi češće napada gripa i prehlada. Također, jaja sadrže željezo i cink; dvije mineralne tvari koje jačaju imunitet. K tome, bjelančevine iz jaja pomažu stvaranje antitijela, čuvara zdravlja.
Složit ćete se kako jaja tijekom zime svakako valja uključiti u prehranu.

 

Sirova jaja. Da ili ne?

Silvester Stalone je snimajući Rockyja, pio shakeove sa sirovim jajima. Zahvaljujući njemu, ona su postala neprikosnoveni mit. Međutim, imajte na umu da sirova jaja mogu sadržavati značajnu količinu bakterija koje su odgovorne za različite probavne tegobe. K tome, jaja sadrže vitamin imena biotin. Čini kosu zdravom, no teže je iskoristiv ukoliko se jaja konzumiraju sirova.

 

Zagreb, 230216.
Pisanice bojane hranom i zacinima; ciklom, crvenim kupusom, crvenim i smedjim lukom, lisnatim zelenim povrcem, kurkumom i crnim cajem.
Bojali smo kokosja domaca jaja, kupljena kokosja jaja, pacja i gusce jaje.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Snimila Berislava Picek/EPH

Prirodne boje za Uskrsna jaja

Uskrs je pred vratima, a samim time i vrijeme bojanja jaja ili pisanica kako ih nazivaju u nekim našim krajevima. Ovom običaju posebno se raduju djeca. Baš iz tog razloga bi prilikom bojanja jaja trebali koristiti prirodna bojila poput špinata i peršina za zelenu boju, kurkume i suhih cvjetova kamilice za žutu, crni čaj i ljuske crvenog luka za smeđu, crveni kupus za ljubičastu...
Prirodne boje iz namirnica ne daju intenzivnu boju kao što je slučaj s koncentriranim kupovnim bojama. Stoga se njima preporučavaju bojati jaja bijele ljuske.
Jaja je prije bojanja potrebno oprati u mlakoj vodi s malo octa kako bi bolje primila boju. Obojana jaja se osuše i premažu s malo ulja da dobiju sjaj.

  • Peršin jajima daje svijetlo zelenu boju. Vezicu peršina potrebno je kuhati u 1 litri vode. Što se duže kuha boja će biti tamnija. Izvaditi peršin iz vode, i u nju staviti jaja. Kuhati ih 10-ak minuta.
  • Cikla daje crvenu boju jajima. 300 g nasjeckane cikle kuhati 15-ak minuta u 1 litri vode. Dodati jaja i kuhati još 10 minuta.
  • Ljuska luka daje zlatno-smeđu boju. Dvije šake ljuske luka preliti vrelom vodom i ostaviti 20-ak minuta. Dodati jaja i sve skupa kuhati 10 minuta.
  • Kurkuma daje žutu boju. 1 jušnu žlicu kurkume u prahu kuhati 10 minuta u 1,5 litri vode. Staviti jaja i kuhati još 10 minuta.

 

Sretan Uskrs!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo