Sočne kiselkaste arzelinke posebno gode za ovih ljetnih vrućina.
 Foto: iStock
Sočne arzelinke

Sprječavaju razvoj raka, štite kosti i imunitet, a i tako su ukusne!

Arzelinka koju zovemo još zerdelija, zrezdelija ili razdelija je divlja šljiva. Potječe s područja današnjeg Irana, a ima važnu ulogu u sprječavanju pojave ateroskleroze i razvoja različitih vrsta raka.

Moja vrijedna susjeda Veronika već je pripremila pola zimnice. Svaki se tjedan iz njezine ljetne kuhinjice ulicom šire fini mirisi. Već su gotovi džemovi od jagoda i murve, izvrsni malinovac, ušećerene su višnje,... Zavidim joj na osjećaju za sparivanje namirnica i začina. Tješim se da se čovjek s time rodi. Njezini sokovi i džemovi su vrhunskog, gotovo nestvarnog okusa. Ovih su dana na repertoaru kod Veronike džem i sok od arzelinka.

Arzelinka koju zovemo još zerdelija, zrezdelija ili razdelija je divlja šljiva. Potječe s područja današnjeg Irana. Često se koristi kao podloga za cijepljenje drugih vrsta voća. S obzirom na to da su arzelinke samonikle, možemo biti sigurni da plodovi nemaju ostatke pesticida. Plodovi arzelinki dozrijevanjem mijenjaju boju od crvene preko roze do žute. U njima je mnoštvo hranjivih tvari i svakako zavrjeđuju našu pozornost.

Prava je šteta pustiti ih da istrunu. Evo i zašto.

Arzelinke sadrže antocijane. Posebno se njima bogati rozi plodovi. Pokazalo se kako su antocijani snažniji antioksidansi od vitamina C i E. Imaju važnu ulogu u sprječavanju pojave ateroskleroze i razvoja različitih vrsta raka. Osim toga, arzelinke sadrže kalij, kalcij, vitamin C i vitamine B skupine. Zahvaljujući tome, pozitivno djeluju na zdravlje kostiju, živaca i imunitet. Obiluju pektinom, pa pomažu regulaciju koncentracije kolesterola u krvi. Dobre su i za probavu.

Arzelinke u kulinarstvu

Sočne kiselkaste arzelinke posebno gode za ovih ljetnih vrućina. Idealne su k tome za pripremu džema, soka i kolača. Iako su sitni plodovi arzelinke mnogima neugledni, pa ih zaobilaze, vjerujem da ćete ih sljedeći put kada na njih nađite i pojesti. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

Veronikine kombinacije

Kada sam se pripremala za pisanje ove pričice o arzelinkama, zamolila sam Veroniku, a koga drugoga, da mi reče kako ih priprema. Evo njezinih savjeta.

  • Arzelinke su odličan sastojak miješanih džemova. Ljube breskve, marelice i šumsko voće.
  • Džemovi od arzelinki posebne su arome ako im se doda đumbir, cimet ili muškatni oraščić.
  • Jednostavnom biskvitnom kolaču s arzelinkama dobro će doći ručno izrezani bademi.
  • Neodoljiv je domaći sladoled od bresaka i arzelinki s preljevom od čokolade.

Jogurt s arzelinkama

Želite li za užinu nešto prirodno, a osvježavajuće, probajte jogurt s arzelinkama. Operite arzelinke, uklonite im koštice i dobro zgnječite. Pomiješajte s jogurtom i uživajte.

  • 500 g arzelinki
  • 300 g bresaka
  • 400 g šećera
  • sok jednog limuna
  • 1 čajna žličica svježe izribanog đumbira

Priprema:

  1. Operite arzelinke i breskve, te im uklonite koštice.
  2. Izrežite na komadiće.
  3. U posudu za kuhanje stavite voće, šećer, limunov sok i đumbir.
  4. Kuhajte uz često miješanje na srednjoj vatri dok smjesa ne prokuha.
  5. Maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom.
  6. Nastavite kuhati još 20 do 25 minuta.
  7. Vrući džem punite u vruće staklenke.

Linker
12. travanj 2024 12:04