Ljudima koji trebaju smršaviti, kolači, čokolade, keksi i druga čuda nikako ne smiju biti na jelovniku.
 Foto: Istock
i slatko i zdravo

Salo se neće otopiti pomoću čarobnih tabletica, ali ovo će zato pomoći

Ako nismo spremni za promjene, uspjeh ne trebamo očekivati.

A koliko smijem u tjednu pojesti kolača, upita me nedavno jedna moja bubi buci prija. Ma šta koliko? Nikoliko!!! odgovorim pitajući se u nevjerici jesam li ju uopće dobro razumjela. Duškić moj, nisi se ti udebljala od zraka, pomislim u sebi.

Ljudima koji trebaju smršaviti, kolači, čokolade, keksi i druga čuda nikako ne smiju biti na jelovniku. Nema tu milosti. Ne postoje lajt kolači. Da ne govorim kako je suludo potajno se sladiti tortama petokatnicama i nadati da će se salo otopiti pomoću svemogućih čarobnih tabletica. Nema mršavljenja bez svakodnevne tjelovježbe i mijenjanja loših prehrambenih navika.

Nema tu alternative niti mjesta izgovorima tipa Danas mi se ne da. Sutra ću. Najgore je obmanjivati samog sebe. Ako nismo spremni za promjene, uspjeh ne trebamo očekivati. Nisu kile ni došle preko noći. Potrebno je itekako truda i discipline da se uoče prvi rezultati.

Voće umjesto slastica

Sada me više uopće ne privlače torte i kolači. Voće mi je mrak, pohvali mi se nedavno jedna gospođa koja je iz prehrane izbacila slatko.

Upravo tako. Kada čovjek slatkiše zamijeni voćem, počne uživati u prirodnim okusima, fantastičnim samima po sebi.

Istina, voće je slatko i neki ga izbjegavaju tijekom mršavljenja. Međutim, prirodno prisutnih šećera u njemu daleko je manje nego dodanih šećera u kolačima. Bez pretjerivanja se tako može reći kako je komad voća dijetalna hrana u odnosu na komad torte.

Pojedite kao užinu 2-3 komada voća dnevno i slatkiši vam neće trebati. Osim šećera i vitamina, u voću su još brojni antioksidansi, mineralne tvari i vlakna. Spomenula sam vjerojatno već 100 puta, ali nije na odmet podsjetiti se ponovo; samo 150 g neoguljene jabuke ima veću antioksidativnu aktivnost od 1000 mg vitamina C. A znamo da je vitamin C jaki antioksidans i da je količina od 1000 mg prava XXXL doza.

I naravno, svježe voće je najbolje. Onako cijelo. Voće, baš voće. Kada ga žvačemo luči se slina koja doprinosi ispiranju usne šupljine i njezinoj higijeni. Dakle, smoothieji nikako ne mogu biti jednako dobri kao cijelo voće. Oni su prvenstveno za ljude koji imaju problema sa žvakanjem. Svima ostalima bi trebali biti samo povremeni gušt.

Moji deserti

Lagala bih kada bih rekla da me s vremena na vrijeme ne uhvati želja za slatkim. No iskreno govoreći, klasični kolači me uopće ne zanimaju. Imam svoja 2-3 jednostavna deserata. Oni su mi sasvim dovoljni za zasladiti se koji put.

Štrudla s jabukama

Štrudla od jabuka u slastičarnicama se danas obično radi od lisnatog tijesta. Em što je premasna, em što je sa šećerom. Ja je ne jedem.

Moj je izbor štrudla od tankih kora. Na dno tepsije stavim nekoliko kapi ulja. Na kore isto stavim nekoliko kapi ulja i po njima poredam izribane neoguljene jabuke pomiješane s cimetom i grožđicama.

Zarolam štruce i stavim ih peći na 200 ℃ dok ne dobiju finu zlatnu boju. Ova moja štrudla slatka je sama po sebi. Uz jabuke i grožđice, drugi joj šećeri niti ne trebaju.

Pečene jabuke

Pečene jabuke radim onako usput, kada je pećnica već u pogonu. Mogu se jesti i tople i hladne pa ih nekad napravim više komada da ih imam za sutra.

Jabuke operem i uklonim im sredinu. Koristim nož baš za tu namjenu. Stavim ih u vatrostalnu posudu. U sredinu jabuka utisnem grožđice koje sam prethodno pola sata namakala u malo vina. Ostatak vina prelijem po jabukama. Pečem ih u otvorenoj posudi na 200 ℃ dok im kora ne pukne. To je znak da su dovoljno omekšale. Izvadim ih iz pećnice, malo ohladim i … kraljevski uživam.

Voćne palačinke

Ovo mi je vrhunski desert kada se želim posebno počastiti i ne žalim truda.

Za pečenje palačinki koristim teflonsku tavu pa je za svaku potrebno doslovno 2 kapi ulja. Klasičan nadjevi su marmelada ili džem no ja koristim pirjano voće. U sezoni su to svježe šljive, marelice ili jagode, a sada zimi dobro dođe i ono zamrznuto.

Voće izrežem na sitnije komade i pirjam ga na laganoj vatri desetak minuta. Sklonim s vatre, izmiksam štapnim mikserom i pirjam još kratko ako je potrebno. Može mu se dodati cimet i malo ruma.

Palačinke s ovim nadjevom prvoklasna su fantazija. Probajte. Uvjerena sam da ćete biti oduševljeni.

Više mojih recepata možete pronaći na profilu EatToSlim.

Linker
20. travanj 2024 16:51