Kao i ostalo samoniklo bilje, najbolje ga je brati daleko od prometnica i pripremati svježe.
 Foto: iStock
'Sunce' malo

Raste pored svakog puta: besplatno čuva jetru, a sprečava i anemiju

Vjerujem da će vam ovaj tekst zagolicati maštu. Ako još ne znate što ćete za vikend, počastite se izletom u prirodu. Uberite mlade listove maslačka i uživajte u njegovim blagodatima. Neka vam je uslast.

Ručak obično smišljam prema ponudi u mome (čitaj svekrovom) vrtu. Prije samo 15-tak dana zelenio se da ga je bilo milina gledati, a sada izgleda baš umorno i tužno. Sve je ubila suša.

Tako sam prvo morala odustati od pohanih patlidžana, potom i od pečenih tikvica pa na koncu i od kuhanog kelja. I baš kada sam izgubila svaku nadu u dobar ručak, pokraj bačve s vodom ugledah maslačak. U trenu se sjetim bake i njezine salate za jetru.

E to ću danas ubrati, pomislim. I nisam pogriješila. Toliko me je oduševio njegov gorkasti okus da sam prestala pisati kolumnu o ranije dogovorenoj temi i bacila se na čitanje znanstvenih članaka o ovoj, samo izgledom, skromnoj biljci. Jednostavno, moram s vama podijeliti dobru vibru.

Sreća moja da imam šeficu za poželjeti. Razumjet će ona, po 'ko zna koji put, što znači inspiracija umjetnika.

Od anemije do reume

Dakle, krenimo redom.

Maslačak je korovna biljka duguljastih pilasto nazubljenih listova poredanih u rozetu. Sadrži željezo, a tu je i vitamin C koji poboljšava njegovu iskoristivost. Sasvim je sigurno da maslačak time jača imunitet i sprječava pojavu anemije. Sadrži beta-karoten antioksidativnog djelovanja čija prisutnost obnavlja kožu oštećenu aktivnošću slobodnih radikala nastalih sunčanjem. Osim toga, maslačak još sadrži kalcij i kalij zbog čega doprinosi regulaciji krvnog tlaka. Odavno se u narodnoj medicini koristi kao poticaj mokrenju te protiv upala i reumatskih tegoba. Zahvaljujući prisutnim vlaknima pomaže rad crijeva, a njegov pikantan okus koji dijelom potječe od taraksacina potiče apetit.

U Turskoj je maslačak izuzetno na cijeni jer pomaže normalizaciju povišene koncentracije šećera u krvi što se može zahvaliti prisutnosti inulina. Tradicionalna ga kineska medicina koristi za olakšavanje infekcija gornjih dišnih putova, bronhitisa i upale pluća. Aktivne tvari maslačka učinkovite su protiv virusa gripe, a uz to ispoljavaju antioksidativno djelovanje. Među njima se ističu sinapična i cikorijska kiselina. Cikorijska kiselina još k tome pokazuje protuupalnu i antibakterijsku aktivnost.

Jedna studija provedena na gravidnim životinjama kazuje kako maslačak smanjuje rizik od pojave preeklampsije koju, među ostalim, prate visoki krvni tlak i otok.

U kombinaciji s različitim ljekovitim biljkama, maslačak se koristi u liječenju hepatitisa i drugih jetrenih bolesti. (Nije moja baka luda.) Ublažava k tome oštećenja jetre uzrokovana prekomjernim unosom alkohola. Dakle, ako ste se ovo ljeto malo zanijeli s koktelima, pivom i vinom, maslačak je spas za vas.

Korijen maslačka

Korijen maslačka je jestiv. Obiluje inulinom. Možete ga dodati varivima, ali i jesti sirovog. Samo ga operite i naribajte u salatu.

Vjerujem da vam je ovaj tekst zagolicao maštu. Ako još ne znate što ćete za vikend, počastite se izletom u prirodu. Uberite mlade listove maslačka i uživajte u njegovim blagodatima. Neka vam je uslast.

Foto: iStock
Osim za vjenčić, cvjetove maslačka možete koristiti za salatu ili od njih možete skuhati čaj.

Maslačak na salatu

Gorkasti okus salate od maslačka izvrsno ide uz pikantna mesna jela. Također ga možete dodati zelenoj salati. Osim što će pojačati njezinu zelenu bojom, dati će joj blago papreni okus.

Linker
17. travanj 2024 18:21