Dajte si oduška i slobodno uživajte u roštilju! Ali kao i sa svim drugim prženim i pečenim jelima - nemojte u njemu pretjerivati.
 Foto: iStock
Ljetne gastronomske uživancije

Pripremite zdrava i ukusna jela s roštilja

Kod najboljeg mesara smo se nekoliko dana unaprijed zapisali za ćevape i svježe kobasice. Carsko meso, kotleti i piletina su od sinoć u marinadi. Pola kila mesa po osobi...

"Valjda neće falit", čuje se brižni glas.

U frižideru se hladi piće. Izborom se ne bi posramila ni veleprodaja. Priprema se salata. Peče se krumpir. Loži se vatra. Svi smo u nekom muvingu. Sudaramo se jedni s drugima. Momci zaduženi za pečenje na svojim su položajima.

Pogađate! Na repertoaru je roštilj.

Toplo proljetno vrijeme sve nas mami van. Skupi se ugodno društvo. Ode se na piknik ili napravi roštilj. Jednima je prioritet meso, drugi odabiru ribu. Mlađi igraju badminton ili frizbi, a oni malo stariji žive za karte i balote. Milina i uživancija.

Čini nam se ponekad da bismo u dobrom roštilju mogli uživati danima. No, nema dileme, sigurno bi nam, nakon nekog vremena, dosadio. To je, kada govorimo o raznolikoj prehrani, dobro. Na jelovniku se moraju izmjenjivati namirnice, a isto tako i načini pripreme. Prženje, prženje u dubokom ulju, pečenje na roštilju i sl. zahtijevaju visoke temperature. Stvaraju se pri tome štetne tvari koje mogu povećati rizik za nastajanje raka. Poglavito debelog crijeva.

Marinada

Mnoge domaćice meso i ribu stavljaju u marinadu kako bi omekšali, a u isto vrijeme postali pikantniji. Marinadama se dodaje različito aromatično bilje kao što su ružmarin, kadulja, origano i lavanda. Također su to češnjak, luk i neizostavni papar. Ljubitelji istočnjačkih kuhinja vole kurkumu, đumbir, kineski đumbir i sojin umak. Svi su oni bogati antioksidansima. Stoga su dobrodošla zaštita od štetnog djelovanja nepoželjnih tvari koje nastaju tijekom izlaganja visokoj temperaturi na površini mesa, ribe, povrća i sl.

Kako bi marinada imala dovoljnu antioksidativnu aktivnost, mora njima obilovati. Preporučuje se stoga da udio češnjaka ili luka u marinade bude oko 30%. Uz to, namirnica mora dovoljno dugo biti u doticaju s antioksidansima što znači da se u marinadi mora držati barem 4 sata.

Marinada s češnjakom i limunom

Sastojci
  • 30 g češnjaka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 20 ml limunovog soka
  • svježe mljeveni papar

Priprema

Češnjak očistiti i usitniti, a limun iscijediti. Pomiješati ih s maslinovim uljem i paprom. Preliti po ribi ili mesu. Posudu zatvoriti i staviti u hladnjak na nekoliko sati. Povremeno okretati meso kako bi što bolje upilo marinadu.

Roštilj +

Meso za roštilj je obično masnije, pa se mast mora na neki način neutralizirati. Preporučuje se stoga pečeno meso servirati uz lagano povrće i krumpir pripremljen bez dodatka ulja.
Povrće se može poslužiti u obliku salate ili lešo kuhano, ako se roštilj priprema kući.
Krumpir se cijeli u kori može peći u lugu ili u pećnici. Izvrsne su i njegove pečene polovice - ličke pole.

Ličke pole, priprema

  • Odabrati krumpire približno jednake veličine.
  • Dobro ih oprati i prerezati uzdužno na pola.
  • Natrljati ih solju i staviti u tepsiju.
  • Peći na 175 °C u prethodno zagrijanoj pećnici dok krumpir ne omekša, a površina dobije rumenu boju.

I na kraju nam preostaje samo nadati se da će Vakula reći: Bi’će pretežno vedro!

Linker
17. travanj 2024 21:48