Nedostatan unos energije i nutrijenata može dovesti do cijelog niza zdravstvenih tegoba.
 Foto: Istock
Ima li mjesta panici

Pretjerana mršavost - što to znači za vaše srce, kosti, ali i psihičko zdravlje...

Prehrana i način života u mladosti utječu na zdravlje kostiju u odrasloj dobi.

Ima nas svakakvih oblika i boja. Vidimo to sada ljeti na plažama. I visokih i niskih, i plavih, i mišićavih, i mršavih i buci buci punašnih, i onih koji su se, kao ja, našli u podrumu kad' je Bog dilio cice.

I dobro je da smo različiti. Svi imamo neke svoje adute koje možemo iskoristiti. Prirodno mršavi ljudi (ektomorfne građe) su plesači, mišićavi (mezomorfi) vaterpolisti, elegantno popunjeni (edomorfi) rođeni ragbijaši, a oni s XXL stopalima predodređeni su za postati vrhunski plivači. No, tu su i prirodna ograničenja protiv kojih se nema smisla boriti koliko god se trudili. Tko je genetski sklon debljanju zalutao je u gimnastiku. Uvijek kažem svojim studentima kako je bolje biti zdrava rukometašica nego planetarno popularna bolesna klizačica. Činjenice jednostavno treba prihvatiti i okrenuti se drugim životnim prilikama. Svako zlo je za neko dobro. Moraju to shvatiti i roditelji.

Nemojmo svoje neuspjehe nadoknađivati preko leđa nedužne djece. To što mi nismo bili vrhunski sportaši, naš je problem. Pustimo djecu da žive svoj život. Najvažnije je ipak biti zdrav, sretan i zadovoljan sa samim sobom.

Izrazita tjelesna aktivnost traži više hrane

Susreti s poznanicima iz studentskog doma su mi posebno dragi. Odmah sam dobre volje sljedećih 5 dana. Neki dan tako sretnem docimericu malu Karmen (tako smo je zvali jer je bila nekoliko godina mlađa od nas starojedilaca na Moši). Instantno smo se prisjetile Marka; dilera cedeja i vječitog reda pred telefonskom govornicom. I naravno, o čemu s nutricionistkinjom pričati nego o hrani? Kaže mi Karmen kako već godinama pati od osteoporoze. Odmah mi se odvrati u glavi davno odgledani film. Studirala je kineziologiju i još je k tome trenirala malce u jednom klubu. Po prirodi je mršava no nikad je nismo ogovarali da je anoreksična. Je li njezina ondašnja prehrana jedan od uzroka osteoporoze, ne znam no istina je da prehrana i način života u mladosti utječu na zdravlje kostiju u odrasloj dobi.

Kosti nisu samo kalcij. Za izgradnju i postizanje čvrstoće kostiju potrebne su još bjelančevine, magnezij, kalij, vitamini C i K te brojne druge hranjive tvari. Kvalitetna i raznolika prehrana je, bez dvojbe, od iznimnog značaja za postizanje njihove gustoće. Sjećam se kako je Karmen govorila da jede za dvoje, a opet je gladna.

Izražena tjelesna aktivnost traži i više energije i hranjivih tvari pa se sigurno sportaši ne mogu mjeriti s običnim svijetom.

ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Nedostatan unos energije i nutrijenata i kod sportaša i kod nesportaša može dovesti do cijelog niza zdravstvenih tegoba kao što su pad imunitet, bolesti srca, psihički problemi, česti lomovi kostiju, zastoj u rastu i razvoju kod djece u pubertetu i mladih i dr. Nadalje, kod djevojaka može doći do izostanka menstruacije čime se sprječava začeće. Što se zapravo događa? Pada razina ženskog spolnog hormona; estrogena.

Jadan organizam, koji prisilno gladuje, sebe svim silama želi održati na životu i jednostavno nije u mogućnosti skrbiti još i za nerođeno dijete. I zato, roditelji, imajte na umu da izostanak menstruacije kod mladih djevojaka nije uvijek bezazlen. Ukoliko do njega dođe, utvrdite o čemu se radi.

Šutjeti ili …

I opet davnih dana, dok sam bila na faksu, srela sam u gradu kćer očevog daljnjeg rođaka. Cura je bila ispijenog lica i baš baš mršava. Pitala sam svoje ljude od povjerenja (vijeće cimerica i docimerica) što učiniti. Da li nazvati njezine roditelje? Mudro smo zaključili kako je to osjetljivo obiteljsko pitanje i da je možda najbolje ništa ne poduzimati. Ali… Nakon par godina ipak sam odlučila učiniti po svome. Ne bih ja bila ja da mogu drugačije. Unutra je nešto jače od mene. Na jedvite jade sam nekako doznala ime njezine liječnice, otišla do nje i rekla da će cura teško dočekati proljeće.

Pretpostavljam da me je liječnica shvatila ozbiljno i da ju je uključila u program liječenja. Više ne izgleda kao hodajuća smrt na dopustu. A obiteljski odnosi? Još uvijek me nisu identificirali kao krivca, a hoće li, ne znamo.

Ma puno me briga. Ne opterećujem se s nevažnim stvarima. Da nisam otišla do liječnice, cijelog života bih imala grižnju savjesti da nisam učinila sve što sam mogla. Ovako mi je barem duša mirna.

Poznajete li i vi nekoga sa sličnim problemom? Nemojte ga osuđivati. Pomognite koliko je u vašoj moći. Možda za nekoliko dana bude prekasno.

No nije sve tako crno. Budite sretni i uživajte u ovom ljetu i dobroj sezonskoj spizi.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
22. travanj 2024 04:08