Svatko od nas ima svog favorita. Koji god odabrali, nismo pogriješili!
 Getty Images/iStockphoto
Teško im je odoljeti, što uopće nije loše

Preporučuju se kod mršavljenja, vegetarijancima, sportašima, a i onima s intolerancijom na laktozu

Kod mene je sir uvijek u frižideru. Često mi je dio laganog ručka ili večere. U njemu je svakako manje aditiva nego u salamama, hrenovkama ili paštetama.


Suuuunceeee! Napokon. Gotovo je sa Szekely gulašem, sarmama i suhim mesom. Na red su došle osvježavajuće rajčice, paprike i krastavci. A s njima i sir. Svježi, mladi, tvrdi… Svatko od nas ima svog favorita. Koji god odabrali, nismo pogriješili, jer on je izvrstan izvor brojnih hranjivih tvari.


Sirevi. Ovakvi, onakvi

Različite su podjele sireva. Promatramo li ih prema vrsti mlijeka, kod nas su najpoznatiji kravlji, ovčji i kozji sir. S obzirom na prisutnost vode, dijelimo ih na svježe, meke, polutvrde, tvrde i ekstra tvrde sireve.

Prisutnost bjelančevina u siru slična je onoj u mesu, ribi i jajima. Štoviše, radi se o visokokvalitetnih bjelančevinama čiji aminokiselinski sastav podržava rast, razvoj i obnovu organizma.

S pravom zato sir ima značajno mjesto u prehrani vegetarijanaca.

U siru su mnogi vitamini B skupine. Primjerice, on je kvalitetan izvor vitamina B2; nutrijenta koji sudjeluje u brojnim reakcijama dobivanja energije iz hrane. Njegova se važnost ogleda i u doprinosu zdravlju usne šupljine, očiju i kože. Valja spomenuti i folat; još jedan vitamin B skupine koji igra značajnu ulogu u pravilnom razvoju nerođenog djeteta, sprječavanju i liječenju anemije, srčanih bolesti i sl.

Kod mene je sir uvijek u frižideru. Često mi je dio laganog ručka ili večere. U njemu je svakako manje aditiva nego u salamama, hrenovkama ili paštetama.


Sir - spas za intolerantne na laktozu

Osobe koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu moraju posebnu pozornost obratiti na sastav hrane koju jedu. S jedne strane iz prehrane se mora isključiti mlijeko, dok se s druge strane moraju konzumirati zamjenske namirnice kojima će se zadovoljiti potrebe organizma za neophodnim nutrijentima poput kalcija i magnezija.

Spas je sir jer sadrži malu količinu laktoze. U 30 g polutvrdog sira ima laktoze kao u jednoj kriški integralnog kruha, no zato kalcija ima daleko više nego u 200 g mlijeka. Uz to, u siru je poprilična količina magnezija.


Svježi sir

Različite su vrste svježeg sira. Zrnati, s manje masti, s većim sadržajem bjelančevina, s vrhnjem za gurmane… Izuzetnog nutritivnog sastava i blagog okusa omiljen je među svim generacijama, od djece do starijih ljudi. Svježi sir smanjene količine masti svrstao se među "top namirnice" u programima mršavljenja, dok je onaj s većom količinom bjelančevina cijenjen u sportskim krugovima.

Zahvaljujući dodatku mljevene paprike, češnjaka, vlasca ili mladog luka svježi sir nam teško može dosaditi.


Sir i plijesni

Bogati nutrijentima, sirevi, posebno svježi i meki izvrsna su podloga za razvoj mikroorganizama. Valja ih držati u hladnjaku u adekvatnoj ambalaži kako bi se osigurala njihova svježina i zdravstvena ispravnost.

Pljesnive svježe ili klasične meke sireve treba baciti jer se opasni toksični produkti plijesni šire cijelim sirom. Povećavaju rizik za pojavu raka jetre.

S druge strane sirevi s plemenitom plijesni (brie i camembert) sigurni su za odrasle zdrave ljude, no treba ih držati u strogo kontroliranim uvjetima. S obzirom na to da postoji rizik od razmnožavanja opasnih plijesni, najbolje je da ih ne jedu trudnice, stariji ljudi, djeca, te osobe oslabljenog imuniteta.


Albuminski sir

Skuta, ricotta i urda samo su neke vrste albuminskog sira. U biti to nije sir, ali svojim izgledom na njega podsjeća. Dobiva se od sirutke, lako je probavljiv, a njegov slatkast okus potječe od prisutne laktoze.

Albuminski sir je bogat amino kiselinama razgranatog lanca (tzv. BCAA) koje podržavaju povećanje mišićne mase. Zbog toga je posebno popularan i cijenjen među sportašima uključenima u sportove snage i jačine (npr. dizanje utega), ali i svih onih koji nakon tjelovježbe trebaju brzi oporavak.

Naša skuta nježne teksture i blagog okusa savršen je sastojak ljetnih jela. Ako već niste, svakako je probajte. Meni je super u svim kombinacijama - s kruhom, palačinkama, rajčicom, krastavcima, rotkvicama, čak i s voćem.


Brzinska jela sa svježim sirom

Moja generacija se sigurno sjeća pripreme ručka na starinski način. Još mi je "u nosu" miris prave goveđe juhe koju je susjeda, teta Fila, kuhala i po nekoliko sati. Nažalost, posvećenost hrani postao je luksuz i malo tko si može priuštiti pola dana proboraviti (ili izgubiti; kako vam drago) u kuhinji. I sama smišljam načine kako pripremiti brz, a opet kvalitetan obrok.

Evo nekih jednostavnih ideja sa svježim sirom.

  • Ohlađenu kuhanu tjesteninu pomiješajte sa svježim sirom. Uz rajčicu kao salatu čini odličan ručak. Možete ga pripremiti dan prije i ponijeti na posao.
  • Svježe paprike i rajčice punjene svježim sirom u kombinaciji s kruhom i jogurtom prvoklasni su doručak.
  • U svježi sir možete dodati mljevenu papriku, vlasac, peršin, mladi luk, usitnjene brusnice…
  • Sir, orasi ili bademi, kruh i biljni čaj kvalitetan su starinski doručak.
  • Ako ne znate što sutra napraviti za ručak, napravite zapečene palačinke punjene sirom. U kombinaciji sa zelenom salatom ili kuhanim špinatom imate "ručak za 5".
  • Kod mene je nedavno bila fešta. Uz meso s roštilja, zapečeni grah, krumpir pečen u kori i salatu od kupusa odlično se uklopio pikantni svježi sir. Jednostavno ga je napraviti. Pomiješajte 3 jušne žlice svježeg sira sa 1 jušnom žlicom vrhnja, 1 jušnom žlicom kajmaka, 5 sitno izrezanih češanja češnjaka i trećinom do pola čajne žličice mljevenog čilija. Stavite u zdjelicu, poklopite i odložite u hladnjak na nekoliko sati. Mi smo bili oduševljeni, nadam se da ni vas ovaj recept neće iznevjeriti.

Neka vam je u slast.


Što ja inače jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
19. travanj 2024 01:56