Palenta je kao stvorena za modernog čovjeka. Njezina je priprema jednostavna i brza. Štoviše, može se pripremiti unaprijed i jesti hladna.
 Foto: Shutterstock
Bez glutena i kolesterola

Palenta bi redovito trebala biti na našem jelovniku, evo i zašto

Palenta, po narodni pura ili žganci, priprema se kuhanjem kukuruzne krupice u vodi. Kao jednostavna minimalno prerađena hrana sve je češće na jelovniku ljudi svjesnih važnosti i kvalitete izvornih namirnica.

Neki dan sam sa svojom studenticom, Španjolkom na Erasmus programu, pričala o mediteranskoj prehrani. Kaže mi da nikada nije okusila palentu. Ostala sam u čudu. A kada ste ju vi zadnji put jeli?

Kod mene je palenta na jelovniku sigurno jedan put tjedno. Jedem je za doručak s jogurtom i svježim sirom, a za večeru s mlijekom. Super mi je sada zimi s pirjanim kiselim kupusom te ljeti sa salsom od rajčica.

Ljubav prema palenti ostala mi je vjerojatno od djetinjstva. Nisam baš bila od nekog jela, no palentu s maslacem i jajem jela sam bez standardnih nagovaranja i cjelovečernjih trauma. I dan danas moja baka zna često reći kako me je njezina pura spasila od sigurnog kapsela.

Detoksikacija organizma

Palenta, po narodni pura ili žganci, priprema se kuhanjem kukuruzne krupice u vodi. Kao jednostavna minimalno prerađena hrana sve je češće na jelovniku ljudi svjesnih važnosti i kvalitete izvornih namirnica.

Poput ostalih žitarica, glavnina energije u kukuruzu potječe od škroba. Masti je u palenti zanemarivo malo, a kolesterola nema. Žutu joj boju daju karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten. Lutein podržava zdravlje očiju, dok beta-karoten štiti kožu.

Pozitivna značajka palente su i njezina vlakna. Iako ih ne možemo probaviti i iskoristiti, ona igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čovjeka. U doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, pomažu rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma. Osim toga, prehrambena vlakna smanjuju rizik za pojavu bolesti srca i krvnih žila te raka debelog crijeva.

Neprobavljena dospijevaju u debelo crijevo gdje ih razgrađuju u njima prisutne bakterije. Aktivnošću bakterija stvaraju se kratkolančane masne kiseline koje doprinose sniženju koncentracije kolesterola i glukoze u krvi.

Palenta u prehrani sportaša

Glavni sastojak kukuruza je škrob. Brzo se razgrađuje na glukozu zbog čega je kukuruz namirnica relativno visokog glikemijskog indeksa. Od koristi je to sportašima profesionalcima koji obično imaju dva treninga u danu.

Nakon jutarnjeg treninga zalihe energije u organizmu potrebno je obnoviti što prije pa je palenta od izuzetne pomoći. Odmah poslije treninga može se kombinirati s mlijekom ili jogurtom i svježim sirom. Na taj se način uz obnovu energije u jetri i mišićima obnavlja i samo mišićno tkivo, a organizam hidrira.

U Africi se često kuha ugali; bijela palenta. Ima značajno mjesto u prehrani afričkih maratonaca koji svoje uspjehe dijelom pripisuju i ovom jednostavnom jelu.

Bez glutena

Palenta ne sadrži gluten pa je od iznimne koristi ljudima koji pate od celijakije.

Kombinacije

Bezbroj je namirnica i jela koje izvrsno ljube palentu.

Probajte ju s:

  • brudetom
  • lignjama na buzaru
  • mlijekom
  • jogurtom
  • svježim sirom i jogurtom
  • pirjanim kiselim kupusom
  • salsom od rajčice

Također je možete posuti mladim ili polutvrdim sirom.

Savjet +

Palenta je kao stvorena za modernog čovjeka. Njezina je priprema jednostavna i brza. Štoviše, može se pripremiti unaprijed i jesti hladna.

Uvečer skuhajte palentu, ohladite ju, stavite u prikladnu posudicu i odložite u hladnjak. Ujutro ju prelijte s jogurtom ili mlijekom i eto kvalitetnog brzinskog doručka.

Možete ju ponijeti i sa sobom na posao. Kombinirajte ju za ručak uz tunu s povrćem u konzervi i sezonsku salatu. Priznat ćete da je ovo bolja ideja od piroške ili hrenovke u lisnatom.

Proso s palentom

Rijetko mi kada pretekne jela koje skuham. Sve pojedemo. Majka mi kaže da je to zato što kuham malo, a ja ipak mislim da je stvar u vrsnoj kuharici :) Kada mi ponekad ostane kuhanog prosa, sutra ga iskoristim za doručak. Pomiješam ga s kukuruznom krupicom. Evo kako.

  1. Zakuhate vodu, u nju dodajte malo soli i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
  2. U vodu sipajte kukuruznu krupicu i uz stalno miješanje kuhajte prema uputi proizvođača.
  3. Pred kraj kuhanja dodajte kuhani proso.
  4. Palenta s prosom može se poslužiti topla ili hladna već prema jelu uz koje se jede.

A što još jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
05. ožujak 2024 21:06