Što je više neprerađenih namirnica u prehrani, to je uspješnija zaštita kože.
 Foto: iStock
Zaštita kože

Ove namirnice zaštitit će i najosjetljiviju kožu od sunca

Ako povrće, voće i druge namirnice u svom izvornom obliku nisu svakodnevno na vašem jelovniku, neka očuvanje zdravlja kože bude poticaj za mijenjanje tih loših navika.

"Samo ja uvijek moram čekati da se more zagrije!", znala bih se kao petašica prepirati s roditeljima koji su strepili nad boležljivom kćeri. Započeti s kupanjem što je moguće prije, u ono moje doba, bilo je stvar prestiža. Hrabriji momci iz ulice, bi u moru izvodili vratolomije već za 1. maj. Ni na kraj pameti mojoj ekipi i meni nije bilo obazirati se na savjete da se "prvi dan smije sunčati 5, drugi dan 10, a treći 15 minuta". "Klipsati do plaže pola sata, a sunčati se 10 minuta?! Ne dolazi u obzir. Ta nismo makli s uma.", komentirali bismo ozbiljno. Jer, uistinu takvim režimom odlaska na plažu, ne bismo dobili boju ni do knjižica. Bila bi neviđena bruka pojaviti se na najsvečanijem danu školske godine bijel k'o sir. Nismo to smjeli ni pomisliti, a kamo li sebi dopustiti.

Sunčanje pa guljenje

Drugi važan događaj koji se nestrpljivo iščekivao je guljenje kože. Bio si veća faca što ti se koža više gulila. Naravno, da je prije toga trebalo dobro se iscvrljiti na suncu, kako bi moja majka znala reći, i dobiti opekotine prvog stupnja. Od male je pomoći bilo cjelovečernje toćanje u hladnoj vodi ili obilato mazanje jogurtom. Slijedila je neminovna apstinencija od kupanja cijeli jedan dan. Jer, duže nas nitko nije mogao zadržati u kući.

Kaže se kako koža pamti, pa kada se danas prisjetim proljetnih dogodovština moje ulice, s razlogom me uhvati strah od raka kože.

Rizik od najgoreg

Postoje nepobitni dokazi kako neprimjereno izlaganje suncu izaziva najčešće oblike raka kože. Rizik je veći kod ljudi svjetlije puti, kao i onih koji su pretrpjeli opekotine uslijed neprimjerenog izlaganja suncu. Zaštita se kože mora početi provoditi u najranijoj dobi. Svaka se nesmotrenost prilikom izlaganja suncu u djetinjstvu odražava na povećanje rizika za pojavu raka kože u kasnijoj dobi.

Na zaštitu i zdravlje kože bez dvojbe utječe i prehrana. Što je više neprerađenih namirnica u prehrani, to je uspješnija zaštita kože. Hrana sadrži cijeli niz tvari koje zaštitno djeluju na kožu. Kako bi se iskoristile sve blagodati koje priroda pruža, i kožu pravovremeno pripremilo na povećano izlaganje suncu, potrebno je u prehranu uključiti čim više voća i povrća koje dospijeva u to doba godine.

Pigmenti antioksidativnog djelovanja iz borovnica i malina djeluju kao zaštita kože od UV zračenja. Patlidžan sadrži antioksidans nasunin koji jača naš obrambeni sustav.

Što jesti?

Možda niste ljubitelji luka, no on sigurno zavrjeđuje biti dio vaše prehrane. Jedan je od najbogatijih izvora kvercetina koji posjeduje antioksidativna i protuupalna svojstva. Apigenin iz mrkve djeluje zaštitno protiv stvaranja tumora uslijed izlaganja UVA i UVB zrakama. Vitamin E uklanja slobodne radikale nastale djelovanjem štetnih sunčevih zraka. Zaštitno djeluje na kolagen u koži sprječavajući njegovu degradaciju. Ovaj se vitamin nalazi u uljima, pšeničnim klicama, orašastim plodovima i sjemenkama. Kožu štiti i vitamin C. Ima protuupalno djelovanje i pojačava aktivnost vitamina E. Beta-karoten iz mrkve i likopen iz rajčice karoteni su koji značajno umanjuju peroksidaciju masti u strukturi kože nastale djelovanjem sunca. Svakako treba spomenuti i rezveratrol, antioksidans koji djeluje antimutageno i protuupalno. Ima ga u grožđu, brusnicama, te crveno-smeđoj opni kikirikija. Nadalje, i začini sadrže aktivne tvari koje štite kožu. Jedan od njih je kurkumin iz kurkume.

A s čime začiniti povrće nego maslinovim uljem. Ono sadrži tvar imena skvalen koja čuva osjetljive masti u strukturi kože. Tu su i drugi antioksidansi, proizvodi stabla masline. Maslini osiguravaju svojevrsnu zaštitu od sunca, a od izuzetne su koristi i našoj koži.

Ako povrće, voće i druge namirnice u svom izvornom obliku nisu svakodnevno na vašem jelovniku, neka očuvanje zdravlja kože bude poticaj za mijenjanje tih loših navika.

Neka vam je u slast.

Vaša Vesna


Prirodna sredstva za njegu kože

• Kožu izvrsno štiti i pomaže njezinom oporavku sok aloe vere. Odrežite komadić lista ove izuzetne biljke. Sok iscijedite na kožu i jednostavno razmažite.
• Sezamovo ulje filter je za 30% UVA i UVB zraka.
• Kokosovo, kikirikijevo i maslinovo ulje blokiraju 20 % UVA i UVB zraka.
• Ulje boražine i ulje noćurka potiču obnovu kože.
• Avokadovo ulje bogato je vitaminima E i D, beta-karotenom i lecitinom. Jednostavno se može dodati mlijeku za tijelo i koristiti za njegu kože nakon sunčanja.

Linker
19. travanj 2024 19:17