Iako je biljka s mnogo zdravstvenih dobrobiti, i s njom ponekad treba biti oprezan.
 Lena Bell/Unsplash
Učiš dok si živ

Nije što je svi hvale, ali morala sam isprobati to čudo na sebi i sad znam da ću je sigurno nabaviti

Ova biljka ima stoljetnu primjenu u liječenju i uljepšavanju. Tako je Egipatskim kraljicama Nerfertiti i Kleopatri njezin sok bio neizostavan u tretmanima ljepote dok je Columbo njime mornarima liječio rane.

"A moj gospodine Mato, pa Vama je glava sva izgorila!", kažem neki dan susjedu vidjevši ga u vrtu kako po najvećem suncu skuplja zlatice s krumpira.

"Ma ništa za to. Namazat ću aloe verom", odmahne rukom Mato i sjedne malo počinuti.


Moram priznati da aloe veru nikad nisam koristila. Prvenstveno zbog neupućenosti i neznanja.
No, nije sramota nešto ne znati. Poraz je prekrižiti ruke i ne pokušati nešto novo naučiti. Stoga sam, u silnoj znatiželji, jedno jutro "izgubila" na znanstvene članke o aloe veri. Evo što kažu.

Aloe vera voli suha područja i najviše raste u Africi, Aziji i Europi. "Aloe" na arapskom znači sjajna gorka tvar, dok je "vera" na latinskom istina.

Ova biljka ima stoljetnu primjenu u liječenju i uljepšavanju. Tako je Egipatskim kraljicama Nerfertiti i Kleopatri njezin sok bio neizostavan u tretmanima ljepote dok je Columbo njime mornarima liječio rane.

Sok aloe vere je gelaste konzistencije. Sadrži 99 % vode, a ostatak čine glukomanan, amino kiseline, organske kiseline, masti, steroli, vitamini, mineralne tvari… Sve u svemu, tu je više od 70 tvari dokazanog pozitivnog učinka na čovjeka.


Aloe vera za zdravlje kože

Aloe vera blagotvorno djeluje na kožu što možemo zahvaliti njezinom jedinstvenom sastavu. Mukopolisaharidi pomažu hidraciji kože čineći ju mekanom i manje naboranom. Aloe vera pomaže i kod akni.

Od antioksidanasa su u njoj prisutni selen, karotenoidi, te vitamini C i E.

Nadalje, tu su i brojni enzimi koji ublažavaju upalne procese na koži.

Osim toga, sok aloe vere sadrži cink koji pomaže zacjeljivanje rana, te cijelu paletu tvari antialergijskog, antibakterijskog, antiseptičnog, antivirusnog i protuupalnog djelovanja.

Zanimljivo je još spomenuti kako se u njemu nalazi lignin koji pomaže prodiranje aktivnih tvari u kožu, saponini koji "čiste rane", te druge tvari koje doprinose uklanjanju štetnih slobodnih radikala i zacjeljivanju rana. I uistinu, vrlo je učinkovito manje opekline od sunca namazati svježim sokom aloe vere. Jednostavno se odreže komadić biljke, iscijedi njezin sok i nanese na kožu.

Aloe vera juice, gel, moisturising cream, soap and powder powder
Getty Images/iStockphoto
Sok mi se baš i nije svidio, ali na koži mi odgovara.

… i ne samo to

Korisno je još znati kako sok aloe vere u crijevima na sebe veže vodu i ima laksativan učinak. Djeluje antikancerogeno, jača imunitet, te je od koristi protiv gripe i herpesa.

A ja ne bih bila ja da uvijek nešto ne eksperimentiram na sebi. Otišla sam kod gospodina Mate s početka priče odrezati jedan list aloe. Prerezala sam list uzdužno na pola i sokom namazala lice i ruke. Fino hladi. Milina.

Iako me je lice u početku malo peklo (inače imam izrazito osjetljivu kožu), nakon 10 minuta je postalo glatko i izgledalo svježe. I ruke su mi bile mekane. A morala sam i probati kakvog je okusa sok. Gorkog. Nije mi se svidio.

Sve u svemu, nabavit ću sebi aloe veru. Iako se pazim jakog sunca, ne mogu živjeti "pod staklenim zvonom". Ako slučajno izgorim, neka mi se nađe pri ruci.


Ipak, opreza nikad dosta

Kod osjetljivih ljudi aloe vera može izazvati crvenilo i žarenje kože, pa je za početak potrebno biti oprezan i nanijeti ju na manju površinu.

Konzumiranje soka aloe vere može izazvati grčeve, proljev, ali isto tako i zatvor stolice.

Aloe vera snižava šećer u krvi, pa na oprezu moraju biti i osobe koje su na terapiji hipoglikemicima.

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Dakle, imate li ikakvu nedoumicu, prije uzimanja aloe vere, posavjetujte se s liječnikom.

I za kraj, želim vam ugodno, aktivno i zanimljivo ljeto.

Vaša Vesna


ČITAJTE I:


Linker
19. travanj 2024 03:17