Ako išta valja jesti u ovo doba godine onda je to češnjak.
 Foto: iStock
Što se to kuha?

Možda ne ostavljaju dobar miris, ali su idealni za zimske mjesece

Češnjak je jedna od najčešće korištenih biljaka u narodnoj medicini, dok njegov rođak luk pokazuje antikancerogeno, antiaterosklerotsko i antitrombotičko djelovanje.

Doček ove Nove godine neću pamtiti po splitskoj rivi i odličnom Graši, već po našem prijatelju Jozi. 'Natuka’ se prika za večeru odojka i češnjaka. Zahvaljujući čuvenom šarcu, iz Ljubitovice kraj Trogira, koji se čuo na dobrih 5 metara, privatizirali smo popriličan dio rive. Ja sam bila malo prehlađena, pa miris zdravlja nisam osjećala, a ostatku pripitog društva je bilo ravno sve od Dunava do Jadrana. U konačnici smo se isplesali k’o nikad.

Ako išta valja jesti u ovo doba godine onda je to češnjak. Em što je dobar za jačanje imuniteta, em što umanjuje štetu koju srcu i krvnim žilama nanosi masnija zimska hrana.

Sprječava prehladu

Češnjak je jedna od najčešće korištenih biljaka u narodnoj medicini. I to širom svijeta. Uzima se kako bi se spriječila prehlada, kod šećerne bolesti i bolesti srca. Smanjuje nastajanje ugrušaka krvi. Imate li povišen krvni tlak, ili loši, LDL, kolesterol i šećer u krvi, tu je opet od pomoći češnjak.

Pokazalo se kako njegova česta prisutnost u jelovniku smanjuje rizik za nastajanje različitih vrsta raka usta, želuca, debelog crijeva i prostate. Eto, nema straha za našeg Jozu.

Luk djeluje i kao antibiotik

Ovosezonska panceta tek što se nije osušila. Uskoro dolazi na naše stolove. A što uz nju narezati nego luk? Ovaj rođak češnjaka pokazuje antikancerogeno, antiaterosklerotsko i antitrombotičko djelovanje. Luk djeluje i kao antibiotik, diuretik, laksativ, te olakšava astmatične tegobe. Pomaže reguliranje koncentracije glukoze i masnoća u krvi. Sadrži vitamin C i neke vitamin B skupine. S pravom se u narodu drži da je luk istodobno hrana, začin i lijek.

U kulinarstvu

  • Luk potiče lučenje probavnih sokova, a time i probavu.
  • Valja ga oprezno pržiti na ulju jer je prepržen teže probavljiv. Kako bi ga se samo nježno popržilo da poprimi staklasti izgled, ulju za prženje dodajte malo vode.
  • Sitno izrazan luk dodajte svježem siru. Poslužite uz tost za doručak. Ljeti ovaj doručak upotpunite svježim krastavcima.
  • Ljubičasti luk dio je pikantnog nadjeva za pizzu.
  • Salatu od rajčice može se obogatiti lukom.
  • Luk je neizostavni sastojak mesnih i povrtnih umaka, variva i juha.

  • 2 češnja češnjaka
  • 4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 1 jušna žlica kvalitetnog vinskog octa
  • nekoliko listića svježeg bosiljka

Priprema:

  1. Usitnjeni češnjak pomiješajte s maslinovim uljem, vinskim octom, limunovim sokom i na sitno izrezanim bosiljkom.
  2. Ovaj salatni preljev se izvrsno uklapa uz rajčice.

(za pola kilograma ribe)

  • 2 dl ulja
  • 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1.5 dl domaćeg vinskog octa
  • 1 srednje veliki ljubičasti luk
  • 1 čajna žličica šećera
  • 2 lovorova lista
  • grančica ružmarina

Priprema:

  1. Ocijedite ulje na kojem ste pržili ribu, te na njemu blago popržite na kolutove izrezan luk tako da poprimi staklasti izgled.
  2. Dolijte ocat, te dodajte šećer, lovor i ružmarin.
  3. Zajedno sve propirjajte 1 minutu i skinite s vatre.
  4. Ovoj mješavini potom dodajte maslinovo ulje.
  5. U prikladnu staklenu ili porculansku posudu poredajte ribu i po njoj prelijte pripremljenu marinadu. Ostavite da se ohladi.
  6. Poklopite poklopcem ili prekrijte prijanjajućom folijom.
  7. Stavite u hladnjak. Potrošite u roku od 2 dana.

Linker
19. travanj 2024 16:34