ČOVJEK UČI DOK JE ŽIV

Kupinovo vino kao lijek - smanjuje rizik od raka i pomaže kod anemije

Ipak, s kupinovim, kao i vinom općenito, ne treba pretjerivati. Primjerena dnevna količina je 2 dl za muškarce, a 1 dl za žene.

 

Kupinovo vino popularno je kod nas već dugi niz godina. Nema sajma domaćih proizvoda gdje se ono ne nudi. Pije se kao desertno piće, a u narodnoj medicini slovi za eliksir. Svoju popularnost duguje kako aromi tako i prisutnošću aktivnih komponenata koje dokazano imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

 

Kupinovo vino i zdravlje

Kupinovo vino cijenjeno je zbog svojih ljekovitih svojstava. Njegova kvaliteta uvelike ovisi o prisutnosti aromatičnih tvari kojih je u jednom istraživanju izolirano čak 54. Neke od njih zaostaju iz kupinovog soka, a neke se formiraju tijekom fermentacije i samog odležavanja. Aromatične tvari ocrtavaju sortu kupina, klimatske uvijete te uvjete proizvodnje i skladištenja. U kupinovom vinu ima mineralnih tvari poput kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Kupine su bogate polifenolima koji prelaze u vino doprinoseći njegovom antioksidativnom potencijalu. Polifenoli potiču stvaranje dušikovog-monoksida. On širi krvne žile i tako snižavaju povišeni krvni tlak.

Polifenoli također zaštitno djeluju na zdravlje mozga, doprinose zaštiti od pojave raka i sprječavaju prerano starenje. Štoviše, jedna je studija pokazala kako su neke vrste kupinovih vina snažnijeg antioksidativnog potencijala od crnog vina. Tu je i resveratrol antioksidans protuupalnog učinka.

Doprinosi smanjenju rizika od pojave raka, a smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka i opuštajući žile djeluje zaštitno na krvožilni sustav. Pozitivno utječe i na zdravlje žena u menopauzi.

 

Kupinovo vino i anemija

U narodnoj medicini se kupinovo vino preporučuje protiv anemije i općenito za jačanje organizma. Međutim, valja istaknuti kako je količina željeza u njemu mala. Štoviše, manja je nego u crnim i bijelim vinima. Trebalo bi popiti više od 2 litre kupinovog vina da se zadovolji dnevna potreba organizma za ovom mineralnom tvari. Ekstreman unos alkohola se dakako ne preporučuje. 

Kako govori jedno istraživanje, kupinovo vino sadrži karotenoide, limunsku kiselinu, fruktozu i vitamin C. Oni svi pomažu apsorpciju željeza iz namirnica biljnog podrijetla koji je lošije iskoristivo od željeza iz namirnica životinjskog podrijetla.

 

S obzirom na to da se kupinovo vino pije uz obrok, sveukupno poboljšava apsorpciju željeza iz namirnica koje se konzumiraju. U konačnici tako doprinosi liječenju anemije.

 

Za kraj se može reći kako kupinovo vino pozitivno djeluje na zdravlje, posebno krvožilnog sustava. Ipak, s kupinovim, kao i vinom općenito, ne treba pretjerivati. Primjerena dnevna količina je 2 dl za muškarce, a 1 dl za žene.  

A što ja jedem možete pogledati na mom Instagram profilu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo