Foto: iStock
Nije za sve kriv pubertet

Krivce za akne potražite i u tanjuru

Ukoliko su i vašeg tinejdžera "napale bubuljice" vrijeme je da razmislite hrani li se dovoljno dobro ili u sebe trpa prvo što mu padne pod ruku kako to, uostalom, čini većina mladih ulaskom u pubertet...

"Test iz Fizike odma' prvi sat. Drugi sat me sigurno pita Hrvatski. Ne gine mi as. Ona Marta mi je upravo poslala poruku da je s nama gotovo. A maturalna za 15 dana! Možda upali šema sa Hanom ili Viki. Još Tjelesni zadnji sat. Neću radit. Garant ću se razbolit' slušajuć' one daveže iz Povijesti i Kemije. A sutra još praksa. Crnčit mukte?! Nema me! Reć'u staroj da me ode opravdat'. A mogu otić' i do doktorice da mi da opravdanje. Dat će mi ga i bez da molim kad me samo ugleda s ovim erupcijama na licu. Koji je ono luđak rekao: "Od koljevke pa do groba najljepše je đačko doba."? Očito mu nisu bile sve na broju", razmišljanje je jednog srednjoškolca.

Akne na licu obično se javljaju u pubertetu. Na Zapadu su prisutne kod čak 85% mladih. Nisu samo estetski problem već ukazuju na disbalans hormona. Nerijetko dovode do pada samopouzdanja.

Pazite li na glikemijski indeks

Poznato je kako i loša prehrana potencira prisutnost akni. Namirnice visokog glikemijskog indeksa doprinose ovom problemu. Glikemijski indeks kazuje koliko brzo glukoza iz konzumirane hrane koja sadrži ugljikohidrate dolazi u krv. Što glukoza iz konzumirane namirnice brže dođe u krv, to je namirnica višeg glikemijskog indeksa. Općenito se može reći kako namirnice visokog glikemijskog indeksa obiluju dodanim šećerom i rafiniranim brašnom. Primjer je bijeli kruh.
Uz to, kada velika količina glukoze najednom dospije u krv, dolazi do izraženijeg lučenja inzulina. Čestim konzumiranjem slatkiša, zaslađenih sokova, gaziranih pića i sl., opetovano se u krv luči velika količina inzulina. To dovodi do cijelog niza promjena na razini spolnih hormona i stvaranja akni.

Dobre za kožu, dobre za zdravlje

Jasno je kako smanjen unos takvih namirnica, smanjenje njihovo pojavljivanje. Stoga se, ne bez razloga, preporučuje u prehranu uključiti što je moguće više namirnica niskog glikemijskog indeksa. Pojednostavljeno govoreći, to su namirnice koje prirodno sadrže ugljikohidrate, no nisu višestruko prerađene. Dobar odabir namirnica ne pridonosi samo rješavanju problema s aknama, već i zdravlju općenito.
Važno je redovito konzumirati obroke. Svakako je dobro imati barem tri glavna obroka (doručak, ručak i večeru). Uz to je dobrodošlo voće kao jutarnja i popodnevna užina. Svojim vitaminima, mineralnim tvarima i vlaknima, doprinosi zdravlju kože i uklanjanju štetnih tvari iz organizma. Voće sadrži šećere, pa će se uključenjem dovoljnih količina voća u jelovnik, smanjiti želja za slatkišima. Jest da voće sadrži jednostavne šećere, no sadrži značajan udio fruktoze, pa je njegov glikemijski indeks većinom nizak.

Povrće isto tako ima niski glikemijski indeks. Iako mu mladi nisu skloni, treba svakodnevno biti na jelovniku. Neke loše navike valja promijeniti. A vrijedi i ona stara "Sve za ljepotu".
Ipak, ukoliko promjene prehrambenih navika na bolje ne urode plodom, bilo bi dobro posjetiti liječnika. Možda je u pitanju ozbiljniji problem.


Glikemijski indeks nekih namirnica


Visoki glikemijski indeks: > 70
Srednji glikemijski indeks: 55-70
Niski glikemijski indeks: < 55

Namirnica i njezin glikemijski indeks

Gazirani napici 54-68
Gotove pahuljice za doručak 55-93
Bijeli kruh 69-77
Heljdin kruh 47
Miješani raženi kruh 50
Banana 62
Svježa jabuka 39
Marelica 34
Naranča 33
Frape s bananom 30
Suha jabuka 29

Linker
24. travanj 2024 14:04