Stigli su!!!

Kesteni - fantazija za nepce, melem za tijelo

Krupni pečeni kesteni vjeran su suputnik u šetnji gradom. Pucketanje ljuske podsjeća na otvaranje poklona. Uvijek s nestrpljenjem iščekujemo hoćemo li pod njom ugledati zdravi zlatni plod zamamnog okusa. Uistinu, koliko god ih jedemo, nikad ih se ne možemo zasititi.

Malo se čemu hladne ruke u zimsku večer razvesele kao vrećici toplih kestena.

A vjerojatno nema ni djevojke koja je odbila poziv na kesten pire sa šlagom.

Krupni pečeni kesteni vjeran su suputnik u šetnji gradom. Pucketanje ljuske podsjeća na otvaranje poklona. Uvijek s nestrpljenjem iščekujemo hoćemo li pod njom ugledati zdravi zlatni plod zamamnog okusa. Uistinu, koliko god ih jedemo, nikad ih se ne možemo zasititi. 

Možemo li uopće zamisliti jesen bez ugodnog sna za prohladna jutra, šuštanja suhog lišća i primamljivog mirisa kestena?

Pradomovina kestena je Sredozemlje. U prehrani se koristi pitomi kesten. Njegov je plod bogat ugljikohidratima (prvenstveno škrobom), a time i energijom. Konzumiranje ovih plodova stoga je idealan način za povrat energije nakon tjelesnog napora.

Najzastupljeniji jednostavni šećer je saharoza od koje uglavnom potječe slatki okus kestena. Tu su i vitamini B skupine. Prisutne su i mineralne tvari kalcij, magnezij, kalij i fosfor. Kesten sadrži malu količinu bjelančevina i masti. Vitamin C je nositelj njegove antioksidativne aktivnosti. Međutim, s obzirom na njegovu malu prisutnost u plodu i osjetljivost na visoku temperaturu kuhanja i pečenja, kesten se ne može smatrati dobrim izvorom ovog nutrijenta u prehrani čovjeka.

Ipak, antioksidativna aktivnost cijelog ploda kestena, često se koriti u našoj narodnoj medicini za ublažavanje reumatskih tegoba.

 

Divlji kesten protiv reume

Sastojci:

  • 40 cijelih divljih kestena
  • 1 litra domaće rakije

 

Priprema:

  1. Batom zdrobiti kestene i staviti ih u bocu. Uliti rakiju i začepiti.
  2. Držati tako 40 dana okrećući bocu nekoliko puta svaki dan. Nakon toga, procijediti kroz čistu gazu.

Ovom mješavinom masirati bolna mjesta.

 

Iako su mogućnosti korištenja kestena u kulinarstvu gotovo neiscrpne, njegova je prisutnost u našoj prehrani zanemarena. Kesten se može koristiti u pripremi juha, umaka, variva, nadjeva za meso, kolača, pa čak i kruha.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo