Foto: iStock
Ništa ispod litre i pol

Jeste li već popili dnevnu dozu vode!?

Ako ste i vi jedni od onih koji nemaju naviku piti vodu, morate znati kako to baš i nije najzdravije. A evo i zašto...

"Kad ideš u vinograd, moraš pit' vode", znala bih dobronamjerno reći svojoj baki. A ona bi savjesno prije odlaska "u lozu" natočila litru vode u bokal, sjela pred kuću i pila "skoro dok ne pukne". Više silom nego milom. Jadna baka. Nije ni čudo što je već nakon 200 metara od kuće morala "kraj Matine štale" napraviti "malu pauzu". Vjerojatno sam bakinoj muci i sama doprinijela. Neka mi oprosti zbog šturog naputka.
Sve u svemu, prije dugotrajnije tjelesne aktivnosti, potrebno je popiti vodu, no glavninu treba popiti tijekom same aktivnosti.

Bez vode ne možemo

Čovjeku je dnevno potrebno između 1.5 i 3 litre vode. Dobiva je putem tekuće i krute hrane, a dio potrebe se namiruje njezinim stvaranjem u organizmu tijekom brojnih reakcija metabolizma.
Brojne su uloge vode u organizmu. Između ostaloga, ona pomaže iskoristivost hranjivih tvari koje unosimo hranom i rad crijeva. Neophodna je za izlučivanje štetnih tvari iz tijela.

Nerijetko se stoga zna dogoditi da glavobolje nestanu, a lice procvjeta kada čovjek počne piti dovoljno vode.

Ona pomaže i zdravlje zglobova, pa se tegobe s pokretljivošću ublaže njezinim adekvatnim unosom. Nedovoljno konzumiranje vode pomaže dišnim tegobama. Na suhoj se sluznici bakterije lakše razvijaju. Dovoljan unos vode neophodan je za normalnu funkciju bubrega. Jednoj je mojoj susjedi koja se izliječila od raka bubrega, liječnik rekao kako bi svaki čovjek prije spavanja trebao popiti čašu vode.

Nikako je ne zaboravite ljeti

Posebno nam je voda značajna ljeti. Njome nadoknađujemo izgubljenu tekućinu i pomažemo rashlađivanje tijela. Svakako je ljeti potrebno ponijeti vodu sa sobom na put, plažu, u šetnju gradom, pa čak i na tržnicu. Tijekom vrućina, posebnu pozornost unosu vode valjaju posvetiti poljoprivrednici, građevinari, vojnici, te sportaši. Čak i sportaši vodenih sportova.

Nadoknada vode kod sportaša

Pravilna nadoknada vode posebno je od značaja sportašima, a i drugim osobama čiji rad uključuje intenzivnu tjelesnu aktivnost.
Potreba za vodom mijenja se s promjenom vremenskih uvjeta, nadmorskom visinom, kao i intenzitetom, duljinom i vrstom treninga.

Foto: iStock
Promjenom uvjeta treninga, gubitak vode je nedvojbeno potrebno ponovo utvrditi, te ga adekvatno nadoknaditi.

Gubitak vode potrebno je izračunati na sljedeći način:
  • izvagati se bez odjeće i obuće prije treninga
  • nakon treninga temeljito osušiti kožu i kosu
  • potom se ponovo izvagati bez odjeće i obuće
  • razlika je gubitak tekućine.


Na osnovu ovog izračuna, unos vode tijekom treninga odnosno natjecanja treba planirati na način da deficit ne bude veći od 2 % početne tjelesne mase.

U nekim je sportovima, koji uključuju trčanje, ovaj umjereni gubitak mase poželjan jer je napor lakše savladiv kada je sportaš lakši.

Nadoknadite gubitak

Kako bi se u tijelu zadržala potrebna količina vode, njezina nadoknada nakon tjelovježbe mora biti za 50% veća u odnosu na gubitak.
Kada govorimo o nadoknadi vode, govorimo o unosu različitih tekućina. Koju tekućinu uzeti ovisi o mnogim ranije spomenutim čimbenicima. Tijekom kraćih treninga, dovoljno je samo konzumirati čistu vodu. Kod dugotrajnijih treninga od pomoći su otopine ugljikohidrata i elektrolita; pojedinačno ili u kombinaciji. Kod treninga snage, ponekad se preporučuje unos vode i proteina.


Voda s voćnom aromom

Tijekom ljeta tijelo žudi za dodatnim osvježenjem. Voda često dosadi. Kako bi se osigurao adekvatan unos vode, od koristi je svakako voda zanimljive arome. Nekoliko kriški voća potrebno je preliti s pola litre vode i držati u hladnjaku nekoliko sati, procijediti i piti.

Voda narančastog okusa

Sastojci:
½ breskve
½ naranče
1 litra vode

Priprema:

  1. Naranču i breskvu temeljito operite.
  2. Izrežite voće na tanke kriške i stavite u vrč.
  3. Prelijte vodom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
  4. Procijedite i poslužite.

Uzdravlje!

Linker
24. travanj 2024 13:52