iStock
Sve je u vašim rukama

Imunitet treba znati podići

Zima tek što nije stigla. I zato, ukoliko vam je prehrana manjkava, krajnje je vrijeme da uzmete konce u svoje ruke i poradite na njezinoj kvaliteti

Pomislite li da bi vam, kada se osjećate iznemoglo, dobro došao par sočnih mandarina? Osjetite li želju za jednim poštenim kolačem kada vas počne hvatati prehlada ili gripa? Obično ste tada i žedni. Maštate li, kada ste na pola života, o tanjuru kokošije juhe od koje zamiriše cijela kuća? Ako ikada, onda sigurno u ovim slučajevima treba poslušati unutarnji glas i preduhitriti gripu i prehladu da vas ne savladaju.
Kada razmišljamo o imunitetu i namirnicma koje ga tijekom zimskih mjeseci osnažuju, obično prvi na pamet padnu kiseli kupus i limun. Odmah se sjetimo i vitamina C, starog saveznika protiv gripe i prehlade, kojeg ove namirnice sadrže. Vitaminom C bogato je svo citrusno voće. Djeci su posebno drage mandarine. Bioflavonoidi koji pomažu djelovanje vitamina C nalaze se u bijelom dijelu kore. Zato, kako biste iskorostili njihove blagodati, prilikom sljedećeg guljenja mandarine, nemojte je oćelaviti. Grejp je zbog svoje trpkosti i gorčine rjeđe prisutan na jelovniku. Međutim, ukoliko oguljenom grejpu uklonite gorku pokožicu sa kriški i malo ih prošarate medom, dobit ćete iznenađujuće ukusnu užinu od koje ćete nesumnjivo živnuti.

Ništa bez povrća

Dobar izvor vitamina C je i povrće. Nekoliko puta tjedno u jelovnik uključite svježe povrće. Nadalje, povrće iz porodice kupusnjača (brokule, kelj, raštika…), osim vitamina C, sadrži značajnu količinu folata (vitamina B skupine) koji pozitivno djeluje na stvaranje novih eritrocita, a time i jačanje imuniteta. Kuhanjem povrća gubi se značajna količina vitamina C, ali i vitamina B skupine, mnogi od kojih su neophodni za iskorištavanje energije iz konzumiranih ugljikohidrata. Nije stoga na odmet ponoviti staro pravilo kako povrće ne treba uništiti kuhajući ga do sudnjeg dana. Usput ću spomenut i zanimljiv podatak o krumpiru. Ovu namirnicu nikada ne bismo povezali s vitaminom C. Ruku na srce, krumpir sadrži manje vitamina C u usporedbi s npr. paprikom, no s obzirom da ga poprilično mnogo jedemo, količina vitamina C koju na taj način unesemo nije zanemariva. I dok su u našim primorskim krajevima kuhani krumpir sa različitim zelenim lisnatim povrćem više puta tjedno prisutni na jelovniku, dotle je ova kombinacija rjeđa u kontinetalnom dijelu Hrvatske. Začinite kuhano povrće mješavinom maslinovog ulja, sitno isjeckanog češnjaka i papra. Mmmm. Ovo će jelo mnoge zasigurno podsjetiti na ljetovanje. Od starijih smo članova obitelji mnogo puta čuli kako češnjak jača otpornost prema cijelom nizu bolesti. Prije nego njime začinite jelo, ostavite ga nekoliko minuta kako bi aktivnost njegovih komponenti došla do svog punog izražaja. Maslinovo je ulje bogato antioksidansima što dodatno jača imunitet.

I način života ima svoj utjecaj

Nadalje, dovoljan unos ugljikohidrata (hranjivih tvari koje se nalaze u namirnicama poput žitarica i voća) povoljno djeluje na imunitet smanjujući razinu hormona koji se luče u stanju stresa. Cjelovite žitarice sadrže i beta-glukan koji jača imunitet što je još jedan razlog zbog kojega ove namirnice treba redovito uključiti u jelovnik.
E da. Kokošja juha s korjenastim povrćem (mrkvom, cerelom i peršinom) zagrijava i dušu i tijelo mameći osmjeh na lice. Između ostalih hranjivih tvari, sadrži aminokiselinu cistein koja pozitivno djeluje na zdravlje dišnog sustava.
Tu je i voda. Dovoljna unos vode neophodan je za osiguranje adekvatne vlažnosti sluznice dišnog sustava što dodatno pomaže borbu protiv patogenih mikroorganizama. Čista ili prirodno aromatizirana voda, te čajevi i kompoti samo su neke od ideja.
Ne smije se smetnuti s uma da osim prehrane, na imunitet uvelike utječe i način života. Pušenje i boravak u zadimljenim prostorima, neprijatelji su, a redovita tjelesna aktivnost i boravak u prirodi saveznici jakog imuniteta.
Zima tek što nije stigla. I zato, ukoliko vam je prehrana manjkava, krajnje je vrijeme da uzmete konce u svoje ruke i poradite na njezinoj kvaliteti. Poradite na kvaliteti svog života, općenito. Krenite s naizgled malim promjenama i osnažite svoj imunitet.

Savjetujem!

  • voće jedite svakodnevno - ujutro nakon ustajanja, te kao jutarnju i popodnevnu užinu
  • povrće jedite za ručak i večeru
  • ne zaboravite piti vodu
  • dovoljno spavajte
  • boravite u prirodi
  • budite tjelesno aktivni
Linker
20. travanj 2024 07:30