Nazdravimo 2019.

Imamo recepte za omiljene tople napitke - kuhanu rakiju, vino i punč

Zimski mjeseci teško mogu proći bez nekog od ovih napitaka. Baš kao što ih je gušt pijuckati na božićnim sajmovima, zadovoljstvo je pripremiti ih i u toplini svoga doma. Pa zašto ne!?

 

Čitam ovih dana na internetu kako ove godine božićni domjenci i nisu bili posebno popularni. Ljudi se, kažu, više druže na božićnim sajmovima. U ugodnoj atmosferi drvenih kućica jedu se kobasice, fritule, uštipci te pije kuhano vino, rakija, gin i punč. Iako sam ja više za čaj, današnju ću kolumnu posvetiti alkoholu.

Prvo malo povijesti i običaja, a onda i recepti :)

 

Gin

Gin se veže uz Nizozemsku. U početku se za njegovo dobivanje koristio ječam no može se raditi od bilo koje vrste žitarica pa i melase. Karakterističnu aromu daje mu borovica; plod grmolikog stabla igličastih listova.

U 18. stoljeću je gin kao najomiljenije piće nizozemske vojske s trona svrgnulo pivo pa ne čudi podatak da je u to doba u Nizozemskoj bilo skoro četiri puta više destilerija nego pivovara.   

Engleski kralj nizozemskog podrijetla je gin učinio vrlo popularnim u svojoj novoj domovini pa nije trebalo proći dugo vremena da njegova proizvodnja procvjeta. Ona se čak toliko intenzivirala da su destilerije trošile gotovo jednaku količinu pšenice kao i pekare. Kako bi se obranila povoljna cijena kruha, Engleski parlament je zabranio javnu prodaju gina i povećao porez. Iako su u početku proizvođači gin etiketirali kao ljekovito piće, njegova je potrošnja ipak vremenom opala. Na posljetku su se Englezi vratili svojoj pivi, a gin je postao piće posebnog trenutka i neizostavni sastojak brojnih koktela poput Martinija. Može se to zahvaliti njegovom prilično neutralnom okusu.

Danas se gin uz borovicu aromatizira još i cimetom, korijanderom, đumbirom, anđelikom i kardamomom.  

 

Punč

Kada na novogodišnjem dočeku očekujemo veliku ekipu, pravo je umijeće dobro se organizirati i na vrijeme sve pripremiti. Bogom su dana ona jela i pića koja se mogu unaprijed pripremiti. Punč je jedno od njih. Svi ga vole i s njim jednostavno ne možete pogriješiti.

 

Rakija

Rakija je naše nacionalno žestoko piće. Najpoznatije su šljivovica i lozovača, no radi se i od drugih vrsta voća poput marelica, dunja, jabuka…

Foto: iStock

 

Kuhana rakija

Na Božićnim sajmovima ima i kuhane rakije. Svatko ima svoj recept. Kod nas se kući pije na Badnju večer. U prikladnoj posudi blago zažutimo 5 jušnih žlica šećera i prelijemo s litrom šljivovice. I to je to. 

 

Kuhano vino

Jedan od glavnih simbola božićnih sajmova svakako je kuhano vino. Objeručke smo ga prihvatili iz njemačke i austrijske tradicije.

Iako priprema kuhanog vina nije velika mudrolija jedno je pravilo kojega se valja držati. Vino ne smije proključati jer će u protivnom sav alkohol ispariti. Dovoljno ga je lagano zagrijavati nekih 20 minuta.  

 

Ali…

Ova fina pića nisu za osobe koje trebaju smršaviti. Em je u njima alkohol visoke energetske vrijednosti em često sadrže šećer.

Osim toga, neumjerenost u alkoholnim pićima za sobom povlači nekvalitetnu prehranu koja manjka na mnogim vitaminima i mineralnim tvarima. Ovisnost o alkoholu vezuje se uz povećan rizik za cirozu jetre, rak jednjaka i dr. Trudnice alkohol ne bi uopće smjele piti. Negativno utječe na dijete te na njegovu porođajnu masu, kognitivne sposobnosti i sl.      

 

I za kraj, želim vam nezaboravan doček nove 2019., s alkoholom ili bez njega. Kako vam drago.

 

A što ja jedem i pijem možete pogledati na mome profilu EatToSlim.  

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo