Čuvaju naše zdravlje

Hren, rotkvice i mladi luk - ljekovitim receptima obogatite uskrsnu trpezu

Pečenu janjetinu izvrsno ljubi ljutika, kuhanu šunku hren, a hrskave rotkvice savršene su družice kuhanim jajima za uskrsni doručak.

 

Nakon niza oblačnih i prohladnih dana, danas nam se nad selom konačno ukazalo sunce. Brže bolje su to iskoristile lukave domaćice i na prepad provele opću mobilaziciju raspoloživih domaćih snaga. Upreglo se bez milosti i mlado i staro. Zdravo i polubolesno. Zahuktalo se selo i kolektivno ubacilo u četvrtu. Svojski su se tresle deke, prali prozori i tukli nedužni tapeti.

Tako, zadovoljno su na kraju dana rezimirale gazdarice smišljajući sutrašnju radnu akciju. Jer vremena je malo, a posla puno. Treba još napraviti kolače, obojati jaja, naručiti odojka, narezati pršut, kupiti rotkvice i mladi luk. Uskrs samo što nije stigao.

Iako rotkvica, hrena i mladog luka sada već na tržištu ima tijekom cijele godine, nekako nam najbolje prijaju upravo sada. Pečenu janjetinu izvrsno ljubi ljutika, kuhanu šunku hren, a hrskave rotkvice savršene su družice kuhanim jajima za uskrsni doručak.

 

Rotkvice

Rotkvice su uistinu posebne. Neodoljive su nam zbog svoga izgleda, ali i paprenog, pomalo žarećeg okusa. Sadrže vitamin C, a tu su još svima nam potrebna vlakna, magnezij, kalij, kalcij te glukoza i fruktoza zbog kojih su slatkaste. Rotkvice povećavaju apetit, doprinose stvaranju žuči, pomažu probavu, sprječavaju zatvor stolice i djeluju kao diuretik.

 

Preporučuju se ljudima koji imaju jetrene tegobe, uvećanu slezenu i žuticu. Zanimljivo je reći kako se u nekim djelovima svijeta rotkvice, osim svježe, konzumiraju i kuhane; zajedno korijen i listovi.  

  

Mladi luk

Mladi luk se kod nas obično jede svjež kao salata uz pečeni odojak ili janjetinu. Njegovi su zeleni listovi bogat izvor vitamina C i karotenoida, a tu su i aromatične tvari sa sumporom koje djeluju protiv bakterija i gljivica. Mladi luk pokazuje antioksidativno djelovanje što svakako ima pozitivan učinak na naše zdravlje. Štoviše, listovi imaju izraženiju antioksidativnu aktivnost od same lukovice pa to sada u proljeće treba iskoristiti.

Luk pomaže probavu te doprinosi sniženju koncentracije masnoća i glukoze u krvi. Može se kuhati i pržiti, no učinak je bolji kada ga jedemo svježega.         

 

Hren

Aromatični hren je omiljen u našim sjevernim krajevima. Sadrži vitamin C čime doprinosi jačanju imuniteta sada u ovom prijelaznom razdoblju iz zime u ljeto. Aktivne tvari hrena smanjuju oksidaciju masti kao i apsorpciju kolesterola iz hrane čime doprinose snižavanju njegove koncentracije u krvi.

One k tome sprječavaju pojavu raka te sudjeluju u uništavanju njegovih stanica.  

 

Što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Želim vam dobar tek i sretan Uskrs.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo